Την στιγμή που ο κόσμος έχει «παγώσει» από την τρομοκρατική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ με τους 16 νεκρούς το αυστραλιανό δημόσιο δίκτυο ABC αναφέρει πως ίσως οι δράστες, ο 50χρονος πατέρας και ο 24χρονος γιος ίσως είχαν αναπτύξει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Σύμφωνα με το δίκτυο, στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήσαν για την επίθεση βρέθηκαν σημαίες του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, ο ένας από τους δύο βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας την οποία διενεργούσε η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Αυστραλίας καθώς φερόταν να έχει σχέση με τον ISIS.
Οι φερόμενες σχέσεις με τον ISIS
Παράλληλα, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο 24χρονος γιος Ναβίντ Ακράμ είχε σπουδάσει στο ισλαμικό κέντρο Αλ Μουράντ καθώς το 2022 είχε επισημανθεί σε φωτογραφία στην οποιά τον επαινούσαν για την άριστη γνώση «όλων των κανόνων του tajweed» — της απαγγελίας των νόμων του Κορανίου.
Κατά το ABC, ο Ναβίντ Ακράμ φέρεται να διατηρούσε στενή σχέση με μέλος του ISIS που συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε διότι προετοίμαζε τρομοκρατική ενέργεια στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο, οι ερευνητές εκτιμούν πως οι δυο δράστες είχαν ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση.
Ο 24χρονος και ο 50χρονος πατέρας του Σατζίντ Ακράμ άνοιξαν πυρ χθες εναντίον πλήθους ανθρώπων οι οποίοι γιόρταζαν το Χάνουκα στην παραλία Μπόνταϊ, που εκτιμούν οι Αυστραλοί και τουρίστες από όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 40 και πλέον.
Ο γιος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και υπό αυστηρή αστυνομική φρούρηση.Ο πατέρας έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Η υπηρεσία πληροφοριών της Αυστραλίας διενήργησε έρευνα για τον γιο το 2019, σύμφωνα με το ABC, που επικαλέστηκε πηγή του, την οποία δεν κατονόμασε, στην κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση από χθες.
Ο επικεφαλής της ASIO (αντικατασκοπείας), ο Μάικ Μπέρτζες, δήλωσε στον Τύπο χθες ότι ο ένας από τους δράστες ήταν «γνωστός στις υπηρεσίες μας», αλλά δεν θεωρείτο πως ήγειρε «άμεση απειλή».
Η αστυνομία της Νότιας Νέας Ουαλίας περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ABC.
Τα θύματα στο μακελειό στο Σίδνεϊ
Από 10 έως 87 ετών ήταν τα 16 θύματα της επίθεσης.
Το μικρότερο ήταν η 10χρονη Ματίλντα Πολταβτσένκο, η οποία βρισκόταν στην παραλία μαζί με συγγενείς της την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση «Chanukah by the Sea». Η οικογένειά της τη περιγράφει ως ένα χαρούμενο και φωτεινό παιδί.
«Χθες η αγαπημένη μου ανιψιά Ματίλντα σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στην παραλία Μπόντι. Δεν ξέρω πώς θα αντέξουμε τέτοια θλίψη», έγραψε η θεία της στα social media.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο ραβίνοι. Ο ραβίνος Έλι Σλάνγκερ, πατέρας πέντε παιδιών, ήταν ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης που έγινε στόχος των ενόπλων.

Ο δεύτερος ραβίνος, Γιάκοβ Λεβιτάν, είχε μακρά πορεία σε διεθνή εβραϊκή οργάνωση με δράση σε όλο τον κόσμο.

Τραγικό θάνατο βρήκε και ο 87χρονος Άλεξ Κλέιτμαν, επιζών του Ολοκαυτώματος, ο οποίος σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατεύσει τη σύζυγό του, με την οποία ήταν παντρεμένος για σχεδόν 60 χρόνια. «Πιστεύω ότι πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού όταν σηκώθηκε για να με προστατεύσει», δήλωσε η σύζυγός του.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο πρώην αστυνομικός Πίτερα Μέγκερ, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του προσέφερε εθελοντική εργασία στο Randwick Rugby Club και ασχολούνταν με τη φωτογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν στην παραλία για φωτογραφική αποστολή όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.
Ο Τίμπορ Γουίτζεν τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθειά του να προστατεύσει τη σύζυγό του, η οποία τελικά επέζησε. Θύμα της επίθεσης έπεσε επίσης ο Ρούβεν Μόρισον, βοηθός στη συναγωγή της περιοχής, ο οποίος είχε μεταβεί στην εκδήλωση για να συναντήσει φίλο του.
Τέλος, ο 27χρονος Γαλλοεβραίος Νταν Ελκαγιάμ, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, είχε μετακομίσει στην Αυστραλία πριν από περίπου έναν χρόνο για να εργαστεί ως μηχανικός.

Η επίθεση έχει βυθίσει στο πένθος την εβραϊκή κοινότητα και ολόκληρη την αυστραλιανή κοινωνία, ενώ οι έρευνες για τα κίνητρα και τις διασυνδέσεις των δραστών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Δείτε επίσης:
Αυστραλία: Εθνικό πένθος για την τρομοκρατική επίθεση με τους 16 νεκρούς στην παραλία Μπόνταϊ
Πατέρας και γιος οι μακελάρηδες του Σίδνεϊ – Στους 16 οι νεκροί
Σίδνεϊ: Τα λεπτά του απόλυτου τρόμου – Στους 16 οι νεκροί


έτσι και το κρέας των ομβραιων έχει μεγαλύτερη αξία στην “δύση” από το κρέας μωρών στην Παλαιστίνη !!!
ο ραβίνος που έπεσε στην Αυστραλία ευλογούσε τα όπλα της Σιών πριν μερικούς μήνες στην γαζα, δαίμονας αρχιερέας του θανάτου ήτο!!!!
Περίμεναν να ενσωματωθεί αλλά τούς ενσωμάτωσε αυτός
Μεγάλωσαν όχι σε αραβικό κράτος αλλά σε δυτικού τύπου κράτος. Πόσοι νεκροί χρειάζονται για νά ξυπνήσει η Δύση. Τους έχει μπουκωσει το Κατάρ με δις καί κοιμούνται ακόμα.