Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει εδώ και χρόνια ένα σχεδόν άγνωστο κρατικό ταμείο, στενά συνδεδεμένο με τις μυστικές υπηρεσίες MI6, MI5 και GCHQ.
Το National Security Strategic Investment Fund (NSSIF), που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε αθόρυβα στο παρασκήνιο, αποκαλύπτεται τώρα ως ένας από τους βασικούς παίκτες στην τεχνολογική μάχη για την εθνική ασφάλεια και ενισχύεται με ακόμη 330 εκατομμύρια λίρες.
Το ταμείο επενδύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν στρατηγικές τεχνολογίες, όπως κβαντικά συστήματα, δίκτυα κατασκοπευτικών δορυφόρων, τεχνητή νοημοσύνη και εξελιγμένους αισθητήρες. Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες δεν είναι μυστικές. Αυτό που παραμένει «απόρρητο» είναι πού ακριβώς εφαρμόζονται και από ποιους.
Από τις σκιές στο φως
Το NSSIF εμπνεύστηκε από το αμερικανικό In-Q-Tel, το ταμείο της CIA, και ιδρύθηκε το 2018 για να «θωρακίσει» τεχνολογικά το Ηνωμένο Βασίλειο απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα. Μέχρι σήμερα έχει διοχετεύσει πάνω από 220 εκατομμύρια λίρες σε startups και επενδυτικά funds, όμως οι περισσότερες κινήσεις του δεν δημοσιεύονται.
Πλέον, σε μια πρωτοφανή αλλαγή στάσης, το ταμείο αποκτά δημόσια παρουσία, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, πρόσληψη επικοινωνιολόγων και ρόλο-κλειδί στην νέα αμυντική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως εξηγούν άνθρωποι με γνώση της λειτουργίας του, δεν είναι σύμπτωση. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις απειλές της Κίνας για τους κρίσιμους τεχνολογικούς εφοδιασμούς και την επιθετική εμπορική πολιτική Τραμπ, η τεχνολογία γίνεται πλέον όπλο ισχύος και επιβίωσης.
Μυστική επιρροή στο startup οικοσύστημα
Το NSSIF δρα όχι μόνο ως επενδυτής, αλλά και ως «αόρατος μηχανισμός» διασύνδεσης της βιομηχανίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Startups που συνεργάζονται με το ταμείο αποκτούν πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, τεχνογνωσία και, σε κάποιες περιπτώσεις, κρίσιμα συμβόλαια που δεν περνούν από τα παραδοσιακά κανάλια.
Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έχει δώσει εντολή για καινοτομία με «ρυθμούς πολέμου», προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές στις προμήθειες άμυνας και καθιστώντας το NSSIF βασικό βραχίονα υλοποίησης της στρατηγικής αυτής.
Παρά την επιτυχία του, δεν λείπουν οι ανησυχίες. Η πρόσφατη εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Oxford Ionics από αμερικανικό κολοσσό ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, θεωρήθηκε από πολλούς ως μια ακόμη «διαρροή εγκεφάλων». Το NSSIF είχε μερίδιο στην εταιρεία και θα επιστρέψει εκατομμύρια στο κράτος, αλλά η τεχνολογία φεύγει στο εξωτερικό.
Άλλοι όμως βλέπουν μια πιο ρεαλιστική πλευρά: το ταμείο χρησιμοποιεί τα χρήματα του κράτους για να ελέγχει ποιος τελικά αποκτά κρίσιμες τεχνολογίες, διασφαλίζοντας ότι η Βρετανία δεν μένει εκτός του παιχνιδιού ισχύος.
Όπως δήλωσε άνθρωπος με εσωτερική γνώση του ταμείου: «Δεν επενδύουν μόνο για το κέρδος. Επενδύουν για να βεβαιωθούν ότι, αν έρθει η ώρα, το κράτος θα έχει πρόσβαση και έλεγχο στα εργαλεία που κρίνουν την ασφάλειά του».
Δείτε Επίσης: