Οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες «βουλιάζουν» από παραγγελίες: το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τα 365 δισ. δολάρια στο τέλος του 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση του RosCongress με τίτλο «Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης».
Η «έκρηξη» στις παραγγελίες, σε βλήματα πυροβολικού, πυραύλους, άρματα μάχης, drones και πολεμικά πλοία, έχει δημιουργήσει τεράστια καθυστέρηση στις παραδόσεις, καθώς η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες παραγωγής. Η αύξηση φτάνει το 103% σε σύγκριση με το 2021.
Ποιοι ωφελούνται περισσότερο:
- Rheinmetall (Γερμανία): Από $26 δισ. σε $67 δισ. το ανεκτέλεστο – κορυφαίος ωφελημένος από τις ανάγκες για Ουκρανία και αναπλήρωση αποθεμάτων.
- KNDS (Γαλλία-Γερμανία): Από $12,5 δισ. σε $25 δισ., αύξηση 40% στις πωλήσεις μέσα σε έναν χρόνο.
- Εταιρείες όπως BAE Systems, Thales, Leonardo, Saab και MBDA ακολουθούν παρόμοια εκρηκτική πορεία.
Οι αιτίες:
Από το 2021 έως το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 31%, φτάνοντας τα $350 δισ. ετησίως. Το συνολικό σχέδιο εξοπλισμών για την Ευρώπη εκτιμάται στα $860 δισ., με την πλειοψηφία των χωρών να επενδύει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και την αποθήκευση πυρομαχικών ενόψει ενδεχόμενης κλιμάκωσης.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπό τον φόβο παρατεταμένων ή νέων συγκρούσεων, μετατρέπουν τη βιομηχανική τους παραγωγή σε πολεμική μηχανή. Το μέλλον των εξοπλισμών φαίνεται προδιαγεγραμμένο: περισσότερα εργοστάσια, περισσότεροι εξοπλισμοί, μεγαλύτερα κέρδη — αλλά και περισσότερη ένταση.
Δείτε Επίσης:
Αυτό είναι χρήμα! άντε μπας και σώσουμε τα Ελληνικά κρατικά εργοστάσια…