Η Αρμενία εισήγαγε την τουρκική γλώσσα ως μάθημα επιλογής σε λύκεια της χώρας, προκαλώντας έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, ιδίως λόγω της τραυματικής μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, περίπου 400 σχολεία υπέβαλαν αίτηση να εντάξουν γλώσσες γειτονικών χωρών στα προγράμματα σπουδών τους, με την πλειοψηφία να επιλέγει τα τουρκικά. Ωστόσο, η έλλειψη Τούρκων εκπαιδευτικών καθιστά αδύνατη την άμεση εφαρμογή σε όλα τα σχολεία.
Τα τουρκικά διδάσκονται ήδη ως μάθημα επιλογής σε περίπου 10 σχολεία και οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, εφόσον λυθεί το ζήτημα της στελέχωσης με κατάλληλο προσωπικό.
Η υπουργός Παιδείας Τζάνα Αντρεασιάν δήλωσε πως παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για τα τουρκικά, η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών, ενώ σημείωσε πως περιφερειακές γλώσσες όπως τα περσικά, τα αζερικά και τα γεωργιανά διδάσκονται ήδη σε ορισμένα σχολεία.
Όπως μεταφράζει το Echedoros.blog η κίνηση αυτή έρχεται σε μια χώρα που δεν έχει ξεχάσει τη βία και τις σφαγές των προγόνων της και αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
*Φωτογραφία X @agos
Δείτε επίσης:
- Ο Πασινιάν καλεί τον Ερντογάν στο Ερεβάν – Η Γενοκτονία των Αρμενίων «διαγράφεται» με… χειραψίες
- Τουρκία: Σφοδρή επίθεση σε Νετανιάχου για την αναγνώριση γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων




