Σκληρή παραμένει η στάση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, που χειμάζεται από τον υποσιτισμό, τους βομβαρδισμούς και την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Εάν δεν υπάρξει απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, «η μάχη θα συνεχίσει χωρίς ανάπαυλα» προειδοποίησε το Σάββατο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Εγιάλ Ζαμίρ, κατά την διάρκεια περιοδείας στα στρατεύματα στον παλαιστινιακό θύλακο.
«Εκτιμώ πως τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων μας. Εάν όχι, η μάχη θα συνεχιστεί χωρίς ανάπαυλα» δήλωσε ο αντιστράτηγος Ζαμίρ στην ανακοίνωση του IDF που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Israel’s top general has warned that there will be no respite in fighting in Gaza if negotiations fail to quickly secure the release of hostages held in the Palestinian territory.
Read more: https://t.co/E3yijE2xz3 pic.twitter.com/hueU7ea6Kb— AFP News Agency (@AFP) August 2, 2025
Συνεχίζονται οι από αέρος ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας
Συνεχίστηκαν το Σάββατο οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, με ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και τις παλαιστινιακές Αρχές να επισημαίνουν πάντως ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό.
Η από αέρος βοήθεια συντονίζεται από έναν συνασπισμό κρατών υπό την ηγεσία της Ιορδανίας, στον οποίο συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, και στόχο έχει να παρακάμψει τους ισραηλινούς περιορισμούς στα φορτηγά που περνούν χερσαία στη Γάζα.
Por Gaza
@AECID_es @MAECgob @Defensagob pic.twitter.com/Gam8ImqyDt
— José Manuel Albares (@jmalbares) August 1, 2025
Γουίτκοφ στο Ισραήλ
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε το Σάββατο με συγγενείς ομήρων που κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας στο Τελ Αβίβ και τους διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα φέρουν πίσω τους αγαπημένους τους και θα διασφαλίσουν πως η Χαμάς θα λογοδοτήσει.
«Θα φέρουμε πίσω τα παιδιά σας και θα θεωρήσουμε τη Χαμάς υπεύθυνη για οποιαδήποτε επιβλαβή ενέργεια εκ μέρους της. Θα κάνουμε ό,τι είναι σωστό για τον λαό της Γάζας» είπε στις οικογένειες ο Γουίτκοφ.
«Γνωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και ορισμένοι θα θεωρηθούν υπαίτιοι εάν δεν βγουν ζωντανοί. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτήν την ανακοίνωση» πρόσθεσε.
Ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε επίσης την ελπίδα ότι το τέλος του πολέμου πλησιάζει: «Έχουμε ένα σχέδιο να τερματίσουμε τον πόλεμο και να τους φέρουμε όλους πίσω».
Σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία, 50 όμηροι παραμένουν στην Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 πιστεύεται πως είναι ζωντανοί.
Δείτε επίσης:
- Γάζα: Γαλλία και Ισπανία έριξαν 52 τόνους τροφίμων από αέρος
- Η Πορτογαλία μελετά την αναγνώριση παλιστινιακού κράτους τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ