Η Ρωσία ετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία μέσα στο καλοκαίρι – Η αντίδραση της Ζαχάροβα στο τελεσίγραφο Τραμπ

Must Read

Το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντιμίρ Πούτιν περί επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία προσφέρει ένα πολύτιμο «παράθυρο δράσης» 50 ολόκληρων ημερών στο Κρεμλίνο, την ώρα που ο ρωσικός στρατός προελαύνει αργά, αλλά σταθερά στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το CNN σε σχετικό ρεπορτάζ, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως περίπου 160.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη «γραμμή επαφής», εν αναμονή μιας θερινής επίθεσης μεγαλύτερης κλίμακας. Ήδη, όμως, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί σε στρατηγικά σημεία γύρω από τις πόλεις Ποκρόβσκ, Κοστιαντίνιβκα και Κουπιάνσκ, με στόχο την αποκοπή των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε αδιάφορος απέναντι στην προθεσμία Τραμπ. «Πενήντα μέρες; Κάποτε ήταν 24 ώρες, μετά 100 μέρες… Τα έχουμε δει όλα αυτά…», σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, την ώρα που αναλυτές όπως ο Κιρ Τζάιλς του think tank Chatham House, εκτιμούν ότι το νέο χρονοδιάγραμμα ευνοεί τη Μόσχα και της δίνει χώρο να αναπτύξει παράλληλες διπλωματικές πρωτοβουλίες. «Ο Τραμπ μπορεί να δεχθεί πρόθυμα ένα νέο αφήγημα της Ρωσίας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στην Ποκρόβσκ, όπου βρίσκεται βασικό ουκρανικό στρατιωτικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν διπλό πλευρικό ελιγμό: πλησιάζουν το χωριό Ροντίνσκε από τα βορειοανατολικά και την Ουντάτσνε από τα δυτικά. Ουκρανός διοικητής της 38ης ταξιαρχίας πεζοναυτών προειδοποίησε ότι αν οι Ρώσοι καταλάβουν το Ροντίνσκε, θα ελέγξουν κρίσιμους δρόμους ανεφοδιασμού. «Αν δεν φέρουμε ενισχύσεις, θα δούμε επανάληψη της περικύκλωσης και υποχώρησης που ζήσαμε στο Αβντιίβκα», είπε.

Αντίστοιχες πιέσεις δέχονται οι Ουκρανοί και στην Κοστιαντίνιβκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν από νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, με συνεχείς επιθέσεις από drones. Σύμφωνα με αναρτήσεις της υπηρεσίας DeepState, οι εσωτερικές ανακρίβειες στις αναφορές από το μέτωπο προς την ηγεσία υπονομεύουν τη δυνατότητα αντίδρασης. «Το ψέμα θα μας καταστρέψει όλους», προειδοποίησαν, επισημαίνοντας την ευπάθεια στα νότια της Ποκρόβσκ.

Στον βορρά, η Ρωσία προωθείται προς την Κουπιάνσκ, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στον οδικό άξονα μέσω του οικισμού Ράντκιβκα. Ο έλεγχος της Κουπιάνσκ είναι κομβικός για την άμυνα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να εμφανίζεται βέβαιος ότι η ουκρανική άμυνα εξαντλείται. Ο Τζον Λαφ του think tank New Eurasian Strategies δήλωσε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στο έδαφος και στον αέρα αποσκοπεί στο να εξαντλήσει το ηθικό των Ουκρανών. «Θα δούμε τη συνέχιση αυτής της στρατηγικής για τουλάχιστον άλλες 50 μέρες», σημείωσε.

Ζαχάροβα: Νόμιμοι στόχοι οι ξένες ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία

Η ιδέα της «συμμαχίας των προθύμων» για δημιουργία πολυεθνικής δύναμης είναι σχέδιο στρατιωτικής παρέμβασης και η Μόσχα θα θεωρεί νόμιμους στόχους αυτές τις δυνάμεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων άλλων χωρών στην Ουκρανία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, θα είναι απολύτως απαράδεκτο. Το θεωρούμε προετοιμασία για ξένη στρατιωτική παρέμβαση. Θα θεωρούμε νόμιμους στόχους αυτές τις λεγόμενες πολυεθνικές δυνάμεις», δήλωσε η Ρωσίδα αξιωματούχος, πρόσθεσε, ωστόσο, πως η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να πάει στην Κωνσταντινούπολη για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά στο τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ, πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον πόλεμο εντός 50 ημερών, τότε θα επιβάλει δασμούς 100% στη Ρωσία, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα εξής: «Γίνονται τόσες πολλές δηλώσεις. Είναι αντικρουόμενες μερικές φορές;. Ένας πρωτοφανής αριθμός κυρώσεων και κάθε είδους περιορισμών έχουν ανακοινωθεί σε βάρος της Ρωσίας. Είναι τόσες πολλές, που στη χώρα μας οι απειλές για νέες κυρώσεις αντιμετωπίζονται ως κάτι συνηθισμένο. Οι Δυτικοί έχουν οδηγήσει τον εαυτό τους σε αδιέξοδο, επειδή θα δώσουμε απαντήσεις. Για εμάς, αυτό έχει πάψει να είναι είδηση».

Η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στη Μολδαβία, λέγοντας ότι οι Δυτικοί την προετοιμάζουν ώστε να γίνει «δεύτερη Ουκρανία». «Προετοιμάζεται το έδαφος για τη στρατιωτικοποίηση της χώρας, προς όφελος του ΝΑΤΟ. Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Η απάντηση είναι προφανής. Προετοιμάζεται να γίνει δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε σχετικά.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This