Μια φαινομενικά περιορισμένη ιρανική πυραυλική επίθεση στη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στο εξωτερικό, την Al Udeid στο Κατάρ, φαίνεται πως κατέστρεψε μια κρίσιμη υποδομή επικοινωνιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Associated Press.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου, σε αντίποινα για βομβαρδισμό αμερικανικών δυνάμεων σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Επρόκειτο για το πιο εντυπωσιακό πλήγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, όμως συνοδεύτηκε από προειδοποίηση, αποφυγή απωλειών και τελικά οδήγησε σε εκεχειρία, με τη διαμεσολάβηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σταμάτησε τον 12ήμερο πόλεμο Ιράν-Ισραήλ πριν αυτός επεκταθεί.
Ο θόλος που “εξαφανίστηκε”
Οι εικόνες από την Planet Labs δείχνουν καθαρά έναν γεωδαιτικό θόλο (radome) στη βάση Al Udeid να υπάρχει το πρωί της 23ης Ιουνίου, και να έχει εξαφανιστεί στις φωτογραφίες της 25ης Ιουνίου. Πρόκειται για κατασκευή που προστάτευε τον εξοπλισμό του συστήματος Modernized Enterprise Terminal, κόστους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, υπεύθυνου για ασφαλείς επικοινωνίες με τις υπόλοιπες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις εικόνες, η ζημιά περιορίζεται στο συγκεκριμένο σημείο, με τα περισσότερα κτήρια της βάσης να παραμένουν ανέπαφα. Αυτό ενισχύει το ενδεχόμενο πως επρόκειτο για επίθεση με drone, με στόχευση ακριβείας, πιθανώς κατευθυνόμενη για “σημειακό” πλήγμα επικοινωνιών και όχι για μαζική καταστροφή.
Το Ιράν από τη μεριά του θριαμβολόγησε, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να δηλώνουν πως η βάση είχε γίνει “στόχος καταστροφικής πυραυλικής επίθεσης”.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο σκληροπυρηνικός κληρικός Αχμάντ Αλαμολχοντά, σύμβουλος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε ότι “οι επικοινωνίες της βάσης έχουν αποκοπεί πλήρως” και ότι “όλος ο εξοπλισμός καταστράφηκε”.
Ήπια αντίδραση από ΗΠΑ – Επέμεινε ο Τραμπ
Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, επανακάμπτοντας στον διεθνή διάλογο ως διαμεσολαβητής, υποβάθμισε την ιρανική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την “ασθενική”. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 14 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, οι 13 αναχαιτίστηκαν και ο ένας που “αφέθηκε” δεν απειλούσε.
“Ευχαριστώ το Ιράν για την προειδοποίηση, χάρη στην οποία δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί”, έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social.
Ωστόσο, η απώλεια του γεωδαιτικού θόλου, που φιλοξενούσε δορυφορικό δίσκο κρίσιμο για τη διασύνδεση του αμερικανικού στρατιωτικού δικτύου, είναι ένδειξη ότι το πλήγμα δεν ήταν εντελώς “συμβολικό”.
Δείτε Επίσης: