Έτοιμος να ριχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εμφανίζεται ο νέος «πρόεδρος» του Ψευδοκράτους, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος θέτει τέσσερις προϋποθέσεις για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και εκφράζει την απορία του για το γιατί αυτές προκάλεσαν έκπληξη.
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, προτού ξεκινήσουμε. Όχι μετά που θα ξεκινήσουμε», τόνισε ο Ερχιουρμάν, υπενθυμίζοντας την εμπειρία του από προηγούμενες συμμετοχές σε διαπραγματευτικές ομάδες. «Από την ημέρα που εκλέχτηκα, δεν πρόκειται να εμπλακώ σε κανένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Απέναντι σε κανένα», πρόσθεσε.
Ο νέος «πρόεδρος» ήδη σχηματίζει επιτροπές και επιλέγει τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν, τόσο για τις συνομιλίες όσο και για τα εσωτερικά ζητήματα. Παράλληλα, όπως δήλωσε, δίνει έμφαση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, τα οποία δεν χρειάζεται απαραίτητα να συζητηθούν σε διεθνείς διασκέψεις υπό τον ΟΗΕ, αλλά μπορούν να επιλυθούν άμεσα στη Λευκωσία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να διαβουλευθεί με την Τουρκία τις αμέσως επόμενες μέρες. Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις προϋποθέσεις του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων —πολιτική ισότητα και χρονοδιαγράμματα μεταξύ αυτών— διερωτήθηκε γιατί προκάλεσαν αίσθηση. «Τα 4 αυτά σημεία δεν τα είπα μόνο κατά την προεκλογική εκστρατεία. Τα είχα πει πάρα πολλές φορές και στο παρελθόν», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο κυπριακός Τύπος έδωσε διαφορετική ερμηνεία.
Παράλληλα, σύμφωνα με το alphanews.live, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανεγείρει μνημείο για πεσόντες και αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής, με τον Ερχιουρμάν να κάνει λόγο για «κατάφωρη αδικία». Αντίδραση υπήρξε και από τις οικογένειες των θυμάτων της Τόχνης τον Αύγουστο του 1974, υπενθυμίζοντας τις 492 τουρκοκυπριακές απώλειες μεταξύ 1963 και 1974.
Ο Τουρκικός Τύπος, από την πλευρά του, παρουσιάζει τα τελευταία γεγονότα ως «απανωτά εχθρικά κτυπήματα των Ελληνοκυπρίων προς την Τ/κ κοινότητα και την Άγκυρα», συμπεριλαμβάνοντας την καταδίκη Αϊκούτ, τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα Safe, το μνημείο του Ευρωκοινοβουλίου και τη συμφωνία ΑΟΖ Λευκωσίας–Βηρυτού.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Μήνυμα υποταγής από την Άγκυρα – «Η Κύπρος είναι… μοίρα της Τουρκίας»
- Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για Μνημείο θυμάτων και αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο




