Τουλάχιστον 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν αύξηση στα επίπεδα φτώχειας τα τελευταία τρία χρόνια, με τις γυναίκες και τούς νέους ενήλικες να είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σε ανάλογη κατάσταση κινδυνεύουν να βρεθούν περισσότερα από ένα στα πέντε άτομα στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε για μια μικρή μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, όταν αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερους ανθρώπους να ζουν στους δρόμους, μεγαλύτερες ουρές για φαγητό και αυξανόμενη ανάγκη για κοινωνική βοήθεια», έγραψε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (EAPN – European Anti-Poverty Network), αναφερόμενο στην ελαφρά μείωση στα επίπεδα φτώχειας, σε σύγκριση με το 2023.
Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όσον αφορά στην ΕΕ, καταγράφονται στην Ελλάδα (26,9%), τη Ρουμανία (27,9%) και τη Βουλγαρία (30,3%). Η Γαλλία κατέγραψε επίσης ανησυχητικούς αριθμούς, με το ποσοστό φτώχειας να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE), τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η αύξηση αυτή επηρέασε ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά, ενώ λιγότερο επηρεάστηκαν οι συνταξιούχοι.
Οι γυναίκες, οι νέοι ενήλικες ηλικίας 18 έως 24 ετών, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι άνεργοι είναι, επίσης, κατά μέσο όρο, πιο πιθανό να κινδυνεύσουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού της ΕΕ. «Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι συστημικές ανισότητες επηρεάζουν τους ανθρώπους σε βασικά στάδια της ζωής τους: οι γυναίκες συχνά επωμίζονται το βάρος της μη αμειβόμενης φροντίδας, ενώ οι νέοι αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε σταθερή εργασία και στέγαση», δήλωσε το EAPN.
- Δείτε το ρεπορτάζ: