Μια νέα παγκόσμια έρευνα του Pew Research Center αποκαλύπτει ότι η διεθνής εικόνα της Κίνας παρουσιάζει σχετική βελτίωση, ενώ αντίθετα η εικόνα των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδεινωθεί αισθητά, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους σε 25 χώρες, η στάση απέναντι στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ παραμένει κατά βάση αρνητική, αλλά είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι στο παρελθόν. Οι απόψεις για τον Τραμπ, αντίθετα, επιδεινώνονται σημαντικά, ιδίως εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει με την Κίνα και της στάσης του απέναντι σε διεθνείς θεσμούς και συμμαχίες.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Αυστραλία, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι πιο σημαντικές οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα από ό,τι με τις ΗΠΑ, ποσοστό που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 39% του 2021. Αντίθετα, μόλις το 42% προτιμά στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ (από 52% το 2021). Παρά την τάση αυτή, το 76% των Αυστραλών εξακολουθεί να έχει αρνητική άποψη για την Κίνα και μόνο το 17% εκφράζει εμπιστοσύνη στον Σι.
Πτώση της δημοφιλίας των ΗΠΑ στις πλούσιες χώρες
Στις δέκα πλουσιότερες χώρες που μελετήθηκαν μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς μόνο το 35% βλέπει θετικά τις ΗΠΑ, σε πτώση από το 51% της προηγούμενης χρονιάς. Αντίστοιχα, οι θετικές απόψεις για την Κίνα ανέβηκαν από το 23% στο 32%.
Η εξαίρεση του Ισραήλ
Η μόνη χώρα όπου οι ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς είναι το Ισραήλ: το 83% των Ισραηλινών έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 33% βλέπει θετικά την Κίνα. Ο Τραμπ διατηρεί υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στο Ισραήλ, στο 69%, έναντι μόλις 9% για τον Σι.
Οικονομικά: Η Κίνα αντέχει
Παρά τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, η κινεζική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 5,2% το δεύτερο τρίμηνο, χάρη κυρίως στις εξαγωγές, αν και ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν πως ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος, κοντά στο 3,5%.
Η παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων και ηλεκτρικού εξοπλισμού σημείωσε άνοδο άνω του 10% σε σχέση με πέρσι, ενώ η χαλάρωση κάποιων δασμών από τις ΗΠΑ οδήγησε σε αύξηση παραγγελιών.
Ωστόσο, η εσωτερική ζήτηση παραμένει ασθενής, με μείωση τιμών καταναλωτή 0,1% το πρώτο εξάμηνο του 2025. Πτώση ακινήτων, περιορισμένες λιανικές πωλήσεις και τάσεις αποπληθωρισμού προβληματίζουν το Πεκίνο, το οποίο έχει θέσει στόχο ανάπτυξης 5% για το σύνολο του έτους.
Η μετατόπιση της διεθνούς κοινής γνώμης, έστω και συγκρατημένη, δείχνει πως η επιρροή των ΗΠΑ αμφισβητείται σοβαρά, ειδικά όταν η πολιτική τους χαρακτηρίζεται από απομονωτισμό, κυρώσεις και εσωστρέφεια. Η Κίνα, παρά τα δικά της προβλήματα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως σταθερός οικονομικός εταίρος έστω κι αν εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.
Δείτε Επίσης: