Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τους δράστες της φονικής επίθεσης στην παραλία Μπόνταϊ, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, καθώς οι αστυνομικές αρχές και ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ένοπλοι ήταν πατέρας και γιος.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς, κάλεσε σε «ισχυρή και ξεκάθαρη καταδίκη του αντισημιτισμού σε όλες του τις μορφές», τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν υπάρχει καμία ανοχή στον ρατσισμό ή στο μίσος κατά των Εβραίων στη Νέα Νότια Ουαλία ή στην Αυστραλία».
«Πράξη καθαρού κακού» σε εμβληματικό χώρο
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη καθαρού κακού», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια σε αυστραλιανό έδαφος, σε έναν εμβληματικό χώρο όπως η παραλία Μπόντι».
Ο Αλμπανίζι υπογράμμισε ότι το γεγονός θα «στιγματίσει για πάντα» το σημείο λόγω της «μάστιγας» του αντισημιτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα. «Η Αυστραλία δεν θα υποκύψει ποτέ στη διαίρεση, τη βία ή το μίσος», κατέληξε.
Η ταυτότητα των ενόπλων
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μαλ Λάνιον, επιβεβαίωσε ότι οι αρχές δεν αναζητούν τρίτο δράστη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
Οι δύο ένοπλοι ήταν πατέρας, 50 ετών, και γιος, 24 ετών.
Ο πατέρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο γιος νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
Η έρευνα έδειξε ότι έξι πυροβόλα όπλα ήταν δηλωμένα στο όνομα του 50χρονου, ενώ έξι όπλα εντοπίστηκαν και στον χώρο της φονικής επίθεσης.
Στους 16 οι νεκροί
Στους 16 έχει ανέλθει πλέον ο αριθμός των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεση. Τον νέο απολογισμό γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ράιαν Παρκ, μιλώντας στο ABC.
Νέα βίντεο που βγαίνουν στη δημοσιότητα, καταγράφουν τις σκηνές του απόλυτου πανικού που εκτυλίχθηκαν.
Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ρίβτσιν, συνδιευθύνοντα σύμβουλο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Αυστραλιανού Εβραϊσμού. «Είμαστε μια πολύ δεμένη κοινότητα και αυτή η εκδήλωση είναι το στολίδι της χρονιάς μας», δήλωσε ο Ρίβτσιν, περιγράφοντας την τραγωδία που χτύπησε την κοινότητα.
Ο τρόμος των 15 Λεπτών: Πυροβολισμοί και χάος
Ο τρόμος διήρκεσε τουλάχιστον 15 λεπτά, σύμφωνα με τα αυστραλιανά ΜΜΕ. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν την κορύφωση του πανικού.
Shooting at Bondi Beach, Sydney #bondibeach #SydneyAttack #Australia pic.twitter.com/Xy6E6RtOqB
— Ra Ga (@RaGa440) December 14, 2025
Εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονταν στην παραλία και το γειτονικό Archer Park, έτρεχαν πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν, ενώ άλλοι έπεσαν στο έδαφος, καλύπτοντας τα κεφάλια τους και προστατεύοντας τα παιδιά τους με τα σώματά τους.
Άλλο βίντεο δείχνει να υπάρχουν στο έδαφος άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί και στους οποίους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες από άλλους πολίτες, αλλά και αστυνομικούς.
Ataque terrorista na Austrália.
Pelo menos 10 pessoas morreram depois que dois terroristas abriram fogo na praia de Bondi, em Sydney, durante o Hanukkah, um evento religioso judaico. Um dos terroristas foi identificado como Naveed Akram, um muçulmano paquistanês. pic.twitter.com/iITtkECXqg
— Jeferson Filho.’. (@JefersonMoraisF) December 14, 2025
Δείτε επίσης:
- Επιζών της 7ης Οκτωβρίου έζησε και το μακελειό του Σίδνεϊ
- Σίδνεϊ: Η συγκλονιστική στιγμή που πολίτης αφοπλίζει έναν από τους δράστες
- Μακελειό στο Σίδνεϊ: Δώδεκα νεκροί από την αιματηρή επίθεση – Ανάμεσά τους και ο ένας δράστης

