Η Ντάουνινγκ Στριτ κατήγγειλε τον «επικίνδυνο και εμπρηστικό» λόγο που χρησιμοποίησε ο Ίλον Μασκ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν έως 150.000 άνθρωποι στο Λονδίνο, έπειτα από κάλεσμα της ακροδεξιάς.
«Είτε επιλέγετε τη βία είτε όχι, η βία θα σας βρει. Είτε θα απαντήσετε είτε θα πεθάνετε» είχε δηλώσει ο επικεφαλής της πλατφόρμας Χ, ο οποίος απευθύνθηκε στους διαδηλωτές μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωσης.
Αυτός «ο λόγος είναι σαφώς επικίνδυνος και εμπρηστικός. Απειλεί με βία. Απειλεί με εκφοβισμό μέσα στους δρόμους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
«Η Βρετανία είναι μια χώρα με δικαιοσύνη, ανεκτικότητα και σεβασμό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι πολίτες στη Βρετανία είναι αυτό το είδος των εμπρηστικών και επικίνδυνων δηλώσεων».
Η ομιλία του Μασκ στο Λονδίνο
Κατά την παρέμβασή του στη διαδήλωση στο Λονδίνο, ο Ίλον Μασκ είχε ζητήσει επίσης αλλαγή της κυβέρνησης στη χώρα αυτή, καταγγέλλοντας την «ταχεία διάβρωση της Μεγάλης Βρετανίας λόγω μιας μαζικής και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης».
Full 18 Minute Speech of Elon Musk talking directly to London & the entire World earlier today is worth listening every minute too. pic.twitter.com/sMZHyDQJyh
— Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) September 13, 2025
«Δεν έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια μπροστά μας… είναι πάρα πολύ. Πρέπει να γίνει κάτι. Πρέπει να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να διοργανωθούν νέες εκλογές», δήλωσε.
Η διαδήλωση του Σαββάτου, παρουσιάστηκε ως μια συγκέντρωση υπέρ της «ελευθερίας της έκφρασης» μετά το κάλεσμα του ακτιβιστή Τόμι Ρόμπινσον, και θεωρείται η μεγαλύτερη διαδήλωση της ακροδεξιάς τις τελευταίες δεκαετίες.