Τη χρηματοδότηση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη του Βλαντίμιρ Πούτιν και ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ανακοίνωση έκανε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάγια Κάλας, τονίζοντας μάλιστα ότι η συμμετοχή άλλων χωρών είναι κρίσιμη για την πλήρη λειτουργία του δικαστηρίου. Ενώ υπογράμμισε ότι η λογοδοσία είναι απαραίτητη για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Η ανακοίνωση του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου
«Έχουμε συστήσει αυτό το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα επιθετικότητας, αλλά τώρα προχωράμε και στη χρηματοδότησή του», δήλωσε η Κάλας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, έχοντας στο πλευρό της τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Καλούμε επίσης άλλα κράτη-μέλη και χώρες να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση, ώστε το έργο του δικαστηρίου να ξεκινήσει πλήρως — γιατί χωρίς λογοδοσία δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη», όπως πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τους πυραύλους Tomahawk που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος, η Κάλας απάντησε ότι η απόφαση ανήκει στο Κίεβο.
«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να το πούμε, αλλά της Ουκρανίας — εκείνη θα αποφασίσει τι χρειάζεται πραγματικά για την άμυνά της», όπως είπε συγκεκριμένα.
The evidence of Russia’s war crimes in Ukraine is plain to see.
Unpunished crimes only encourage new atrocities.Today, we are providing the first €10 million for the Special Tribunal to ensure that those responsible for the crimes of aggression do not escape justice. pic.twitter.com/TpvpraxE9e
— Kaja Kallas (@kajakallas) October 13, 2025
Δείτε ακόμα:
- Ειρήνη στη Γάζα: Τραμπ και ηγέτες συνυπέγραψαν την ιστορική Συμφωνία
- Αίγυπτος: Έκρηξη σε στρατιωτική ζώνη – Η Σύνοδος για την ειρήνη μπαίνει στο κάδρο
Αν βάλουμε σε ζυγαριά τα μυαλά αυτής και της φον ντερ τάδε θα γύρει προς το μυαλό μιας κότας. Αν ο Πούτιν χρηματοδοτήσει δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου αυτής και της άλλης σε ποιό μαντήλι θα κλάψουν οι καψερές?
η Κάλας έχει πιάσει οροφη στην ηλιθιότητα….για να ζητά χρηματοδότηση για να δικαστεί ο Πουτιν….
ποιος αλήθεια μπορεί να δικάσει τον Πουτιν….???
τελικά τα λεφτά αυτά θα πάνε μονο στις τσέπες της διεφθαρμενης ηγεσίας της ΕΕ…
Η απόγονος ενός ναζιστή καλά θα κάνει να το βουλώσει.
δεν ήταν ναζί . οι σοβιετικοι έσφαξαν τους εσθονους και για αυτό τους μισούνε τώρα τους Ρώσους
Αυτή την ηλίθια ποιος την ψήφισε;
Κανένας. Είναι άλλη μια ηλίθια αποτυχημένη πολιτικός (η συγκεκριμένη απομακρύνθηκε από τα πολιτικά πράγματα της Εσθονίας, λόγω καταχρήσεων) που τοποθετήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ στη συγκεκριμένη θέση. Ο πατέρας της ήταν πολύ υψηλό στέλεχος του ΚΚΣΕ. Η κόρη του είναι απλώς άλλο ένα χρήσιμο καθυστερημένο ερπετό.