Νέα διπλωματική ήττα: Συνεργασία Τουρκίας – Αιγύπτου στην κατασκευή του αεροσκάφους «Kaan»

Αυτό το μαχητικό αναμένεται να συμβάλει στην ανατροπή της πλάστιγγας υπέρ της Τουρκίας

Must Read

Μια ακόμη αρνητική διπλωματική εξέλιξη για τη χώρα μας αντικατοπτρίζει η αυξανόμενη σύγκλιση στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense Arabic η Τουρκία ενέκρινε επίσημα τη συμμετοχή της Αιγύπτου στο έργο ανάπτυξης μαχητικών πέμπτης γενιάς KAAN ως εταίρου παραγωγής.

Όπως σημειώνει και ο αιγυπτιακός ιστότοπος πληροφοριών Tactical Report αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στα τέλη του 2025, ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργοποίηση κοινής τεχνικής και κατασκευαστικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού του φιλόδοξου έργου.

Αυτή η κίνηση αποτελεί σαφή ένδειξη της επιθυμίας της Αιγύπτου να ενταχθεί στον σύλλογο των χωρών που παράγουν προηγμένη αεροπορική τεχνολογία, ενισχύοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες ικανότητές της στον τομέα της αεράμυνας.

Η τουρκική έγκριση έρχεται επίσης μετά την επιθεώρηση από αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας του πρωτοτύπου του μαχητικού, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο αρχικών δοκιμών και αναμένεται να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία το 2030.

Το Project Kaan θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στις προσπάθειες της Τουρκίας να επιτύχει τεχνολογική ανεξαρτησία στην αμυντική βιομηχανία και η συμμετοχή της Αιγύπτου θα άνοιγε νέους ορίζοντες για περιφερειακή συνεργασία στην προηγμένη στρατιωτική αεροπορία.

Το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς KAAN

Τον Φεβρουάριο του 2024, η πρώτη πτήση του μαχητικού πέμπτης γενιάς της Τουρκίας, του Kaan, σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην ιστορία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, όχι μόνο ως προηγμένο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά και ως επίσημη διακήρυξη της εισόδου της Τουρκίας στον κόσμο των μεγάλων αεροπορικών δυνάμεων και επιβεβαίωση των αυξανόμενων φιλοδοξιών της τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Αυτό το έργο, το οποίο στοχεύει στην αντικατάσταση των παλαιών μαχητικών F-16, αντικατοπτρίζει έναν στρατηγικό προσανατολισμό προς την επίτευξη εθνικής κυριαρχίας στον κλάδο της αεροπορίας και την απελευθέρωση των αμυντικών αποφάσεων από οποιαδήποτε εξωτερική εξάρτηση.

Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει ένα εγχώριο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών χρονολογείται από το 2010, όταν η Άγκυρα άρχισε να συνειδητοποιεί τους περιορισμούς των δυνατοτήτων του αεροπορικού στόλου της απέναντι στις σύγχρονες απειλές.

Έκτοτε, έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς που να πληροί τα πιο πρόσφατα διεθνή πρότυπα.

Το πρόγραμμα TF-X ξεκίνησε επίσημα το 2011 και το πρώτο πρωτότυπο παρουσιάστηκε στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού το 2019, μια τολμηρή επίδειξη των τεχνολογικών φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ανατέθηκαν στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), με περιορισμένη τεχνική υποστήριξη από τη βρετανική εταιρεία BAE Systems.

Στον τομέα των κινητήρων, παρά το γεγονός ότι προσωρινά βασίζεται στον αμερικανικό κινητήρα F110 που παράγεται από την General Electric, η Άγκυρα αναπτύσσει ταυτόχρονα τον δικό της εγχώριο κινητήρα, τον TF35000.

Το μαχητικό Kaan, ένα δικινητήριο αεροσκάφος μήκους 21 μέτρων με άνοιγμα φτερών 14 μέτρων, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές πέμπτης γενιάς.

Χρησιμοποιεί σύνθετα υλικά για τη μείωση του υπογραφικού ραντάρ του και περιλαμβάνει εσωτερικούς χώρους όπλων, ενισχύοντας την ικανότητά του να εκτελεί αποστολές βαθιάς διείσδυσης σε περιβάλλοντα υψηλής απειλής.

Το σύστημα μάχης του είναι ενσωματωμένο με ένα προηγμένο ραντάρ AESA που αναπτύχθηκε από την Aselsan, εκτός από συστήματα ανίχνευσης υπέρυθρων και οπτικούς αισθητήρες ενσωματωμένους στο κράνος του πιλότου. Το μαχητικό έχει επίσης σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται με drones μέσω μιας διεπαφής λειτουργίας που επιτρέπει συντονισμένες αποστολές ανθρώπου-μηχανής, έναν τομέα στον οποίο η Τουρκία σημειώνει σημαντική πρόοδο.

Προσπάθεια υπεροχής έναντι της Ελλάδας

Η Τουρκία βασίζεται σε αυτό το έργο για την ενίσχυση των εγχώριων δυνατοτήτων της και την ανάπτυξη των αμυντικών της βιομηχανιών. Αναμένεται να παραγγείλει περίπου 250 αεροσκάφη για την πολεμική αεροπορία της, με σκοπό την εξαγωγή τους σε ξένους σε ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 και υπό λιγότερο περιοριστικούς όρους.

Αυτό το μαχητικό αναμένεται να συμβάλει στην ανατροπή της πλάστιγγας υπέρ της Τουρκίας στην περιφερειακή εξίσωση αποτροπής, ιδίως υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης έντασης με την Ελλάδα και της πιθανής ανισορροπίας της αεροπορικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών.

Με το έργο Kaan, η Τουρκία εντάσσεται σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών ικανών να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τη μετάφραση του Echedoros.blog, η Άγκυρα εδραιώνει τη θέση της ως ανερχόμενη βιομηχανική και στρατιωτική δύναμη σε έναν ολοένα και πιο πολωμένο και πολύπλοκο κόσμο.

Αυτό το μαχητικό δεν είναι απλώς ένα νέο αεροσκάφος. Είναι σύμβολο μιας τουρκικής στρατηγικής μετατόπισης, η οποία χαρακτηρίζεται από αμυντική κυριαρχία και ανεξάρτητη γεωπολιτική τοποθέτηση.

*Φωτογραφία X TUR Defence Industries Presidency

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Είσαστε εντελώς ηλίθιοι και λέτε για διπλωματική ήττα; Μπορεί η Ελλάδα να απαγορεύσει σε οποιαδήποτε χώρα να επιλέξει εξοπλισμούς; Περιμένετε όμως την εξέλιξη. Να δούμε τί θα γίνει με το αεροπλάνο. Με τούς κινητήρες, τα υποσυστήματα και τα ηλεκτρονικά. Πού θα τα βρεί; Από την Κίνα;

  2. Οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουν δυστυχώς μάθει τίποτα από την Ιστορία τους.Η παρακμή συνεχίζει να οξύνεται.Θα ξυπνήσουμε που θα πάει.

  3. Τέρμα. Ο Έλον Μάσκ σωστά μας λέει ότι εξαφανιζόμαστε σαν λαός και έθνος και όσοι απομείνουν είτε θα φύγουν στο εξωτερικό, είτε θα γίνουν ραγιάδες των τούρκων. Ο στρατός των λαθρομεταναστών θα κληρονομήσει αυτήν την ιερή γη. Καλά να πάθουμε τέτοιος σκουπιδολαός (μια μάζα) που καταντήσαμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This