Στον Λευκό Οίκο μετά την Αλάσκα τα βλέμματα για την συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι New York Times αναφέρουν πως έχουν προσκληθεί στις συνομιλίες Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς ανησυχούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του.
Η συνάντηση στην Ουάσινγκτον ακολουθεί την σύνοδο κορυφής του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αλάσκα την Παρασκευή. Μολονότι δεν υπήρξε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «σημαντική πρόοδο».
Axios: Η τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ με τον Ζελένσκι «δεν ήταν εύκολη»
Η 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Ζελένσκι και τους άλλους «δεν ήταν εύκολη» αναφέρει το Σάββατο το Axios.
«Ο Τραμπ είπε στην τηλεφωνική συνομιλία ότι μια… γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία είναι καλύτερη από μια εκεχειρία».
Η ανησυχία: Eάν ο Πούτιν δεν κάνει το πιο εύκολο πράγμα, γιατί να κάνει το πιο δύσκολο;
Trump’s 90 minute debrief call with Zelensky et al “was not easy,” a source tells @BarakRavid
“Trump said on the call that a… fast peace deal is better than a ceasefire”
The worry: if Putin doesn’t do the easier thing, why would he do the harder one?https://t.co/nLVQFUWMrj
— Marc Caputo (@MarcACaputo) August 16, 2025
Το Axios κάνει λόγο για μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο που θα μπορούσε να είναι δύσκολη και προχωρά σε ανάλυση:
Η σημασία: Οι θέσεις του Τραμπ που προέκυψαν από την συνάντηση με τον Πούτιν -ότι δεν υποστηρίζει πλέον την κατάπαυση του πυρός και ότι «εξαρτάται από τον πρόεδρο Ζελένσκι» να επιτύχει ειρήνη– φαίνονται εξαιρετικά δυσμενείς για την Ουκρανία.
Καθορίζοντας τις εξελίξεις: Ζελένσκι και Τραμπ ανακοίνωσαν την επικείμενη συνάντησή τους την Δευτέρα έπειτα από τηλεφωνική τους επικοινωνία και αρκετών ηγετών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την συνάντηση με τον Πούτιν.
Η κλήση διάρκειας 90 και πλέον λεπτών «δεν ήταν εύκολη», δήλωσε πηγή με άμεση γνώση, την οποία επικαλείται το Μέσο.
Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί 6 μήνες μετά την καταστροφική συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο.
Παρασκήνια: Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι από το Air Force One επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον από την Αλάσκα. Ο (Αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, οι οποίοι συμμετείχαν στην συνάντηση των προέδων ΗΠΑ και Ρωσίας, συμμετείχαν επίσης στην κλήση.
Μίλησαν με τον Ζελένσκι επί 1 ώρα και στην συνέχεια οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν στην κλήση για άλλη μισή ώρα.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Axios, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι και στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι ο Πούτιν δεν θέλει κατάπαυση του πυρός και προτιμά μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Ο Τραμπ είπε στην κλήση ότι πιστεύει ότι μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία είναι καλύτερη από μια κατάπαυση του πυρός» ανέφερε η πηγή.
Ανάμεσα στις γραμμές: Αυτή είναι η αντίθετη προσέγγιση από εκείνη που αρχικά υποστήριξε ο Τραμπ. Ο Ζελένσκι ήταν ανένδοτος ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Τραμπ είπε επίσης στον Ζελένσκι ότι ο Πούτιν τού είχε μεταφέρει πως η Ρωσία σημειώνει σημαντική πρόοδο στην πρώτη γραμμή και ότι αν ήθελε, θα μπορούσε να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονέτσκ και άλλες όπου διεξάγονται μάχες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ζελένσκι είπε στον Τραμπ ότι ο Πούτιν προχώρησε σε διαστρέβλωση της κατάστασης στο μέτωπο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Γουίτκοφ ενημέρωσε τον Ζελένσκι και τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για το πώς βλέπει ο Πούτιν το εδαφικό ζήτημα και τι είναι διατεθειμένος να δώσει ως αντάλλαγμα.
«Η εντύπωση ήταν ότι σε αντάλλαγμα για το έδαφος, ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να τερματίσει τον πόλεμο και να δεσμευτεί να μην προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερες περιοχές στην Ουκρανία και να μην επιτεθεί σε άλλες χώρες» ανέφερε η πηγή.
Δείτε επίσης:
- Νέα δήλωση Ζελένσκι: «Πραγματική και διαρκής ειρήνη και όχι παύση μεταξύ των ρωσικών εισβολών»
- «Ταφόπλακα» του Τραμπ στην εκεχειρία στην Ουκρανία!
- Η απούσα από τις εξελίξεις ΕΕ πετάει… χαρτοπόλεμο για τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στην Αλάσκα!