Με μια λιτή αλλά βαθιά συμβολική πράξη, η ποντιακή ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τίμησε την επερχόμενη επέτειο της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στην καρδιά του Νιου Τζέρσεϊ, εκεί όπου η παράδοση, η μνήμη και η ταυτότητα επιμένουν να ανθίζουν, τρεις γενιές Ποντίων συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και φύτεψαν δέντρα και λουλούδια, αφιερωμένα στα 353.000 αθώα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Η πρωτοβουλία της δενδροφύτευσης πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο-ηρώο στην «Ποντιακή γη του Νέου Κόσμου», εντός του οικοπέδου του ιδρύματος στο West Milford. Δεν επρόκειτο απλώς για μία οικολογική ή συμβολική δράση. Ήταν ένας ήσυχος, αλλά βαθύς τρόπος να αναπνεύσει η μνήμη. Κάθε δέντρο και λουλούδι που φυτεύτηκε, συνοδευόταν από μια μικρή πλακέτα – ένα όνομα, ένα μήνυμα, ένα ίχνος από ανθρώπους που δεν ξεχνούν. Παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, όλοι μαζί, σε μια σιωπηλή αλλά ελπιδοφόρα πράξη συνέχειας. Η ανθρώπινη διάσταση της πρωτοβουλίας αυτής, μακριά από μεγαλόστομες ρητορικές, άγγιξε τον πυρήνα της συλλογικής μνήμης.
Το Σάββατο 17 Μαΐου, το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» οργανώνει επίσημη εκδήλωση μνήμης για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:00 (τοπική ώρα) με Εσπερινό και μνημόσυνο για τα θύματα, ενώ στις 19:20 θα γίνει η έπαρση των σημαιών, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από επίσημους προσκεκλημένους, καθώς και ιστορική αναφορά στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου (1963–2022), ενός ιεράρχη που είχε αφιερώσει σημαντικό μέρος της ποιμαντικής του πορείας στην ανάδειξη της ποντιακής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας.
Σημαντική θα είναι η ομιλία της κας Δήμητρας Πατρωνίδου, συντονίστριας εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η οποία θα παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας με τεκμηρίωση και σεβασμό, μεταφέροντας το βάρος της ιστορίας στις νεότερες γενιές με υπευθυνότητα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των επίσημων καναλιών του Ιδρύματος στο Facebook και στο YouTube, δίνοντας τη δυνατότητα σε Ποντίους και Έλληνες απανταχού της γης να παραστούν, έστω και ψηφιακά, σε ένα ορόσημο μνήμης και ευθύνης.
Η 19η Μαΐου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Είναι η φωνή εκείνων που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, η ιστορία εκείνων που επιβίωσαν για να τη διηγηθούν, και το χρέος εκείνων που την κουβαλούν με αξιοπρέπεια. Και σε κάθε πράξη, όπως αυτή στο Νιου Τζέρσεϊ, ο ελληνισμός του Πόντου υπενθυμίζει ότι η μνήμη δεν είναι βάρος — είναι ρίζα. Και από τη ρίζα ανθίζει η συνέχιση.