Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Αλβανία για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, επισημαίνοντας ότι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις εθνικές δικαστικές διαδικασίες υπονομεύουν σοβαρά την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου.
Η απόφαση, που ελήφθη στην υπόθεση ARB SHPK και άλλοι κατά Αλβανίας, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα μέτρα από τις αλβανικές αρχές. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι δικαστικές διαδικασίες στην Αλβανία ξεπερνούν συστηματικά κάθε εύλογο χρονικό όριο. Στην εν λόγω υπόθεση, η δίκη παρατάθηκε για περισσότερο από 10 χρόνια, με τις υποθέσεις να παραμένουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για περιόδους 7 έως και 8,5 ετών, κάτι που κρίθηκε ως κραυγαλέο παράδειγμα του συστημικού προβλήματος.
Οι καθυστερήσεις αυτές παραβιάζουν ευθέως τα κριτήρια του Άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανησυχητικής κατάστασης αποτελεί η περίπτωση του κ. Σελμάν Γκαζιντένια, του οποίου η υπόθεση για την απόδοση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ως πρώην μεταλλωρύχος παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και σχεδόν 9 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διατάξει την εξέταση της υπόθεσης εντός 6 μηνών και ο ίδιος είχε ήδη κερδίσει απόφαση για αποζημίωση, το σχετικό ποσό δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Για τον λόγο αυτό, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε στην περίπτωσή του και παραβίαση του Άρθρου 13 της Σύμβασης, που προβλέπει το δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο.
Πέρα από τις μεμονωμένες καταδίκες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επικαλούμενο το Άρθρο 46 της Σύμβασης, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στις αλβανικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συστημικών προβλημάτων του δικαστικού τους συστήματος.
Μεταξύ των απαιτήσεων περιλαμβάνεται η μείωση του τεράστιου όγκου εκκρεμών υποθέσεων στα εφετεία και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επιπλέον, ζητείται η στελέχωση των κενών θέσεων δικαστών, προκειμένου να ενισχυθεί η δικαστική αποτελεσματικότητα. Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη για παροχή επαρκών ανθρώπινων και υλικοτεχνικών πόρων ώστε το δικαστικό σύστημα να μπορεί να λειτουργεί με τρόπο κανονικό και αξιόπιστο.
Το Δικαστήριο προειδοποίησε ρητά -σύμφωνα με τη μετάφραση του himara.gr– ότι οι συχνές αιτιολογίες, όπως η έλλειψη δικαστών ή ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης.
Ως αποτέλεσμα των διαπιστωμένων παραβιάσεων, το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η εταιρεία ARB SHPK θα αποζημιωθεί με 5.700 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, ενώ ο κ. Γκαζιντένια θα λάβει 1.800 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Έκθεση «καταπέλτης» της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία
- Ε.Ε.: Εισιτήριο εισόδου μέσω της Αλβανίας;