Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA) για το 2025, η Ρωσία κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την Κίνα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ευρύτερων γεωπολιτικών της φιλοδοξιών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το 2014 και κλιμακώθηκε δραματικά με τη ρωσική εισβολή το 2022, έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, με την έκθεση να εκτιμά ότι η Ρωσία έχει υποστεί 700.000 θύματα συνολικά, εκ των οποίων 170.000 είναι νεκροί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανάλυση, θεωρεί τη νίκη επί της Ουκρανίας ως υπαρξιακό ζήτημα για τη Ρωσία και ως το πρώτο βήμα για την ανατροπή της παγκόσμιας τάξης που διαμορφώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, την οποία θεωρεί ότι υποβαθμίζει τη θέση της χώρας του, όπως σημειώνεται σε ανάλυση του Brookings τον Απρίλιο 2025.
Η έκθεση της DIA υπογραμμίζει ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025, με στόχο να εξουδετερώσει και να διαλύσει την Ουκρανία. Παράλληλα, η Ρωσία αποφεύγει την απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αλλά σχεδιάζει επιχειρήσεις σαμποτάζ, κυβερνοεπιθέσεις και δολοφονίες στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις ανησυχίες για μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης.
Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν φτάσει σε ιστορικό ναδίρ, με τις συνομιλίες για τον έλεγχο όπλων και τη στρατηγική σταθερότητα, που αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διμερούς συνεργασίας από το 1972, να έχουν διακοπεί πλήρως πριν τον Φεβρουάριο 2025, σύμφωνα με το Brookings. Παρά τις εκτεταμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, η Ρωσία δεν έχει υποστεί την οικονομική κατάρρευση που ανέμεναν οι δυτικές χώρες. Ωστόσο, ο Πούτιν και οι συνεργάτες του έχουν απομονωθεί διπλωματικά, με τον ίδιο τον Πούτιν να χαρακτηρίζεται παρίας στη Δύση και να αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι η Δύση θα κουραστεί από τον πόλεμο και θα διχαστεί ως προς τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία, ελπίζοντας σε πολιτικές αλλαγές, όπως η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αφήσει βαθιά σημάδια, με την περιοχή του Ντονμπάς να είναι πλέον από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο από νάρκες και εκρηκτικά απομεινάρια πολέμου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2020 η Ουκρανία ήταν μία από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα από τέτοια υλικά, με σχεδόν 1.200 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους ή να έχουν τραυματιστεί από το 2014.
Η διεθνής εμπλοκή στον πόλεμο είναι επίσης σημαντική, με ξένους μαχητές να πολεμούν και στις δύο πλευρές. Η ΜΚΟ Cargo 200 κατέγραψε 1.479 θανάτους Ρώσων πολιτών που πολέμησαν στο πλευρό των ανταρτών, ενώ οι ανταλλαγές αιχμαλώτων παραμένουν κρίσιμες για την αποκλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης, με την τελευταία σημαντική ανταλλαγή τον Απρίλιο 2020 να περιλαμβάνει 20 απελευθερώσεις από τους αντάρτες, αν και 214 παρέμειναν αιχμάλωτοι.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και μέσω σκιωδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ενώ η Δύση αναζητά τρόπους να ενισχύσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή.
Η έκθεση της DIA αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τη διεθνή κοινότητα, που καλείται να αντιμετωπίσει μια Ρωσία αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της, ανεξαρτήτως κόστους.
Δείτε επίσης:
- Επίθεση με στόχο το Χάρκοβο ετοιμάζει η Ρωσία!
- Η νέα εποχή των καμικάζι drones: Πώς η Ρωσία επαναπροσδιορίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία