Ο 53χρονος Αλί Σ., Δανός υπήκοος με καταγωγή από το Αφγανιστάν, φέρεται να κατασκόπευε εβραϊκά και ισραηλινά ιδρύματα στην Γερμανία για λογαριασμό του ιρανικού καθεστώτος, προκειμένου να σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον τους.
Ο ύποπτος συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στην Δανία, έπειτα από αίτημα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και με πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, όταν ο Αλί Σ. έφθασε στην Γερμανία, οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν προετοιμασμένες και τον περίμεναν, καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είχε ήδη ενημερωθεί από την Μοσάντ.
Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση και τους προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία το «τουριστικό» του πρόγραμμα. Ο άνδρας επισκεπτόταν συνεχώς εβραϊκά και ισραηλινά ιδρύματα, ακόμη και σούπερ μάρκετ με προϊόντα κοσέρ, ενώ συνέλεγε πληροφορίες για προβεβλημένα άτομα της εβραϊκής κοινότητας του Βερολίνου.
Η εφημερίδα ΒILD αναφέρει ότι οι κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Αλί Σ. προήλθαν από την Μοσάντ και οδήγησαν στην σύλληψή του στις 26 Ιουνίου στο ‘Ααρχους της Δανίας, κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας. Η ίδια εφημερίδα μεταδίδει ότι ο ύποπτος εργαζόταν για την ιρανική επίλεκτη Δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης Quds, η οποία είναι υπεύθυνη για τρομοκρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της χρηματοδότησης της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.
Η Quds πιστεύεται ότι το 2017 είχε βάλει στο στόχαστρό της τον επίτροπο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου για τις ένοπλες δυνάμεις Ράινχαρντ Ρόμπε, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος της Γερμανοϊσραηλινής Εταιρίας, ενός από τους πιθανούς στόχους που φέρεται να παρακολουθούσε τώρα ο συλληφθείς.
Το γεγονός ότι η Μοσάντ γνώριζε τις κινήσεις του Αλί Σ. δεν αποτελεί έκπληξη για τους ειδικούς, επισημαίνει η BILD και αναφέρει ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών έχει διεισδύσει βαθιά στο ιρανικό καθεστώς.
Την ίδια ώρα, ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο King’s College του Λονδίνου Πίτερ Νιούμαν προειδοποιεί με δηλώσεις του στην εφημερίδα για «επέκταση» των ιρανικών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. «Θα επηρεαστούν ιδιαίτερα ισραηλινοί, εβραϊκοί και αμερικανικοί στόχοι», δηλώνει, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη διαθέτει «από παλιά εδραιωμένα δίκτυα» στην Ευρώπη.
Το ARD μετέδωσε ακόμη ότι επί του παρόντος ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας θεωρεί την συμπεριφορά του Αλί Σ. ως «ύποπτη για δραστηριότητα πρακτόρων πληροφοριών». Αν και η Εισαγγελία αρνείται να σχολιάσει, τα ARD και SWR αναφέρουν ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεικνύουν μεν πιθανό σχεδιασμό επίθεσης, δεν είναι ωστόσο νομικώς αδιάσειστα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι στοιχειοθετείται η «δραστηριότητα πράκτορα πληροφοριών», η οποία επισύρει φυλάκιση έως και πέντε ετών και σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις έως και δέκα ετών.
Επιπλέον, αν και πρόκειται για Δανό πολίτη, η Δανία «δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για αυτόν και η έκδοσή του στην Γερμανία θεωρείται «τυπική διαδικασία».