Με το βλέμμα στραμμένο στο κόστος διαβίωσης και την αγοραστική δύναμη, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» για την αυριανή (21/11) συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένης της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Μαμντάνι, ένας αυτοαποκαλούμενος σοσιαλιστής, αποτελεί αποφασισμένο αντίπαλο του Τραμπ, τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι υπερασπίζεται κυρίως τους εύπορους. Ο Πρόεδρος, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τον Δήμαρχο «κομμουνιστή» και έχει απειλήσει να «παγώσει» τα ομοσπονδιακά κονδύλια προς τη μεγαλούπολη.
Η στρατηγική του Μαμντάνι: Σχέση πόλης-Λευκού Οίκου
Παρά τη σφοδρή κριτική, ο 34χρονος Δήμαρχος επιμένει ότι το ζήτημα είναι θεσμικό και όχι προσωπικό.
«Δεν πρόκειται για μία σχέση με ένα πρόσωπο. Πρόκειται για μία σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως «τα συμφέροντα (της πόλης) ξεπερνούν οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόσωπο».
Ο Μαμντάνι, ο οποίος εξελέγη με υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης, τόνισε ότι πολλοί Νεοϋορκέζοι που ψήφισαν τον Τραμπ το έκαναν ακριβώς λόγω αυτού του προβλήματος.
Επιδίωξη συνεργασίας με όρους
Ο Δήμαρχος έστειλε μήνυμα συνεργασίας, αλλά έθεσε αυστηρούς όρους: «Είμαι διατεθειμένος να πω ξεκάθαρα στον πρόεδρο Τραμπ ότι θα εργαστώ μαζί του σε κάθε πρόγραμμα που θα ωφελήσει τους Νεοϋορκέζους. Εάν ένα πρόγραμμα βλάψει τους Νεοϋορκέζους, θα είμαι επίσης ο πρώτος που θα το πει».
Μεταξύ των βασικών προεκλογικών του υποσχέσεων είναι η αύξηση των κατοικιών με ελεγχόμενο ενοίκιο, των λεωφορείων και των δωρεάν παιδικών σταθμών.
Η συνάντηση, που πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα του νέου Δημάρχου, έρχεται σε μια περίοδο σχετικής εκτόνωσης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί «όλα να πάνε καλά στη Νέα Υόρκη».
Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Μαμντάνι εξελέγη Δήμαρχος στις 4 Νοεμβρίου, με ποσοστό άνω του 50% και πρωτοφανή συμμετοχή ψηφοφόρων, τη μεγαλύτερη από το 1969.
Δείτε επίσης:
- Συνάντηση με τον «κομμουνιστή» Μαμντάνι ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι πέταξε τη μάσκα – Κηρύσσει ταξικό πόλεμο μετά τη νίκη του
- Νέα Υόρκη: Οργή στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό φόρεμα της συζύγου του Μαμντάνι

