Η Μόσχα προωθεί την πρόταση ότι η διαστημική κούρσα θα μπορούσε να κριθεί υπέρ της πριν καν ξεκινήσει, χάρη στο προηγμένο πυραυλικό σύστημα S-500, το οποίο περιγράφει ως ικανό να καταρρίψει τους δορυφόρους και τους διηπειρωτικούς πυραύλους της Ουάσινγκτον.
Μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθήσει στόχους σε απόσταση έως και 2.000 χιλιομέτρων. Η Ρωσία θα παραλάβει και θα αναπτύξει το σύστημα αεράμυνας S-500 από φέτος.
Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται Προμηθέας (στα ρωσικά: «Прометей») – από τον θεό του πολέμου στην ελληνική μυθολογία – θεωρείται ως εναλλακτική λύση στα συστήματα S-300 και S-400, με ευρύτερες δυνατότητες και πιο ολοκληρωμένη κάλυψη όλων των σύγχρονων και μελλοντικών αεροπορικών απειλών.
«Το σύστημα S-500 Prometheus, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα μπορεί να καταστρέψει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους και επίσης να καταρρίψει πυραύλους στο κοντινό διάστημα και έτσι θα έχει στοιχεία στρατηγικής αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διοικητής της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας για την Αεράμυνα, Αντιστράτηγος Σεργκέι Ραζιγκράεφ. Το σύστημα S-300 που βρίσκεται σε λειτουργία επί του παρόντος, για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη ικανό να καταστρέψει έναν επιχειρησιακό-τακτικό πύραυλο με ταχύτητα με τη γνωστή ταχύτητα τους», σημειώνει η ρωσική βιβλιογραφία.
Η καυχησιολογία της Ρωσίας για αυτό το σύστημα δεν είναι χωρίς βάση. Ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να εξουδετερώσει πυραύλους κρουζ, μαχητικά αεροσκάφη, ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος του αμερικανικού συστήματος πυρηνικής αποτροπής.
Σύμφωνα με τη ρωσική αφήγηση, το С-500 «Прометей», ξεπερνά το αμερικανικό αντίστοιχο, το THAAD, όσον αφορά την ακρίβεια απόδοσης και την ικανότητα αναχαίτισης στόχων εκτός ατμόσφαιρας, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον.
Το σύστημα S-500 έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκει αεροσκάφη stealth πέμπτης γενιάς και δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Βασίζεται σε δύο τύπους πυραύλων: τον μεγάλου βεληνεκούς N6M 40 με βεληνεκές έως 400 χιλιόμετρα, και τους πυραύλους αναχαίτισης N6 77, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων.
Παρά τις δηλωμένες αυτές δυνατότητες, σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog, το ρωσικό σύστημα εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλές αμφιβολίες.
Μέχρι σήμερα, το S-500 δεν έχει δοκιμαστεί εκτενώς σε πρακτικό επίπεδο. Ορισμένες αμερικανικές και δυτικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο σύστημα δεν διαφέρει σημαντικά από τον προκάτοχό του, το S-400, και είναι ακόμη κατώτερο σε ορισμένες πτυχές σε σύγκριση με το αμερικανικό σύστημα THAAD.
Ωστόσο, άλλες αναφορές κάνουν λόγο για μια ρωσική έκπληξη στην ανάπτυξη: το S-550, μια αναβαθμισμένη έκδοση του S-500, σχεδιασμένο για την άμεση αντιμετώπιση των διαστημικών απειλών.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το σύστημα αυτό αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έως το τέλος του 2025, προαναγγέλλοντας μια πιθανή ποιοτική μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων στον παγκόσμιο χώρο της πυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.
*Φωτογραφία X Moscow times
Δείτε επίσης:
- Ήχησαν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ: Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη
- Τρεις τραυματίες από ουκρανικό πύραυλο που έπληξε ένα ξενοδοχείο στο Κουρσκ