Επίθεση με πυραύλους από το Ιράν στις ΗΠΑ – Χτύπησαν αμερικανικές βάσεις σε Κατάρ και Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την αντεπίθεση του Ιράν

Must Read

Αντίποινα του Ιράν μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση με το Ισραήλ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων. Συγκεκριμένα εκτόξευσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους στην αμερικανική αεροπορική βάση Al Udeid στη Ντόχα του Κατάρ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, λίγη ώρα νωρίτερα, σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουζιστάν που συνορεύει με το Ιράκ.

Μάλιστα τα κρατικά μέα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι το Ιράν εξαπολύει πυραυλική επίθεση με την ονομασία «Αναγγελία της Νίκης».

Σειρήνες ακούστηκαν σε Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ.

Κατάρ: «Διατηρούμε το δικαίωμά μας να απαντήσουμε άμεσα»

«Εμείς, στο Κράτος του Κατάρ, διατηρούμε το δικαίωμά μας να απαντήσουμε άμεσα… σε αυτή την κατάφωρη επιθετικότητα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάτζεντ αλ Ανσάρι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Κράτος του Κατάρ καταδικάζει έντονα την επίθεση στην αεροπορική βάση Al-Udeid από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης. Θεωρούμε ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Κράτους του Κατάρ, του εναέριου χώρου του, του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιβεβαιώνουμε ότι το Κατάρ διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει άμεσα με τρόπο αντίστοιχο με τη φύση και την κλίμακα αυτής της θρασύτατης επιθετικότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η αεράμυνα του Κατάρ απέτρεψε με επιτυχία την επίθεση και αναχαίτισε τους ιρανικούς πυραύλους.

Λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τις συνθήκες της επίθεσης θα εκδοθεί αργότερα από το Υπουργείο Άμυνας. Τονίζουμε επίσης ότι η συνέχιση τέτοιων κλιμακούμενων στρατιωτικών ενεργειών θα υπονομεύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, παρασύροντάς την σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Ζητούμε την άμεση παύση όλων των στρατιωτικών ενεργειών και την σοβαρή επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στον διάλογο.

Επιπλέον, το Κράτος του Κατάρ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που προειδοποίησε για τους κινδύνους της ισραηλινής κλιμάκωσης στην περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στις διπλωματικές λύσεις και έχουμε τονίσει τη σημασία της καλής γειτονίας και της αποφυγής της κλιμάκωσης.

Επαναβεβαιώνουμε ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες κρίσεις και να διασφαλιστεί η ασφάλεια της περιοχής και η ειρήνη των λαών της» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η  βάση είχε εκκενωθεί νωρίτερα, ακολουθώντας τα καθιερωμένα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης, δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή. Ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού στη βάση, συμπεριλαμβανομένων των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, των φιλικών δυνάμεων και άλλων. Επιβεβαιώνουμε ότι δεν προέκυψαν τραυματισμοί ή ανθρώπινες απώλειες από την επίθεση».

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την αντεπίθεση του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται μαζί με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Πιτ Χέγκσεθ στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται στο CNBC.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι σε ετοιμότητα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ουάσιγκτον.

Το Ιράν είχε ενημερώσει το Κατάρ για την πυραυλική επίθεση

Το Ιράν συντόνισε τις επιχειρήσεις του στην αμερικανική αεροπορική βάση του Κατάρ με αξιωματούχους της χώρας αυτής και ενημέρωσε εκ των προτέρων ότι επίκειτο η πυραυλική επίθεση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα θύματα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους.

Λίγο νωρίτερα, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση αυτή δεν αποτελεί απειλή για «τη φίλη και αδελφή» γειτονική χώρα του Κατάρ. Επισήμανε επίσης ότι η αμερικανική βάση βρίσκεται μακριά από αστικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές.

Το Ανώτατο Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Ιράν χρησιμοποίησε «τον ίδιο αριθμό βομβών» με εκείνον που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ όταν επιτέθηκαν στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ιράν: «Ο Νετανιάχου σέρνει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη δαπανηρό πόλεμο»

Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «σέρνει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη δαπανηρό πόλεμο», με τις αμερικανικές επιδρομές κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, προειδοποιώντας παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι «φέρουν και αυτοί πλήρη ευθύνη για τον θάνατο αθώων πολιτών στο Ιράν».

«Η Αμερική, για ακόμη μια φορά, επέλεξε απερίσκεπτα να θυσιάσει την ασφάλειά της απλώς και μόνο για να προστατεύσει τον Νετανιάχου», ανέφερε η ιρανική αποστολή με ανάρτηση στο Χ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν τη διπλωματία».

«Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σημαντική δύναμη στη Μέση Ανατολή»

Παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλέκονται σε αυτό που αποκάλεσε «αιώνιους πολέμους», το Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ έπληξαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Ο Τραμπ προειδοποίησε στη συνέχεια για αντίποινα από το Ιράν, κάνοντας λόγο για ισχυρή απάντηση «πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαμε» το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νταν Κέιν, δήλωσε την Κυριακή ότι ο αμερικανικός στρατός έχει αυξήσει την προστασία των στρατευμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ και της Συρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια σημαντική δύναμη στη Μέση Ανατολή, με σχεδόν 40.000 στρατιώτες στην περιοχή. Μερικοί από αυτούς χειρίζονται συστήματα αεράμυνας, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταρρίψουν εισερχόμενους εχθρικούς πυραύλους, αλλά οι θέσεις τους είναι ευάλωτες σε επιθέσεις.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο είχε μετακινήσει ορισμένα αεροσκάφη και πλοία από βάσεις στη Μέση Ανατολή που ενδέχεται να είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε πιθανή ιρανική επίθεση.

Αυτό περιελάμβανε την απομάκρυνση αεροσκαφών από την αεροπορική βάση Αλ Ουντείντ στην έρημο έξω από την πρωτεύουσα Ντόχα. Είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή και φιλοξενεί περίπου 10.000 στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδας προειδοποίηση εκκένωσης προς τους κατοίκους της Τεχεράνης, καλώντας τους να μείνουν μακριά από κέντρα παραγωγής όπλων και στρατιωτικές βάσεις, ενόψει νέων ισραηλινών επιδρομών, σύμφωνα με ανάρτηση του ισραηλινού στρατού στο X γραμμένη στα φαρσί και στα αραβικά.

Ο Ρούτε υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν παραβίασαν το διεθνές δίκαιο

Οι αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεν παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε που παραχώρησε στη Χάγη πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην ολλανδική πόλη.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι μήπως το Ιράν έχει και μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για να εδραιώσει τον έλεγχό του επί του Ισραήλ, σε ολόκληρη την περιοχή και σε άλλα μέρη του κόσμου». «Δεν συμφωνώ ότι αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τη νομιμότητα των βομβαρδισμών κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ.

«Οι σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι το Ιράν δεν πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Οι σύμμαχοι έχουν επανειλημμένα προτρέψει το Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων», τόνισε, ισχυριζόμενος επίσης ότι η Τεχεράνη «εμπλέκεται έντονα» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Πριν 3 ημέρες 4 κινέζικα Boieng 737 cargo εμφορτα μετέφεραν από την Κίνα πάλι στο Ιράν τεράστιες ποσότητες βαλλιστικών πυραύλων και εξαρτημάτων συναρμολογησης αυτών. Θα καεί το σύμπαν.

  2. Η Κίνα μεταφέρει με 4 εμπορικά πλοία cargo δικής της σημαίας τεράστιο όγκο βαλλιστικών πυραυλων , εξαρτημάτων και βαρεος πολεμικού υλικού στο λιμάνι Καμπαχαρ του Ιράν. Τα εμπορικά πλοία συνοδεύονται από πολεμικά πλοία του Κινέζικου πολεμικού ναυτικού και όταν φτάσουν στα χωρικά ύδατα του Ιράν αποσύρονται και αναλαμβάνει να τα συνοδεύσει στο λιμάνι το Ιρανικό πολεμικό ναυτικό. Μπλέξαμε πολύ άσχημα η Κίνα μπήκε στο παιχνίδι υπέρ του Ιράν. Ο Θεός βοηθός.

    • Είναι φυσικό φαινόμενο η Κίνα να υποστηρίξει το Ιράν διότι το Ιράν είναι από τους βασικούς προμηθευτές της πετρελαίου για δεκαετίες, είναι επίσης και οι δύο χώρες μέλη των BRICS οπότε πρέπει να αλληλοστηρίζονται έναντι οποιασδήποτε δυτικής επιθετικότητας. Ίσως να είμαστε στην τελική ευθεία σύγκρουσης της ισχυρής πλέον Ανατολής έναντι της Σάπιας Δύσης, με νέες ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη μετά την καταστροφική μονοκρατορία των φονιάδων ΗΠΑ – Αγγλοσαξώνων που έσπειραν τόσα δεινά στον κόσμο για δεκαετίες.

  3. Το Ιράν δικαιωματικά θακαταστρέψει το γενοκτονικό κράτος των Σιωνιστών και τους Αμερικανούς κοσμοκαταπιεστές που επιτέθηκαν παράνομα, αλχαμντουλιλά🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷☝️ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This