Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα από τις μεγάλες φωτιές που μαίνονται για περισσότερο από μία εβδομάδα στην Ισπανία.
Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στη βορειοδυτική Ισπανία έπειτα από δυστύχημα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της περιφέρειας Καστίλλη και Λεόν, ανεβάζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των νεκρών.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Χ ότι ο πυροσβέστης σκοτώθηκε «από την ανατροπή» ενός οχήματος που μετέφερε νερό.
Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν η αυτοκινητοπομπή στην οποία συμμετείχε το όχημα αυτό απομακρυνόταν από μια πυρκαγιά και βρισκόταν σε έναν δασικό δρόμο με μεγάλη κλίση. «Για άγνωστους λόγους το όχημα πλησίασε το ανάχωμα και ανατράπηκε, πέφτοντας σε μια απότομη πλαγιά», πρόσθεσαν οι αρχές.
Περισσότερα από 700.000 στρέμματα έχουν καεί τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία και 1.570.000 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Μπροστά στο εύρος των καταστροφών που έχουν προκαλέσει στην Ισπανία οι πυρκαγιές ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Κυριακή «ένα εθνικό σύμφωνο για την κλιματική έκτακτη ανάγκη».
«Στάχτη» περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα από τον Ιανουάριο
Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που ανήκει στο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ για την χώρα και αναθεωρείται συνεχώς προς τα επάνω.
Το 2022 ήταν μέχρι σήμερα η χειρότερη χρονιά ως προς τις καμένες εκτάσεις στην Ισπανία με 3.060.000 στρέμματα απανθρακωμένης γης.
Η Πορτογαλία έχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ από την τήρηση στοιχείων το 2006 με 5.630.000 καμένης γης το 2017 σε πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους 119 άνθρωποι. Περί τα 2.160.000 στρέμματα έχουν καεί από την αρχή του έτους στην χώρα.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθιστούν τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα, επεισόδια ξηρασίας περισσότερο συχνά και έντονα ευνοώντας την εκδήλωση πυρκαγιών.
Ωστόσο, υπάρχουν και τοπικοί επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η ανεξέλεγκτη βλάστηση που δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν τις γιγάντιες πυρκαγιές.
Νεκρός πυροσβέστης και στην Πορτογαλία
Ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας έχασε τη ζωή του σε «δυστύχημα», ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας.
Ο πυροσβέστης σκοτώθηκε «εν ώρα υπηρεσίας» χθες Κυριακή σε τροχαίο δυστύχημα από το οποίο «τραυματίστηκαν σοβαρά» δύο συνάδελφοί του, διευκρίνισε ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σούσα σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαιρέτισε «την αδιάλειπτη αφοσίωση» των πυροσβεστών.
Αυτός ο πυροσβέστης είναι ο δεύτερος νεκρός των φετινών πυρκαγιών στην Πορτογαλία, μετά τον θάνατο την Παρασκευή στην Γκουάρντα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενός πρώην δημάρχου που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Σήμερα το πρωί περίπου 2.000 πυροσβέστες είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τις πολλές εστίες που μαίνονται στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία. Μόνο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Αργαντίλ συμμετέχουν χίλιοι πυροσβέστες.
Εξάλλου η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, όπως και αυτή της Ισπανίας, έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Σήμερα αναμένονται στη χώρα δύο σουηδικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, ενώ τα Canadair που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το Μαρόκο θα παραμείνουν στην Πορτογαλία ως την Τετάρτη, όπως διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Λουσία Αμαράλ.
Παράλληλα οι πορτογαλικές αρχές παρέτειναν ως αύριο Τρίτη τα έκτακτα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στο πλαίσιο των οποίων απαγορεύεται η πρόσβαση σε κάποια δάση ή και η χρήση πυροτεχνημάτων.
Από την αρχή του έτους έχουν καεί σχεδόν 1.850.000 στρέμματα, έκταση μεγαλύτερη από αυτή που κάηκε το σύνολο του 2024 (1.360.000 στρέμματα), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Δασών (ICNF).
Δείτε επίσης:
Ισπανία: Αυξάνονται οι νεκροί την ώρα που μαίνονται οι πυρκαγιές!
Φωτιά στη Φωκίδα – Σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα