Η Εθνική Αρχή Τροφίμων της Αλβανίας (AKU) αντέδρασε μετά από δημοσίευμα στα μέσα ενημέρωσης ότι χοιρινό κρέας με σαλμονέλα πωλούνταν κρυφά στην αγορά.
Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, το εν λόγω ίδρυμα χαρακτηρίζει την είδηση αυτή αναληθή και εξηγεί ότι αφορά 4.516,75 κιλά φιλέτων χοιρινού κρέατος, τα οποία μπλοκαρίστηκαν στις 28 Ιανουαρίου 2025, αφού εργαστηριακές εξετάσεις διαπίστωσαν μόλυνση με σαλμονέλα spp.
Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα balkanweb.com, η ποσότητα κρέατος παρέμεινε δεσμευμένη στις αποθήκες της εισαγωγικής οντότητας μέχρι τις 16 Απριλίου, όταν η εταιρεία ζήτησε επίσημα την καταστροφή της από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Επιθεώρησης Εδαφικής Προστασίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Φορολογίας των Τιράνων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης της AKU των Τιράνων.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Τροφίμων της Αλβανίας:
«Η Εθνική Αρχή Τροφίμων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού και της διαφάνειας, εκφράζει την ανησυχία της για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και πύλες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
Η AKU διευκρινίζει στην κοινή γνώμη ότι η ποσότητα των 4516,75 kg χοιρινού φιλέτου που εισήχθη από τη Βραζιλία μπλοκαρίστηκε από την εν λόγω Αρχή στις 28.1.2025, μετά από έκθεση των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες οδήγησαν σε μόλυνση με σαλμονέλα spp.
Δεδομένου αυτού του γεγονότος, η ποσότητα του χοιρινού φιλέτου παρέμεινε δεσμευμένη στις αποθήκες της εισαγωγικής οντότητας μέχρι τις 16.4.2025, οπότε η εισαγωγική οντότητα υπέβαλε αίτημα καταστροφής στις αρμόδιες αρχές, όπως: την Εθνική Επιθεώρηση Προστασίας Εδάφους (Διεύθυνση Επιθεώρησης Υδάτινου Περιβάλλοντος), την Περιφερειακή Διεύθυνση Φορολογίας Τιράνων και την Περιφερειακή Διεύθυνση AKU Τιράνων.
Διαβεβαιώνουμε τους καταναλωτές ότι η ποσότητα των 4516,75 κιλών φιλέτων χοιρινού κρέατος καταστράφηκε παρουσία όλων των εκπροσώπων των προαναφερθέντων αρμόδιων αρχών.
Η Εθνική Αρχή Τροφίμων είναι πλήρως προετοιμασμένη να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων, προστατεύοντας την υγεία των καταναλωτών».
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης: