Η κυβέρνηση Ρίσι Σούνακ δημιούργησε ένα μυστικό σχέδιο μετεγκατάστασης Αφγανών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ακούσια διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ανθρώπων.
Τα στοιχεία 19.000 ατόμων, που είχαν υποβάλει αίτηση μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, δημοσιεύθηκαν κατά λάθος από Βρετανό αξιωματούχο Άμυνας τον Φεβρουάριο 2022.
Thousands of Afghans relocated to UK under secret government scheme after defence data breach https://t.co/N33MMKjMKF
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 15, 2025
Σύμωνα με το BBC, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πληροφορήθηκε την παραβίαση τον Αύγουστο του 2023 και δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης Αφγανών 9 μήνες αργότερα. Περίπου 4.500 άτομα έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ 600 ακόμη και οι οικογένειές τους δεν έχουν ακόμη αφιχθεί.
Η ύπαρξη της διαρροής και του σχεδίου κρατήθηκε μυστική αφότου η κυβέρνηση εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα.
Οι λεπτομέρειες της μεγάλης παραβίασης δεδομένων, η απάντηση και ο αριθμός των Αφγανών στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιοποιήθηκαν μόλις την Τρίτη, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως η εντολή φίμωσης πρέπει να αρθεί.
Η διαρροή περιείχε τα ονόματα, τα στοιχεία επικοινωνίας και οικογενειακές πληροφορίες ατόμων που ενδεχομένως κινδύνευαν να υποστούν βλάβη από τους Ταλιμπάν.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη:
- Το μυστικό σχέδιο -που επίσημα ονομάζεται Αφγανική Διαδρομή Μετεγκατάστασης- έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 400 εκατομμύρια λίρες και αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 400 έως 450 εκατομμύρια λίρες.
- Το πρόγραμμα κλείνει, αλλά θα προσφερθούν προσφορές μετεγκατάστασης που έχουν ήδη υποβληθεί.
- Η παραβίαση διαπράχθηκε από ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.
Τα άτομα των οποίων τα στοιχεία διέρρευσαν ενημερώθηκαν μόλις την Τρίτη.
Μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Τζον Χίλι ζήτησε «ειλικρινή συγγνώμη» από όσους τα στοιχεία τους είχαν συμπεριληφθεί στη, διαρροή.
Είπε ότι αυτό οφειλόταν στην αποστολή ενός υπολογιστικού φύλλου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «εκτός εξουσιοδοτημένων κυβερνητικών συστημάτων», κάτι που χαρακτήρισε «σοβαρό σφάλμα του τμήματος», μολονότι η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν ήταν απαραίτητη η διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας.
Ο Χίλι ανέφερε ότι η διαρροή ήταν «μια από τις πολλές απώλειες δεδομένων» που σχετίζονται με την εκκένωση του Αφγανιστάν κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου.
Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να πει πόσα άτομα συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της παραβίασης δεδομένων, αλλά ο Χίλι δήλωσε στους βουλευτές ότι ανεξάρτητη αξιολόγηση διαπίστωσε ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» ένα άτομο να είχε στοχοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας αυτής.
Είπε ότι η αναθεώρηση έκρινε επίσης το μυστικό σχέδιο ως «εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση» δεδομένου του «δυνητικά περιορισμένου» κινδύνου που θέτει η διαρροή.
Ο Χίλι είπε ότι όσοι έχουν μετεγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη καταμετρηθεί στα στοιχεία μετανάστευσης.
Τα δεδομένα αφορούσαν στα ονόματα ατόμων που είχαν υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα Πολιτικής Μετεγκατάστασης και Βοήθειας στο Αφγανιστάν (Arap). Καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησε το Arap για να επεξεργάζεται γρήγορα τις αιτήσεις ατόμων που φοβόντουσαν αντίποινα από τους Ταλιμπάν και να τα μεταφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Arap έχει ήδη επικριθεί έντονα από τότε που ξεκίνησε, με έρευνα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του 2022 να το διαπιστώνει ως «καταστροφή» και «προδοσία».
Eπιτακτική διαταγή είχε εμποδίσει την αποκάλυψη της διαρροής, αλλά ήρθη από δικαστή των Βασιλικών Δικαστηρίων.
Ο Χίλι είπε στην Βουλή ότι ακόμη και ο ίδιος είχε εμποδιστεί να μιλήσει για την παραβίαση λόγω της «άνευ προηγουμένου» διαταγής, αφού ενημερώθηκε ενώ ήταν ακόμη σκιώδης υπουργός Άμυνας.
Διαβάζοντας περίληψη της απόφασής του στο δικαστήριο, ο δικαστής Chamberlain δήλωσε ότι η εντολή φίμωσης «έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου».
Συνέχισε: «Η επιβολή δικαστικών διαταγών είχε αποτέλεσμα το πλήρες κλείσιμο των συνήθων μηχανισμών λογοδοσίας που λειτουργούν σε μια δημοκρατία».
«Αυτό οδήγησε σε αυτό που περιγράφω ως “κενό ελέγχου”».
Δείτε επίσης: