Σε σκληρή γραμμή απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες τάσσεται η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης, Ναΐμ Κάσεμ, να καταδικάζει τις πιέσεις της Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση του Λιβάνου.
Ο Σέιχης Κάσεμ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το κανάλι Al Manar της οργάνωσης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να υποχρεώσουν τη Βηρυτό να κάνει παραχωρήσεις στο Ισραήλ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή εγγύηση, με τελικό στόχο «να δώσουν στο Ισραήλ ελευθερία κινήσεων». Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ισλαμιστικό κίνημα «δεν θα καταθέσει τα όπλα του».
Οι δηλώσεις του ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ έρχονται στον απόηχο της συνάντησης αντιπροσωπείας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με Λιβανέζους αξιωματούχους τις τελευταίες 48 ώρες.
Η Ουάσινγκτον απαιτεί επιτακτικά τον αφοπλισμό της οργάνωσης
Τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, η οποία εκτιμάται ότι έχει αποδυναμωθεί μετά τη περσινή πολύμηνη σύγκρουση με το Ισραήλ απαιτούν οι ΗΠΑ.
Επιπλέον, επιδιώκουν τη διακοπή της χρηματοδότησης του κινήματος από το Ιράν. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Τζον Χάρλεϊ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να σταματήσουν την οικονομική ενίσχυση από το Ιράν, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.
Παράλληλα, ζητούν συγκεκριμένες ενέργειες από τη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος “Al-Qard Al-Hassan”, το οποίο συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις.
Άρνηση Παράδοσης Όπλων και Κοινωνικό Έργο
Απαντώντας στις αμερικανικές πιέσεις, ο Ναΐμ Κάσεμ ήταν κατηγορηματικός ως προς την τύχη του οπλισμού της οργάνωσης: «Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα μας, τα οποία μας δίνουν δύναμη και αποφασιστικότητα», αποκλείοντας κάθε σκέψη παράδοσής τους στον λιβανικό στρατό.
Παράλληλα, αμφισβήτησε τη σύνδεση των κυρώσεων με το κοινωνικό έργο της οργάνωσης: «Τι σχέση έχει (η διακοπή χρηματοδότησης) με την κοινωνική κατάσταση, με την Al-Qard Al-Hassan και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον λαό», διερωτήθηκε. Η Χεζμπολάχ, εκτός από στρατιωτική δύναμη, διατηρεί ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, νοσοκομείων και άλλων οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει τακτικές επιθέσεις εναντίον προπυργίων του φιλοϊρανικού κινήματος, παρά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024, κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ ότι επιδιώκει την ανασυγκρότηση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.
Η ένταση μεταξύ Χεζμπολάχ και ΗΠΑ, με τον Λίβανο στη μέση, προμηνύει νέα περίοδο κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.
Δείτε επίσης:
- Κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατά της Χεζμπολάχ
- Την εξόντωση διοικητή της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο ανακοίνωσαν οι IDF
- Ιράν: Εξαρθρώθηκε «δίκτυο κατασκοπείας του Ισραήλ και των ΗΠΑ»




