Έντονη αντίδραση προκάλεσε στον Λευκό Οίκο το απροσδόκητο περιστατικό κατά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του, Μελάνια, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την κυλιόμενη σκάλα του κτηρίου που σταμάτησε ξαφνικά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως πρόκειται για «φάρσα» εκ μέρους μελών του προσωπικού του Οργανισμού, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση έχει εξοργίσει το προεδρικό ζευγάρι.
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την άφιξη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σε μια στιγμή που τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα πάνω του. Την ώρα που ο ίδιος και η πρώτη κυρία Μελάνια ανέβαιναν την κυλιόμενη σκάλα, αυτή σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί, αναγκάζοντάς τους να συνεχίσουν με τα πόδια.
Αν και αρχικά εκλήφθηκε ως τεχνικό πρόβλημα, δημοσίευμα των Times αποκάλυψε πως μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ είχαν προηγουμένως σχολιάσει μεταξύ τους ότι «θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τις κυλιόμενες σκάλες και τα ασανσέρ και να πουν ότι τελείωσαν τα χρήματα, ώστε ο Τραμπ να ανέβει με τα πόδια». Το σχόλιο αυτό, που θεωρήθηκε χιουμοριστικό, απέκτησε άλλη διάσταση μετά το συμβάν.
Η αντίδραση του Λευκού Οίκου
Όπως ήταν αναμενόμενο, το συμβάν πυροδότησε αντιδράσεις, με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, να εκφράζει δημόσια την αγανάκτηση της διοίκησης. «Αν κάποιος στον ΟΗΕ σταμάτησε σκόπιμα την κυλιόμενη σκάλα καθώς ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία ανέβαιναν, πρέπει να απολυθεί και να διερευνηθεί αμέσως», δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας επίσημη έρευνα.
Η Λίβιτ έκανε λόγο για ασέβεια προς τον θεσμό της προεδρίας των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση σε έναν οργανισμό που φιλοξενεί ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Σκιά στην εικόνα του ΟΗΕ
Το επεισόδιο αυτό έρχεται σε μια περίοδο που ο ΟΗΕ βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο επικρίσεων για την εσωτερική του λειτουργία και την αδυναμία του να ανταποκριθεί με ενιαία φωνή σε διεθνείς κρίσεις. Η φαινομενικά «αστεία» κίνηση, εφόσον αποδειχθεί ότι έγινε σκόπιμα, ενδέχεται να πλήξει την εικόνα του Οργανισμού, προβάλλοντας ένα κλίμα ερασιτεχνισμού και ασέβειας προς τους φιλοξενούμενους αρχηγούς κρατών.
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον ΟΗΕ και στο κατά πόσο θα υπάρξει επίσημη απάντηση ή έρευνα για το περιστατικό.
Οργή στο Λευκό Οίκο για την φάρσα κατά του Τραμπ και της Μελάνια με την κυλιόμενη σκάλα στον ΟΗΕ!
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, ζητά έρευνα μετά το κλείσιμο της κυλιόμενης σκάλας του ΟΗΕ όταν ανέβηκε ο Πρόεδρος Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ.… pic.twitter.com/bDOPVmVzVe
— olympiaGR (@olympiada) September 24, 2025
Δείτε επίσης: