Η Ρωσία δεν βλέπει άμεση πρόοδο στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης

Must Read

Το Κρεμλίνο απέκλεισε την Τρίτη 3/6, το ενδεχόμενο επίλυσης στο άμεσο μέλλον της σύγκρουσης με την Ουκρανία, μετά και τις νέες ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει εκ νέου από την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός – καλύτερα εκπαιδευμένος και με καλύτερο εξοπλισμό—έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κωλυσιεργεί σκοπίμως στο διπλωματικό πεδίο. Η Ρωσία απορρίπτει το αίτημα του Κιέβου για άνευ όρων εκεχειρία εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξοπλιστεί και να προετοιμαστεί καλύτερα με τη βοήθεια των Δυτικών συμμάχων της.

«Η Ρωσία πρέπει πραγματικά να νιώσει ότι η συνέχιση του πολέμου θα έχει καταστροφικές συνέπειες», τόνισε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegram μετά τις νέες φονικές ρωσικές επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού εδάφους.

Ο Ζελένσκι έστειλε τον προσωπάρχη του Αντρίι Γερμάκ στην Ουάσινγκτον για να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

«Μόνο οι αυστηρές κυρώσεις μπορούν να αναγκάσουν τη Ρωσία να δεσμευθεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις», εκτίμησε ο Γερμάκ στο Χ μετά τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα «χρησιμοποιεί τη διαδικασία διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις».

Το Κίεβο ζητά από την Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα ώστε να την «αναγκάσει» να αποδεχθεί μια πλήρη εκεχειρία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται προς το παρόν να λάβει τέτοιου είδους μέτρα, λέγοντας ότι ενδέχεται να δυσχεράνουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τη Δευτέρα Ρώσοι και Ουκρανοί συναντήθηκαν για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Σε αυτή τη συνάντηση η Μόσχα απέρριψε για μία ακόμη φορά την πρόταση του Κιέβου και των Ευρωπαίων για «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών.

«Θα ήταν λάθος να περιμένει κανείς άμεσες αποφάσεις και προόδους», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το ζήτημα της διευθέτησης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και περιέχει πολλά θέματα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να «εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης» προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνευση.

Η ρωσική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ουκρανούς ένα μνημόνιο με το οποίο ζητεί από το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία, προτού συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Η Ουκρανία θεωρεί τον όρο αυτόν απαράδεκτο και ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της καθώς και συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This