Η ρωσική πλευρά θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην Ουκρανία ένα προσχέδιο εγγράφου σχετικά με την ειρηνική διευθέτηση μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το TASS.
Российская сторона будет готова представить Украине проект документа об урегулировании, как только завершится обмен военнопленными. Об этом заявил Сергей Лавров:https://t.co/iihSvQG6vN pic.twitter.com/NoR5GPvLtJ
— ТАСС (@tass_agency) May 23, 2025
«Μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, μέχρι τότε θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στην ουκρανική πλευρά ένα προσχέδιο ενός τέτοιου εγγράφου, το οποίο η ρωσική πλευρά ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο επικεφαλής του διπλωματικού τμήματος.
Τόνισε ότι η Μόσχα εργάζεται επί του παρόντος ενεργά πάνω στο δεύτερο μέρος των συμφωνιών, το οποίο προβλέπει την προετοιμασία από κάθε μέρος ενός σχεδίου εγγράφου που περιγράφει τους όρους για την «επίτευξη μιας βιώσιμης, μακροπρόθεσμης, συνολικής συμφωνίας για μια διευθέτηση».
«Είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ολοκληρώνουμε το προπαρασκευαστικό μας έργο για την κατάρτιση καταλόγου για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου σε βάση “χίλιοι για χίλιους”» συνόψισε ο Λαβρόφ.
Освобождение ВС РФ населенного пункта Радьковка позволяет взять в широкий охват Купянск Харьковской области. Об этом сообщил ТАСС военный эксперт Марочко:https://t.co/64hLAkBDyU pic.twitter.com/XHUq4oEdiQ
— ТАСС (@tass_agency) May 23, 2025
Στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη συνάντηση, η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους σύμφωνα με τον τύπο «1.000 για 1.000», να παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζοντάς το λεπτομερώς, και να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών και η Ρωσία «έλαβε υπόψη αυτό το αίτημα».
Στις 23 Μαΐου, 270 Ρώσοι στρατιώτες και 120 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτών από την περιοχή Κουρσκ που είχαν συλληφθεί από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, επέστρεψαν από το έδαφος που ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου. Σε αντάλλαγμα, μεταφέρθηκαν επίσης 270 αιχμάλωτοι πολέμου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και 120 πολίτες. Η ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Δείτε επίσης:
- Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν θα επιτρέψουμε οι ρωσόφωνοι να παραμείνουν στη χούντα του Ζελένσκι
- Η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων στα άμεσα πλάνα του Πούτιν