Στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη ο Βίκτορ Όρμπαν ξεκαθάρισε ότι η Ουγγαρία δεν σκοπεύει να σταματήσει τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να παραιτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Οι δηλώσεις Όρμπαν
«Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή, καμία» δήλωσε ο Όρμπαν, διαβεβαιώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ποτέ δεν του ζήτησε να σταματήσει την εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Τραμπ «σέβεται την εθνική κυριαρχία των άλλων χωρών, απλώς με ρώτησε ποια είναι η κατάσταση» και πρόσθεσε πως «αυτή είναι τεράστια διαφορά» από τους Ευρωπαίους που «είναι πιο επιθετικοί από τους Αμερικανούς».
Πολλές είναι οι χώρες της ΕΕ που ζητούν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με το επιχείρημα ότι με τα έσοδα από το πετρέλαιο η Μόσχα χρηματοδοτεί μέρος της πολεμικής μηχανής της στην Ουκρανία.
Από το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Από αυτή την απόφαση εξαίρεσε την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς οι δύο χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο.
Today in Copenhagen three big battles lie ahead:
1️⃣ They want to declare the Russia-Ukraine war as our own.
2️⃣ They want to send even more money to Ukraine.
3️⃣ They want to fast-track Ukraine’s accession, which would include stopping oil and gas from Russia.❌ All of this goes… pic.twitter.com/C7217Lb5ya
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) October 1, 2025