ΗΠΑ: Με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γερουσία το «μεγάλο και ωραίο» φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ

Υπήρξαν τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που το καταψήφισαν!

Must Read

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε σήμερα, Τρίτη 1 Ιουλίου, το… σαρωτικό φορολογικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, η ψήφος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς αποδείχθηκε καθοριστική για να συμβεί αυτό, αφού, το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 51 ψήφος υπέρ, έναντι 50 κατά, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση.

Κι αυτό, γιατί υπήρξαν τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που το καταψήφισαν (όπως έκαναν και όλοι οι Δημοκρατικοί), με αποτέλεσμα να κληθεί ο αντιπρόεδρος Βανς να επιλύσει το πρόβλημα της ισοψηφίας.

Το «μεγάλο και ωραίο», όπως αρέσκεται να το αποκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, νομοσχέδιο που αφορά σε φοροαπαλλαγές και περικοπές δαπανών και, ως γνωστόν, αποτέλεσε τη βασική αφορμή για το ξέσπασμα της μεγάλης κόντρας του με τον Ίλον Μασκ, σε σημείο ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος να ανακοινώσει μέχρι και τη δημιουργία νέου κόμματος, αν αυτό περάσει και τον Τραμπ να τον απειλεί με απέλαση, θα επιστρέψει, τώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου η αναθεωρημένη εκδοχή του να λάβει την έγκριση και από αυτό το Σώμα πριν από την 4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα προωθηθεί στον Λευκό Οίκο, για να υπογραφεί από τον Τραμπ και να γίνει νόμος του κράτους.

Οι προτεινόμενες περικοπές ενδέχεται να πλήξουν τo Medicaid, το κρατικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης για άπορους και ηλικιωμένους, καθώς και τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για τους φτωχότερους και τους αναπήρους. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (ο Μασκ, μάλιστα, υποστηρίζει πως θα «εκτιναχτεί» στα 5 τρισ. δολάρια!).

Η τύχη του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν εκεί πλειοψηφία οκτώ εδρών (220 έναντι 212), αναμένεται επίσης να κριθεί οριακά, καθώς η αρχική εκδοχή του πέρασε τον περασμένο Μάιο με μόλις δύο ψήφους διαφορά, με πολλούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να λένε ότι δεν στηρίζουν τις αλλαγές που έγιναν από τη Γερουσία. Την ίδια ώρα, μια ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών (House Freedom Caucus), η οποία απειλούσε επανειλημμένα να μην στηρίξει το φορολογικό νομοσχέδιο, ζητάει μεγαλύτερες περικοπές απ’ όσες ενέκρινε η Γερουσία.

Από την πλευρά τους, πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι -ιδίως εκείνοι που εκπροσωπούν φτωχότερες περιοχές- αντιτίθενται στις περικοπές στο Medicaid, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «νόμο που εξαλείφει ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία» της χώρα.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:


Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This