Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της, διασφαλίζοντας νέες ισχυρές συνεργασίες με μεγάλες δυτικές δυνάμεις.
Μετά την έγκριση για την απόκτηση F-16 και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τα αμερικανικά F-35 – που φέρονται να επανέρχονται στο τραπέζι (ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ δήλωσε ότι αναμένεται σύντομα η συμφωνία) – η Τουρκία βάζει «πλώρη» και για τα Eurofighter Typhoon, καθιστώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυρίαρχο του στρατηγικού παιχνιδιού στην περιοχή.
Η «σφραγίδα» σε αυτήν την αναβάθμιση ήρθε αυτήν την εβδομάδα από τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται καθοριστική για τους αμυντικούς και εμπορικούς δεσμούς Λονδίνου – Άγκυρας.
Στην επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρεται:
«Ο Ντέιβιντ Λάμι θα επισκεφθεί την Άγκυρα για να υπογραμμίσει τους στενούς εμπορικούς δεσμούς και τους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας κατά τη διάρκεια της πρώτης διμερούς επίσκεψής του στη χώρα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας και την επίτευξη ανάπτυξης μέσω του Σχεδίου για Αλλαγή.»
Η συμφωνία για τα Eurofighter βρίσκεται στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας: «Όπως ορίζεται στην πρόσφατη Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας, η συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας είναι επιτακτική για τα συμφέροντα ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό περιλαμβάνει κοινή εργασία για την πιθανή εξαγωγή Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, και η κυβέρνηση είναι σαφής ότι η υποδοχή της Τουρκίας ως χειριστή Typhoon θα βασιστεί στους δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες μεταξύ βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ.»
Παράλληλα, η Άγκυρα παραμένει σε τροχιά απόκτησης των F-35, καθώς οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον έχουν «ξεπαγώσει» μετά την ψήφιση του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού και την αποκατάσταση μέρους της εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Αν επιβεβαιωθεί η συμφωνία, τότε η τουρκική πολεμική αεροπορία θα διαθέτει μέσα σε λίγα χρόνια έναν στόλο μαχητικών 5ης γενιάς που μόνο οι ΗΠΑ και λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία παραμένουν οι στενότεροι φίλοι και εταίροι»
Η βρετανική στήριξη αποτυπώνεται και σε προσωπικό επίπεδο από τον ίδιο τον Λάμι, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά:
«Σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία παραμένουν οι στενότεροι φίλοι και εταίροι καθώς εργαζόμαστε από κοινού για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η δική μας σχέση προσφέρει άμεσα οφέλη για τους Τούρκους και Βρετανούς πολίτες στο εσωτερικό της χώρας – το εμπόριο μεταξύ των εθνών μας δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ οι δεσμοί μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας βοηθούν στη διατήρηση της ασφάλειας των λαών μας.»
Η εικόνα αυτή, με την Άγκυρα να αποθεώνεται ανοιχτά από τον Υπουργό Εξωτερικών μίας εκ των ισχυρότερων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την ώρα που αμφισβητεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προκαλεί έντονη ανησυχία και η ελληνική πλευρά καλείται να λάβει μέτρα άμεσα.
Δείτε επίσης:
- Πρέσβης ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα F-35: «Μπορεί να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση – Νέα ώθηση στις διμερείς επαφές
- Λιβυκά ΜΜΕ: Προς άμεση επικύρωση το μνημόνιο με την Τουρκία – Η αντίδραση της Ελλάδας
Mας εχει κανει να παραμιλαμε . Με τον τσαμπουκα του εγινε ο ντερβενακας στην περιοχη , μεχρι μετανιες του κανουν . Μας εχει απομονωση , απο ολους τους γειτονες .
ευτυχώς που ο Ερντογάν είναι “απομονωμένος”…. μπεεεεεε 🐑
Η Τουρκία εξοπλίζεται όχι διότι συνεργάζονται με την Αγγλία ή την Γερμανία ή την Γαλλία , αλλά εξοπλίζεται αφού Η Ελλάδα και Ο Κύριος Μητσοτάκης υπέγραψε την Διακήρυξη των Αθηνών για να έχουμε Ήρεμα νερά και φιλία με την Τουρκία , έμμεσα δε αποδέχτηκε η Ελλάδα τις επιδιώξεις της Άγκυρας και την μη συμμετοχή τρίτων στις διαφορές μας . Εξάλλου παραδέχθηκε δημοσίως ότι τα 12 Ν.Μ. είναι Δυνητικά Κυριαρχικά Δικαιώματα και όχι Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα , με αποτέλεσμα τα Τούρκικα Αλιευτικά να ψαρεύουν δίπλα από τα Ελληνικά Νησιά .