Η συνταρακτική και εκτεταμένη επιχείρηση του Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/6) με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις πυραυλικές εγκαταστάσεις, τους επιστήμονες και τους στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε μετά από οκτώ μήνες εντατικών μυστικών προετοιμασιών.
Η επιχείρηση ξεκίνησε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να τραβήξει τις ΗΠΑ, κατέστρεψε κάθε ελπίδα για μια πυρηνική συμφωνία και κατάφερε αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλήγμα στο ιρανικό καθεστώς από την επανάσταση του 1979. Και φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε, όπως σχολιάζει η ιστοσελίδα axios.com στο αποκαλυπτικό της δημοσίευμα.
Το Ισραήλ επιχειρεί να «εξαλείψει» τις πυρηνικές και βαλλιστικές πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον αρκετές ημέρες, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες.
Το Ισραήλ επιχείρησε -από τις πρώτες ώρες της επίθεσης- να δολοφονήσει πυρηνικούς επιστήμονες που ισχυρίζεται ότι είχαν την τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα. Στοχοποιήθηκαν περίπου 25 επιστήμονες και τουλάχιστον δύο, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι είναι νεκροί.
Το Ισραήλ στόχευσε επίσης ολόκληρη την ανώτατη διοίκηση του ιρανικού στρατού. Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και ο αρχηγός του επιτελείου επιβεβαιώθηκαν και οι δύο νεκροί, μαζί με έναν άλλο ανώτερο στρατηγό.
Η ισραηλινή επιχείρηση δεν περιελάμβανε μόνο αεροπορικές επιδρομές. Η πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών, η Μοσάντ, έχει πράκτορες επί τόπου που διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε πυραυλικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αεράμυνας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Το Ισραήλ αναμένεται να συνεχίσει να βομβαρδίζει τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τις επόμενες ημέρες, μαζί με άλλους στόχους.
Το παρασκήνιο
Η ιδέα για μια επιχείρηση που θα στοχεύει ταυτόχρονα τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα του Ιράν -τα οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως υπαρξιακές απειλές για το Ισραήλ- υιοθετήθηκε μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια ενός κύκλου κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων μεταξύ των χωρών.
Υποκινούμενος τόσο από το ταχέως αναπτυσσόμενο πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν, όσο και από την αποδυναμωμένη αεράμυνά του μετά τα αντίποινα του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας άλλος παράγοντας, ήταν οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, που έδειχναν ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει μια βόμβα πιο γρήγορα εάν επέλεγε να το πράξει.
Το προγραμματισμένο άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες μιας νέας υπόγειας εγκατάστασης εμπλουτισμού, η οποία θα ήταν άτρωτη ακόμη και σε μαζικές αμερικανικές επιθέσεις σε καταφύγια, πρόσθεσε στο επείγον της κατάστασης.
Ο Τραμπ και η ίντριγκα
Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδίωκε μια πυρηνική συμφωνία, το Ισραήλ προετοιμαζόταν για αυτό το χτύπημα, συλλέγοντας πληροφορίες, τοποθετώντας πράκτορες και σταδιακά, διεξάγοντας ασκήσεις.
Αυτές οι προετοιμασίες ανησύχησαν ορισμένους στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και χωρίς το πράσινο φως από τον Τραμπ.
Ο Ισραηλινός διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ότι δεν θα το έκανε. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, είπε στον Νετανιάχου ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, θα το κάνει μόνο του.
Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ωρών πριν από τις επιθέσεις, ότι αντιτίθεται σε μια ισραηλινή επίθεση που θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, τις ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι όλα αυτά ήταν σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον!

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν στο Axios ότι ο Τραμπ και οι βοηθοί του δημόσια προσποιούνταν απλώς ότι αντιτίθεντο σε μια ισραηλινή επίθεση και δεν εξέφρασαν την αντίθεσή τους κατ’ ιδίαν. «Είχαμε ένα σαφές πράσινο φως από τις ΗΠΑ», ισχυρίστηκε ένας από τους αξιωματούχους.
Ο στόχος, λένε, ήταν να πειστεί το Ιράν ότι δεν υπήρχε επικείμενη επίθεση και να διασφαλιστεί ότι οι Ιρανοί που βρίσκονται στη λίστα στόχων του Ισραήλ, δεν θα μετακινούνταν σε νέες τοποθεσίες.
Οι βοηθοί του Νετανιάχου ενημέρωσαν ακόμη και τους Ισραηλινούς δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ προσπάθησε να φρενάρει μια ισραηλινή επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα (9/6), ενώ στην πραγματικότητα, η τηλεφωνική επικοινωνία αφορούσε τον συντονισμό πριν από την επίθεση, λένε τώρα Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Η αμερικανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα από αυτά. Τις ώρες πριν και μετά την επίθεση, η κυβέρνηση Τραμπ αποστασιοποιήθηκε από την ισραηλινή επιχείρηση σε δημόσιες δηλώσεις και ιδιωτικά μηνύματα προς συμμάχους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε γρήγορα ότι η επίθεση του Ισραήλ ήταν «μονομερής» χωρίς καμία εμπλοκή των ΗΠΑ.
Ώρες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι γνώριζε ότι η επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία στρατιωτική εμπλοκή.
Σε τι βαθμό υπήρξε αμερικανική υποστήριξη από τις υπηρεσίες πληροφοριών, υλικοτεχνική και αμυντική υποστήριξη για την επιχείρηση του Ισραήλ, μένει να φανεί.
Ιρανοί αξιωματούχοι πάντως, απείλησαν ότι η απάντησή τους θα στοχεύει και τις ΗΠΑ…
Η βάση drones της Μοσάντ στο Ιράν
Ξετυλίγοντας το παρασκήνιο της οργάνωσης της ισραηλινής επίθεσης, πηγές ασφαλείας και ΜΜΕ του Ισραήλ ανέφεραν ότι οι κομάντος της Μοσάντ διεξήγαγαν εκτεταμένες μυστικές επιχειρήσεις εντός ιρανικού εδάφους για χρόνια πριν από τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην Τεχεράνη και της ανάπτυξης συστημάτων όπλων ακριβείας σε όλη τη χώρα.
Shalom IRGC pic.twitter.com/Qv8Bj7Fk52
— The Mossad: Satirical and Awesome (@TheMossadIL) June 13, 2025
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Yedioth Ahronoth και δηλώσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρήσεις φέρονται να περιελάμβαναν πρωτοφανή συντονισμό μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.
«Πριν από αρκετούς μήνες, η Μοσάντ άρχισε να βάζει λαθραία πυραύλους στο Ιράν και εγκατέστησε κρυφά σμήνη εκρηκτικών drones βαθιά μέσα στη χώρα», ισχυρίστηκαν δύο άτομα που γνώριζαν την ισραηλινή επίθεση μιλώντας στην Washington Post.
«Μονάδες κομάντος της Μοσάντ είχαν επίσης αναπτυχθεί πριν από την Παρασκευή (13/6) για να εγκαταστήσουν όπλα ακριβείας κοντά σε ιρανικά συστήματα αεράμυνας», πρόσθεσαν.
Τριπλή μυστική επιχείρηση
Ισραηλινές πηγές ασφαλείας περιέγραψαν τρία κύρια επιχειρησιακά στοιχεία στο Fox News, το Reuters και τους Times of Israel:
1. Βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην Τεχεράνη: Πράκτορες της Μοσάντ φέρονται να εγκατέστησαν μια βάση εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα, τα οποία ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιθέσεων για να στοχεύσουν εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος στη βάση Ασφατζαμπάντ.
2. Αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα: Προηγμένα συστήματα κρούσης φέρεται να εισήχθησαν λαθραία στο Ιράν σε οχήματα και να αναπτύχθηκαν για την εξουδετέρωση ιρανικών συστημάτων αεράμυνας, παρέχοντας στα ισραηλινά αεροσκάφη επιχειρησιακή ελευθερία.
3. Όπλα και πυρομαχικά ακριβείας: Οι κομάντος της Μοσάντ φέρεται να τοποθέτησαν πυρομαχικά ακριβείας σε ανοιχτές περιοχές κοντά σε ιρανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις εδάφους-αέρος στο κεντρικό Ιράν, τα οποία ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα με τις αεροπορικές επιδρομές.
Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Fox News ότι προηγήθηκε εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών και παρακολούθηση της επιχείρησης, με στόχο ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας και πυρηνικούς επιστήμονες για εξόντωση.
«Το επίτευγμα είναι μεγαλύτερο από μια αιφνιδιαστική επίθεση, επειδή δεν υπήρξε έκπληξη εδώ – οι Ιρανοί γνώριζαν επίσης για την επικείμενη επίθεση και παρόλα αυτά υπέστησαν ένα σοβαρό πλήγμα», δήλωσε μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας στο Yedioth Ahronoth.
Συντονισμένες εξοντώσεις
Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι ομάδες πληροφοριών συνέταξαν μια ακριβή «λίστα εξόντωσης» μετά από σχεδόν ένα χρόνο προετοιμασιών, στοχεύοντας πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εργοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και την ηγεσία ασφαλείας.
Οι αναφορές υποστηρίζουν ότι δεκάδες ανώτεροι αξιωματούχοι και επιστήμονες δέχτηκαν ταυτόχρονα επιθέσεις γύρω στις 3:00 π.μ. ώρα Ισραήλ, με ορισμένους να στοχεύονται σε καταφύγια όπου είχαν κρυφτεί, λόγω προειδοποιήσεων για τις επικείμενες επιθέσεις.
IDF: Το Ιράν πλησιάζει στο «σημείο χωρίς επιστροφή»
Ο αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, υποστράτηγος Σλόμι Μπίντερ, δήλωσε: «Ξεκινάμε μια εκστρατεία που είναι τουλάχιστον υπαρξιακή, εναντίον ενός εχθρού που επιδιώκει να μας καταστρέψει, που προχωρά γρήγορα στην ανάπτυξη των πυρηνικών του δυνατοτήτων».
Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ένα γράφημα που ισχυρίζεται ότι το Ιράν είχε προχωρήσει σημαντικά προς τον εμπλουτισμό ουρανίου στρατιωτικής ποιότητας τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας σε ένα σημείο μόλις μία εβδομάδα μακριά από την ικανότητα όπλων.
Ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας περιέγραψε την επιχείρηση στους Times of Israel ως απαιτούσα «πρωτοποριακή σκέψη, τολμηρό σχεδιασμό και χειρουργική επέμβαση προηγμένων τεχνολογιών, ειδικών δυνάμεων και πρακτόρων που λειτουργούν στην καρδιά του Ιράν, αποφεύγοντας πλήρως τα μάτια των τοπικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Αναλυτές: Η επίθεση του Ισραήλ έχει παντού αμερικανικά «αποτυπώματα»
Η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν «σχεδόν σίγουρα βασίστηκε σε αμερικανικές πληροφορίες και όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ», δήλωσε στο Sputnik ο Ιταλός πρώην διπλωμάτης και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τη Μέση Ανατολή, Μάρκο Καρνέλος.
Σκοπός της ήταν να σαμποτάρει τις πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν ή μήπως ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ισχύ με το Ιράν; «Το δεύτερο ακούγεται πιο πιθανό», σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Η λογική της «αυτοάμυνας» των Αμερικανών «γερακιών» είναι «αβάσιμη και σχιζοφρενής», ριζωμένη «στη δυστοπική νοοτροπία τους που κανείς δεν μπορεί να διορθώσει», λέει ο Καρνέλος. «Τα αντίποινα του Ιράν φέρεται να βρίσκονται σε εξέλιξη – 100 drones καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, μετά το μεσημεριανό γεύμα, ακριβώς στην ώρα για καφέ», πρόσθεσε ο Ιταλός.
Επλήγησαν άμαχοι
«Η απρόκλητη επίθεση του Ισραήλ έπληξε αμάχους στο Ιράν», δήλωσε επίσης στο Sputnik ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Σεγέντ Μοχάμεντ Μαράντι.
«Το ισραηλινό καθεστώς δολοφόνησε οικογένειες. Βομβάρδισαν πολυκατοικίες… μία με 10 διαμερίσματα κατέρρευσε ολοσχερώς. Τα θύματα μεταξύ των αμάχων είναι πολλά», είπε. Στη Δύση, προσθέτει ο Μαράντι, «πιστεύουν την ίδια τους την προπαγάνδα ότι αυτές οι επιθέσεις αποδυναμώνουν το Ιράν».
«Αλλά στην πραγματικότητα, κάνουν το αντίθετο. Ενδυναμώνουν το Ιράν, ενοποιούν το κοινό και εμβαθύνουν το μίσος προς τους επιτιθέμενους και τους υποστηρικτές τους».
«Αμερικανικές βάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς – και δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, είναι και οι Βρετανοί», λέει ο αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και πρώην διαπραγματευτής της συμφωνίας με το Ιράν του 2015.
«Τα πράγματα θα αλλάξουν μόνο εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν άμεσα», προειδοποιεί ο Μαράντι. Οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι, τροφοδοτώντας το χάος στις αγορές ενέργειας. «Έτσι, το έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να παραμείνουν μακριά από αυτό που γίνεται».
Όσο για το αέναο πολεμικό σχέδιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «με έναν φθαρμένο στρατό», μια «οικονομία που καταρρέει» και μια «πληγωμένη παγκόσμια φήμη», «το καθεστώς του είναι στα τελευταία του», σημείωσε ο Μαράντι, προσθέτοντας: «Είναι σχεδόν καθολικά απεχθές- μόνο οι Σιωνιστές και οι εξτρεμιστές το στηρίζουν».
Δείτε επίσης:
- Το Ισραηλινό προεδρικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε στην Αθήνα για προστασία
- Ντόναλντ Τραμπ για Ιράν: «Υπάρχει χρόνος να σταματήσει η σφαγή – Τους είχα προειδοποιήσει»
- Ντμίτρι Πεσκόφ: «Η Ρωσία ανησυχεί και καταδικάζει την ισχυρή κλιμάκωση των εντάσεων»
- Ισραήλ Vs Ιράν με κομμένη την ανάσα: Χάος στις πτήσεις στη Μέση Ανατολή – Οι διεθνείς αντιδράσεις
Όπως πάντα το Ισραήλ έκανε πολλή καλή δουλειά καταστρέφοντας τα τζιχαντιστικά πυρηνικά, είναι λογικό η Ελλάς για να προστατευτεί από την ισλαμική απειλή να έρθει πιο κοντά στο Ισραήλ, θα είμαστε πάντα φίλοι. מי יתן ו ישראל ויוון יזכו לחברות נצחית💓💓💓
Μπράβο σας , είσαι οι καλύτεροι, οι πιο έξυπνοι, οι πιο εφευρετικοί για να σκοτώνετε. Άλλωστε αυτό θα μεινει στην ιστορία για τον λαό σας… χιλιάδες χρόνια τώρα το μόνο που μαθαίνετε να κάνετε είναι να πουλάτε, να αγοράζετε και να σκοτώνετε. Είστε ο λαός της βίας, αυτός είναι ο πολιτισμός σας. Όσο για τους εχθρούς σας , εσείς τους δημιουργείτε , τους θρεφετε απλά για να τους εξοντώσεις όταν έρθει η ώρα που εσείς θα επιλέξετε. Μπράβο σας και πάλι !!!
Ψυχραιμία. Θα δούμε.
όπως φαίνεται οδηγούμαστε στον γ πόλεμο.ο σατανάς διά των εκπροσώπων του, βιάζεται να καταστρέψει την δημιουργία του Θεού.
το άσχημο είναι ότι και οι άρχοντες μας είναι με το σατανά
Αν συμπεριφέρεσαι άσχημα και είσαι σε κακή γειτονιά, τότε μην περιμένεις να περάσεις ήσυχα την υπόλοιπη ζωή σου.