Σε κοινή τους δήλωση, η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλλας, και ο Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι, τοποθετήθηκαν για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, κάνοντας λόγο για θετικά οργανωτικά στοιχεία, αλλά και για σοβαρές ανισότητες και θεσμικά ελλείμματα στη διαδικασία.
«Την Κυριακή, ο αλβανικός λαός άσκησε το δημοκρατικό του δικαίωμα στην ψήφο, επιλέγοντας τους νέους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη τις αρμόδιες αρχές για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εκλογές σηματοδότησαν επίσης ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα ψήφου στους Αλβανούς του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά πορίσματα της Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών του ΟΑΣΕ/ODIHR, η εκλογική διαδικασία χαρακτηρίστηκε γενικά από διαφάνεια και συμμετοχικότητα, ενώ η ημέρα των εκλογών εξελίχθηκε ομαλά και με καλή οργάνωση, παρά κάποιες αδυναμίες.
Η εκλογική αναμέτρηση ήταν κατά κανόνα ανταγωνιστική και οργανώθηκε σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ οι υποψήφιοι είχαν σε γενικές γραμμές τη δυνατότητα να διεξάγουν ελεύθερα τις εκστρατείες τους. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αναφορές για πιέσεις και απειλές προς υποψηφίους.
Το πολιτικό κλίμα παρέμεινε εξαιρετικά πολωμένο και οι όροι διεξαγωγής της προεκλογικής αναμέτρησης δεν ήταν ισότιμοι. Η εκτεταμένη χρήση κρατικών και διοικητικών πόρων, σε συνδυασμό με την επιρροή από θεσμικούς μηχανισμούς, δημιούργησαν συνθήκες που ενδέχεται να προσέφεραν πλεονέκτημα στην πολιτική ηγεσία που βρίσκεται στην εξουσία.
Καταγράφηκαν πολυάριθμες καταγγελίες για άσκηση πίεσης σε ψηφοφόρους, ιδιαίτερα σε δημόσιους υπαλλήλους. Οι συντονισμένες προσπάθειες για την ποινική διερεύνηση και τιμωρία των εκλογικών αδικημάτων κρίνονται θετικές, ωστόσο είναι απαραίτητο να συνεχιστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ανησυχίες σχετικά με καταχρήσεις στη διαδικασία.
Σημαντικές προκλήσεις συνεχίζουν να αφορούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, με την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου να ευνοεί δυσανάλογα τα κυριότερα κόμματα. Παράλληλα, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών παρέμεινε περιορισμένη.
Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας μέχρι την επίσημη επικύρωση των τελικών αποτελεσμάτων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να διασφαλίσουν τη συνέχιση της θεσμικής λειτουργίας της χώρας.
Η Ένωση ενθαρρύνει την Αλβανία να προχωρήσει αποφασιστικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή της πορεία, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης νέας εκλογικής μεταρρύθμισης, που να ενσωματώνει πλήρως τις βασικές συστάσεις του ODIHR, καθώς και ζητήματα που παραμένουν άλυτα από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αποτελεί στρατηγική εθνική προτεραιότητα και συλλογικό σχέδιο για το σύνολο της κοινωνίας, το οποίο χαίρει ισχυρής στήριξης από τους πολίτες της χώρας.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για έναν εποικοδομητικό και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό διάλογο. Όλα τα κόμματα, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι τοπικές κοινότητες έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν για την πρόοδο της χώρας στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- H Κάγια Κάλας προανήγγειλε την σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
- Ο Ράμα κερδίζει τη 4η θητεία με τεράστια αποχή – Εκλέγεται μόνο ένας Έλληνας βουλευτής!