Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή 13/7 επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, επικαλούμενος «νέες και πρωτοφανείς απειλές» – από τη Ρωσία και την τρομοκρατία έως τις κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «για να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να μας φοβούνται».
Παράλληλα επεσήμανε πως «στόχος της Γαλλίας,είναι να φτάσει τα 64 δισ. ευρώ ετησίως σε αμυντικές δαπάνες έως το 2027, το τελευταίο έτος της δεύτερης θητείας του. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει διπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με τα 32 δισ. ευρώ που δαπανούσε η χώρα το 2017, όταν ανέλαβε την προεδρία».
«Η Ευρώπη κινδυνεύει εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.