Ο Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά λόγω Παλαιστίνης

Απειλεί με δασμούς 35% σε όλα τα καναδικά προϊόντα μετά τη στήριξη του Καναδά στην Παλαιστίνη.

Must Read

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον Καναδά, απειλώντας με σοβαρές εμπορικές κυρώσεις εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Καρνέι να στηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ουάου! Ο Καναδάς μόλις ανακοίνωσε ότι στηρίζει την δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης. Αυτό θα κάνει πολύ δύσκολη μια εμπορική συμφωνία μαζί τους».

Δασμοί-σοκ στο βάθος

Ο Λευκός Οίκος έχει ορίσει την 1η Αυγούστου ως προθεσμία για συμφωνία με την Οτάβα. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, ο Τραμπ προειδοποιεί ότι θα επιβληθεί δασμός 35% σε όλα τα καναδικά προϊόντα που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία USMCA (ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδάς).

Ο Καναδάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ μετά το Μεξικό, αλλά και ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών εξαγωγών. Το 2024, αγόρασε προϊόντα αξίας 349,4 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, ενώ εξήγαγε 412,7 δισ..

Η οργή Τραμπ για τη Γάζα

Η ένταση ξέσπασε όταν ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Καρνέι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει επισήμως την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Καταγγέλλοντας «λιμό» στη Γάζα, ο Καρνέι δήλωσε: «Ο Καναδάς καταδικάζει το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε να εξελιχθεί μια καταστροφή στη Γάζα».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ, που απέρριψαν τις δηλώσεις. Η κυβέρνηση Καρνέι δεν σχολίασε μέχρι στιγμής τις επιθέσεις του Τραμπ.

Εύθραυστες διαπραγματεύσεις

Παρά τις σκληρές δηλώσεις, ο Καρνέι είχε χαρακτηρίσει «εποικοδομητικές» τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Παραδέχτηκε όμως πως είναι απίθανο να υπάρξει πλήρης κατάργηση των αμερικανικών δασμών, ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη εμπορική σύγκρουση των δύο χωρών σε λίγες εβδομάδες, μετά την απόφαση του Καναδά να αποσύρει φόρο για τις ψηφιακές υπηρεσίες υπό την απειλή νέου ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις.

Δείτε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This