Τύμπανα πολέμου ήχησαν στην Ευρώπη, μετά την επίθεση που φέρεται να δέχτηκε η Πολωνία από ρωσικά drοnes, καθώς η παραβίαση του εναερίου χώρου της αποτελεί παραβίαση και των συνόρων του ΝΑΤΟ, προσφέροντας ιδανική -για κάποιους- αφορμή για εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Ωστόσο, το πολωνικό αφήγημα, το οποίο η Μόσχα εξ αρχής απέρριπτε υποστηρίζοντας πως ουδέποτε στόχευσε την Πολωνία, φαίνεται να καταρρέει. Βασική αιτία οι αποκαλύψεις πως ο ένας εκ των δύο «Λευκορώσων» που συνελήφθησαν από τις πολωνικές Αρχές, κατηγορούμενοι ότι χειρίστηκαν drones που πέταξαν τη Δευτέρα 15/9 πάνω από κυβερνητικά κτήρια της Βαρσοβίας, αποδείχτηκε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, πως είναι Ουκρανός.
Przed chwilą Służba Ochrony Państwa zneutralizowała drona operującego nad budynkami rządowymi (Parkowa) i Belwederem. Zatrzymano dwóch obywateli Białorusi. Policja bada okoliczności incydentu.
— Donald Tusk (@donaldtusk) September 15, 2025
«Μετά τον έλεγχο των εγγράφων και την εξακρίβωση των στοιχείων τους, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για έναν 21χρονο Ουκρανό και έναν 17χρονο Λευκορώσο πολίτη», δήλωσε στο Ria Novosti εκπρόσωπος της πολωνικής αστυνομίας, αναφερόμενος στους δύο συλληφθέντες για την πτήση drone πάνω από την κατοικία του προέδρου της Πολωνίας.
Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της Λευκορασίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας του στο συγκεκριμένο περιστατικό.
Ανατροπή (και) με το ρωσικό πλήγμα χτύπημα σε σπίτι
Στο μεταξύ, ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ρωσική «επίθεση» στην Πολωνία, αποδεικνύεται πως δεν αποτελεί παρά… ατύχημα, για το οποίο η Ρωσία δεν φέρει ουδεμία ευθύνη.
Αντιθέτως, η ευθύνη, όπως φαίνεται, ανήκει εξολοκλήρου στον πολωνικό στρατό! Ο λόγος για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οροφή κατοικίας στο Λούμπλιν, οι οποίες αρχικά αποδόθηκαν σε ρωσικό drone. Τελικώς, υπεύθυνος για το πλήγμα ήταν πύραυλος που εκτοξεύτηκε από πολωνικό F16.
Όπως ανέφερε σχετικά η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita» ο πύραυλος μπορεί να εκτοξεύθηκε ενάντια σε κάποιο drone, ωστόσο το σύστημα καθοδήγησής του απέτυχε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στην οροφή του σπιτιού.
🇵🇱⚡ Scandal in Poland: the house in Wyryki was destroyed not by a Russian drone, but by a Polish F-16 missile
🔻It concerns a building damaged during the Russian drone attack. An “unidentified flying object” pierced the roof and ceiling of the house, while its residents… pic.twitter.com/V1CVQyM2gC
— NEXTA (@nexta_tv) September 16, 2025
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πύραυλος, μήκους περίπου τριών μέτρων και βάρους άνω των 150 κιλών, δεν εξερράγη, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις ασφαλείας του πυροκροτητή. Όσον αφορά στους κατοίκους του σπιτιού, φέρεται να τη γλίτωσαν, προλαβαίνοντας να βγουν από αυτό, πριν καταρρεύσει η στέγη και τους καταπλακώσει.
Την υπόθεση ερευνά η στρατιωτική εισαγγελία της περιοχής, με ειδικούς να εξετάζουν τα ευρήματα και τις τοπικές Αρχές να αναφέρουν ότι θα δοθεί οικονομική βοήθεια στην οικογένεια για τις επισκευές, καθώς η αρχική εκτίμηση των ζημιών ανέρχεται περίπου στα 12.000 ευρώ.
Πυρ και μανία Πολωνή ευρωβουλευτής με τον Τουσκ για τα… ρεζιλίκια
Για σκανδαλώδη ψεύδη της κυβέρνησης Τουσκ κάνει λόγο η Πολωνή ευρωβουλευτής Ewa Zajączkowska-Hernik, αναφερόμενη στον πολωνικό πύραυλο που έπληξε σπίτι στην Πολωνία, καθώς η ίδια στοχοποιήθηκε επειδή αποκάλυψε την αλήθεια.
«Ένα, μεγάλο ΨΕΜΑ. Όχι μόνο ότι το σχόλιο αφορούσε εντελώς άλλο θέμα, αλλά το σπίτι δεν χτυπήθηκε από ρωσικό drone», τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.
Niebywały skandal. Bardzo proszę o udostępnianie❗Właśnie dowiadujemy się, że w dom w Wyrykach na Lubelszczyźnie uderzyła omyłkowo polska rakieta, która miała strącić rosyjskiego drona i rząd Tuska ZATAJAŁ tę informację przed Polakami❗
Zaś hejt rozpętany w moją stronę przez… pic.twitter.com/CcE4hZAq2K
— Ewa Zajączkowska-Hernik (@EwaZajaczkowska) September 16, 2025
«Απίστευτο σκάνδαλο. Παρακαλώ, κοινοποιήστε. Μόλις μάθαμε ότι ένα σπίτι στα Βιρίκι, στην περιοχή του Λούμπλιν, χτυπήθηκε από έναν πολωνικό πύραυλο, ο οποίος είχε σκοπό να καταρρίψει ρωσικό drone και η κυβέρνηση του Τουσκ ΑΠΕΚΡΥΨΕ αυτή την πληροφορία από τους Πολωνούς!
Η εχθρική εκστρατεία εναντίον μου από τον Śmiszek, τον Biedroń, τον Wiech, την Biejat και πολλούς άλλους μάστερς της παραπληροφόρησης αποδείχθηκε βασισμένη σε ΨΕΥΔΟΣ – εντελώς συνειδητά ανάρτησαν το σχόλιό μου, γραμμένο πριν το περιστατικό, πάνω σε φωτογραφίες από το κατεστραμμένο σπίτι στα Wyryki, παραπλανώντας τους ανθρώπους ότι κοροϊδεύω τις καταστροφές από το ρωσικό drone.
Ένα, μεγάλο ΨΕΜΑ. Όχι μόνο ότι το σχόλιο αφορούσε εντελώς άλλο θέμα, αλλά το σπίτι δεν χτυπήθηκε από ρωσικό drone.
Αυτό, ακριβώς, είναι πώς λειτουργεί η παραπληροφόρηση και η διάδοση μίσους με βάση ψευδείς πληροφορίες. Αυτοί είναι ειδικοί σε αυτό.
Και όλη η συμμαχία του Τουσκ μαζί με τα υπάκουα ΜΜΕ – περιμένω τώρα τις συγγνώμες, όχι μόνο από μένα, αλλά και από όλους τους Πολωνούς που τους κοροϊδέψατε όλο αυτό το διάστημα! Πώς μπορούν οι άνθρωποι να σας εμπιστευτούν, πώς να πιστέψουν σε αυτή την κυβέρνηση, όταν τους κρύβετε τις αληθινές πληροφορίες; Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων που βρίσκονται στο πλευρό της, βασίζονται στο ψέμα.
Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι ως Konfederacja είχαμε δίκιο από την αρχή – η κυβέρνηση δεν μας εξασφάλισε εξειδικευμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας κατά των drones, κάτι που απαιτούμε εδώ και πολύ καιρό και αυτές είναι οι συνέπειες!
Παραθέτω από την “Rzeczpospolita”: “Από τα ευρήματα στις πιο σημαντικές κρατικές δομές που ασχολούνται με την ασφάλεια της χώρας προκύπτει ότι ο πύραυλος που έπληξε το σπίτι προήλθε από πολωνικό F-16, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του drone. Ήταν ένας πύραυλος αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM από το F-16 μας, η οποία κατά τη διάρκεια της πτήσης παρουσίασε δυσλειτουργία στο σύστημα καθοδήγησης και δεν ενεργοποιήθηκε. Ευτυχώς δεν εξερράγη, επειδή οι προστασίες του πυροκροτητή λειτούργησαν”».
Η Πολωνία παραδέχθηκε «λάθος συναγερμό»
Παράλληλα, η Επιχειρησιακή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας προχώρησε σε παραδοχή «λάθους συναγερμού», όσον αφορά στην «απειλή με drone» το Σάββατο 13/9, τονίζοντας πως τα ραντάρ «μπερδεύτηκαν» λόγω… κακοκαιρίας.
«Δεν υπήρξε παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου», επισήμανε η υπηρεσία την Κυριακή 14/9, τονίζοντας ότι «οι καταγραφές του συστήματος μπορεί να οφείλονταν στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, αλλά απαιτούσαν την αντίδρασή μας, λόγω της παρουσίας αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας».
W odniesieniu do działalności wojska z 13 września 2025 r. związanej z zagrożeniem naruszenia naszej przestrzeni powietrznej, informujemy, że podjęto działania wszystkimi dostępnymi sposobami w celu potwierdzenia wskazań systemów radiolokacyjnych dotyczących możliwego naruszenia… pic.twitter.com/7nh5XPLlmg
— Dowództwo Operacyjne RSZ (@DowOperSZ) September 14, 2025
Ειδικότερα, στην επίσημη ενημέρωση της Επιχειρησιακής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Όσον αφορά τη στρατιωτική δραστηριότητα της 13ης Σεπτεμβρίου 2025, σχετικά με την απειλή παραβίασης του εναέριου χώρου μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ελήφθησαν όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την επιβεβαίωση των ενδείξεων των συστημάτων ραντάρ για πιθανή παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου.
Οι ενέργειες που ελήφθησαν δεν επιβεβαίωσαν τις ενδείξεις των συστημάτων ραντάρ και, ως εκ τούτου, την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι καταγραφές του συστήματος μπορεί να οφείλονταν στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, αλλά απαιτούσαν την αντίδρασή μας λόγω της παρουσίας αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας.
Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε χθες στη Ρουμανία, όπου καταγράφηκαν επίσης οι ενδείξεις των συστημάτων ραντάρ και ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας.
Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την εκτέλεση των αποστολών από τις δυνάμεις και τους πόρους μας είχαν ως στόχο:
- την επιβεβαίωση των δεδομένων που ελήφθησαν από τα συστήματα ραντάρ,
- τη διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας για τους πολίτες,
- την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών μιας πιθανής παραβίασης του εναέριου χώρου από ένα άγνωστο εναέριο αντικείμενο.
Η Επιχειρησιακή Διοίκηση των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει συνεχώς έτοιμη να ανταποκριθεί και οι ενέργειές μας επικεντρώνονται στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών».
Δείτε επίσης:
- Bρετανία: Στο ΥΠΕΞ ο Ρώσος πρέσβης για τα drones στην Πολωνία
- Όσο οι δυτικοί κυνηγούσαν drones η Ρωσία έστελνε επιδεικτικά πυραύλους Iskander στα σύνορα της ΕΕ
- Πολωνία: Σειρήνες για επίθεση από drones – Ο Τουσκ έκλεισε αεροδρόμιο και απογείωσε μαχητικά
- Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει φρουρά για να ενισχύσει τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης
- Ο Μακρόν άρπαξε την ευκαιρία να στείλει Rafale (και) στην Πολωνία – «Δεν θα ενδώσουμε στον εκφοβισμό της Ρωσίας»
- Η Ρωσία απαντά στην Πολωνία: Δεν σχεδιάσαμε καμία επίθεση – Δεν έχουν την εμβέλεια τα drones
nx7lp2
Πρέπει να καταλάβουμε πως το πόλεμο τον θέλουν με κάθε τρόπο οι ευρωπαίοι και κυρίως οι γερμανοί…
Η Γερμανική Rheinmetall που τροφοδοτεί το ουκρανικό στρατό με εξοπλισμό που πληρώνουν …..οι γερμανοί και ευρωπαίοι φορολογούμενοι….
Έτσι αγόρασε ναυπηγείο από τον όμιλο Lürssen γιατί οι εισπράξεις πάνε πολύ καλά και ανεβαινουν και τα κερδη της.
18/09/2024 η μετοχή της είχε αξία 487,70 ευρώ ΣΗΜΕΡΑ 16/09/2025 η μετοχή της έχει αξια 1.901 ευρώ….. 290% άνοδο σε ένα έτος
Τώρα πια καταλαβαίνουν οι σοβαροί οτι η γερμανοί πολιτικοί κάνουν τα πάντα για να μη πάθει ζημιά η οικονομία της χώρας τους και να γλυτώσουν την ύφεση (μη χάσουν και το αφεντιλίκι της ΕΕ) αδιαφορώντας πλήρως για τα άλλα κρατη, ακριβώς όπως έκαναν με τη Ελλάδα το 2008 που πληρώσε και πληρώνει πιο βαριά μαζί με τα υπόλοιπα PIGS την ευρωπαική κρίση χρέους λες και ήταν η μοναδική υπεύθυνη, γιατί βλέπετε θέλουν οι περισσότεροι τον ελλήνων και οι πολιτικοί το σκλήρο ευρώ για να ζουν τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της εξαθλίωσης τους από τις αποφάσεις της Μέρκελ και των γερμανών ειδικών.