Αλεύρι και άλλα βασικά τρόφιμα άρχισαν να φθάνουν σήμερα σε κάποιους από τους πλέον ευάλωτους κατοίκους της Γάζας, μετά από μερική χαλάρωση των περιορισμών από το Ισραήλ. Η βοήθεια, ωστόσο, παραμένει ελάχιστη σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από αποκλεισμό έντεκα εβδομάδων, όπως τονίζουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Συγκεκριμένα, 100 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης, όπως βρεφικές τροφές και φάρμακα, εισήλθαν την Τετάρτη στον παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ για άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, είχε στόχο -σύμφωνα με το Ισραήλ– να εμποδίσει την Χαμάς να υφαρπάζει την ανθρωπιστική βοήθεια για στρατιωτικούς σκοπούς, κατηγορία που η οργάνωση αρνείται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 25% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας κινδυνεύει άμεσα από λιμό.
Ο Άμτζαντ αλ Σάουα, επικεφαλής του Δικτύου Παλαιστινιακών ΜΚΟ στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ότι με την άφιξη του αλευριού, κάποιοι φούρνοι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή ψωμιού, το οποίο αναμένεται να διανεμηθεί άμεσα. Ωστόσο, σημείωσε πως τα μόλις 90 φορτηγά που πέρασαν αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», σε σχέση με τα 600 ημερησίως που εισέρχονταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάπαυσης του πυρός.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει οργανώσει ένα νέο, πιο ελεγχόμενο σύστημα διανομής, όπου η διανομή ψωμιού γίνεται από προσωπικό της υπηρεσίας, με στόχο να φτάσει σε οικογένειες που βρίσκονται σε οριακή ανάγκη.
Νέοι βομβαρδισμοί και αυξανόμενες απώλειες αμάχων
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από νέες ισραηλινές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν, αν και επαναλαμβάνει ότι στόχος του παραμένουν οι μαχητές της Χαμάς και όχι οι άμαχοι.
Σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε στην πόλη Μπέιτ Λάχια, όπου οβίδα άρματος μάχης έπληξε αποθήκη ιατρικού εξοπλισμού του νοσοκομείου Αλ Άουντα, προκαλώντας πυρκαγιά. Οι διασώστες προσπαθούσαν επί ώρες να κατασβέσουν τις φλόγες, ενώ τα άρματα μάχης έξω από το νοσοκομείο φέρονται να εμποδίζουν την πρόσβαση, σύμφωνα με γιατρούς.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα είναι σχεδόν πλήρως κατεστραμμένο, με τις περισσότερες μονάδες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω συνεχών βομβαρδισμών και έλλειψης ιατρικών προμηθειών.
Ανοικτός σε προσωρινή κατάπαυση, υπό όρους ο Νετανιάχου
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδεχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Τόνισε, ωστόσο, ότι αν αυτό δεν συμβεί, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος της Γάζας.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, ο Σάμι αμπ Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, υποστήριξε ότι «ο Νετανιάχου χρονοτριβεί και συνεχίζει να επιδιώκει τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε συμφωνία δεν προβλέπει οριστικό τέλος στις σφαγές, είναι κενή περιεχομένου».
Η ισραηλινή επίθεση ξεκίνησε μετά την πολύνεκρη επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 251 απήχθησαν, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Από τότε, πάνω από 53.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, ενώ η παραλιακή λωρίδα βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κατάρρευσης, με ορατές ενδείξεις σοβαρού υποσιτισμού, όπως προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής.