Η Thyssenkrupp, ο ιστορικός βιομηχανικός «γίγαντας» της Γερμανίας, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δραματικής αλλαγής, καθώς προχωρά σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της, σύμφωνα με τη Bild.
Η μετατροπή της σε χρηματοοικονομική holding και οι μαζικές πωλήσεις τμημάτων της υποδηλώνουν ότι η εταιρεία παλεύει να επιβιώσει καθώς η εποχή των «παχιών αγελάδων», όταν ο Σημίτης και ο Γιάννος μοίραζαν τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού στον γερμανικό κολοσσό (και έπαιρναν «αντίδωρα») έχει παρέλθει.
Η εταιρεία σχεδιάζει να συρρικνώσει το προσωπικό στα κεντρικά της γραφεία από 500 σε μόλις 100 υπαλλήλους, ενώ 1.000 διοικητικές θέσεις εργασίας θα καταργηθούν. Οι περικοπές αυτές αντικατοπτρίζουν την πίεση που δέχεται η Thyssenkrupp να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, καθώς η κερδοφορία της δοκιμάζεται από τις σύγχρονες προκλήσεις.
Αποχώρηση από τον χάλυβα
Σε μια κίνηση που σοκάρει, η Thyssenkrupp αποφάσισε την πλήρη αποχώρησή της από το εμπόριο χάλυβα, έναν τομέα που αποφέρει έσοδα 12,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί 16.000 εργαζομένους.
Η απόφαση αυτή, αν και στρατηγική, αναμένεται να πλήξει χιλιάδες οικογένειες και τοπικές οικονομίες, ενώ υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει την πώληση ή ακόμα και το κλείσιμο των μονάδων της που προμηθεύουν την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι μονάδες αυτές, που αποτελούν βασικό πυλώνα της δραστηριότητάς της, αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης στον κλάδο, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της Thyssenkrupp.
«Μόνο ένα κέλυφος θα απομείνει»
Ένας διευθυντής της εταιρείας δήλωσε με πικρία:
«Στην καλύτερη περίπτωση, θα απομείνει μόνο ένα κέλυφος».
Η φράση αυτή αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Thyssenkrupp, καθώς ο παραδοσιακός βιομηχανικός της χαρακτήρας φαίνεται να εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω μια σκιά του παλιού της μεγαλείου.
Η Thyssenkrupp αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις: υψηλό κόστος ενέργειας, ανταγωνισμό από την Ασία και την ανάγκη προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες. Η στροφή σε χρηματοοικονομική holding ίσως αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η κατάρρευση, αλλά οι μαζικές περικοπές και πωλήσεις δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της.
Η Thyssenkrupp βρίσκεται υπό κατάρρευση, με το σχέδιο διάλυσής της να εγείρει φόβους ότι ο γερμανικός κολοσσός ίσως να μην ανακάμψει ποτέ πλήρως. Καθώς αποχωρεί από βασικούς τομείς και μειώνει δραστικά τη δομή της, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εταιρεία, όπως την ξέραμε, αλλάζει για πάντα. Το ερώτημα παραμένει: θα καταφέρει να επιβιώσει ή θα παραμείνει μόνο ένα κέλυφος; Σε κάθε περίπτωση, τέτοια διαβάζει ο Πούτιν και τρίβει τα χέρια του, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δίνουν την χαριστική βολή ακόμα και στους Γερμανικούς κολοσσούς
(Με πληροφορίες από την Bild am Sonntag)