Κίνδυνος να εξαφανιστεί η σοκολάτα έως το 2050 – Επιστήμονες προτείνουν εναλλακτική λύση

Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε δύο καινοτόμες τεχνικές

Logo

Περίληψη άρθρου

Η σοκολάτα που γνωρίζουμε και αγαπάμε βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τις παγκόσμιες καλλιέργειες κακάο. Ωστόσο, επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη μπορεί να έχουν βρει τη λύση.

Η κλιματική κρίση πλήττει την παραγωγή κακάο

Περίπου 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, κυρίως από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται από υγρό κλίμα, με υψηλές θερμοκρασίες και άφθονες βροχοπτώσεις που εναλλάσσονται με σύντομες ξηρές περιόδους – ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των δέντρων κακάο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, η παραγωγή έχει καταρρεύσει κατά 40%. Το αποτέλεσμα; Οι τιμές της σοκολάτας εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά που δεν έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970, ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να βρεθούμε σε έναν κόσμο χωρίς κακάο έως το 2050, αναφέρει το euronews.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις είναι ο κύριος υπαίτιος

Ενώ παράγοντες όπως η παράνομη εξόρυξη χρυσού, τα γερασμένα δέντρα και το λαθρεμπόριο κακάο έχουν συμβάλει στην κρίση, η έρευνα δείχνει ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις αποτελούν την κύρια απειλή.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Salata για το Κλίμα και τη Βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αν και το κακάο πάντα ήταν ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες, η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων ισχυρών βροχοπτώσεων. Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C, η ατμόσφαιρα συγκρατεί 7% περισσότερη υγρασία, προκαλώντας ακόμα πιο καταστροφικές βροχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χαρουπιά ως εναλλακτική του κακάο

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, αναζητώντας λύση σε αυτή την κρίση, στράφηκαν σε ένα απροσδόκητο φυτό: τη χαρουπιά. Αυτό το μεσογειακό φυτό παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του κακάο. Ευδοκιμεί σε ζεστά και άνυδρα κλίματα, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και μπορεί να αντέξει παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Μετά το καβούρδισμα, αναδύει ένα άρωμα που μοιάζει με κακάο – το πρόβλημα ήταν η γεύση.

Η επιστημονική καινοτομία

Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε δύο καινοτόμες τεχνικές που χρησιμοποιούν ένζυμα για να τροποποιήσουν τη γεύση της χαρουπιάς, αυξάνοντας την πικράδα και ενισχύοντας τη γλυκύτητα. Η ενζυμική επεξεργασία αποτελεί μια απλή και καθαρή μέθοδο που απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές που βασίζονται σε επικίνδυνα χημικά όπως το υδροχλωρικό οξύ.

Μια πιο ανθεκτική βιομηχανία για τη σοκολάτα

Με τη βελτίωση του γευστικού προφίλ της χαρουπιάς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι παραγωγοί ζαχαρωδών θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν σε προϊόντα που συνήθως απαιτούν κακάο, όπως μπάρες σοκολάτας, σκόνες, ροφήματα και άλλα παρόμοια προϊόντα.

Η ευρεία υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την εξάρτηση της βιομηχανίας από το κακάο, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες των καλλιεργειών.

«Η έρευνά μας δεν αφορά μόνο την αναπαραγωγή της γεύσης του κακάο — αφορά τη διαφοροποίηση των συστατικών που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία εναλλακτικών σοκολάτας», επισημαίνει ο Μάνφρεντ Κου, επικεφαλής της ερευνητικής εργασίας. «Στρεφόμενοι σε κλιματικά ανθεκτικές καλλιέργειες όπως η χαρουπιά, μπορούμε να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, προσφέροντας παράλληλα στους καταναλωτές ένα προϊόν που θα απολαμβάνουν».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου με τα μπλόκα και την ακρίβεια

Πολύ βαρύ είναι το κλίμα στην κυβέρνηση με τον Γολγοθά χιλιάδων οικογενειών και επαγγελματιών στις εθνικές οδούς αλλά και με...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Φεράρι του παρασκηνίου

Πολύ έντονα συζητείται αυτές τις ημέρες το όνομα της Πόπης Σεμερτζίδου («Φεράρι» όπως την αποκαλούν) παρότι έχει χαθεί από τη...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το παρασκήνιο με το Eurogroup και τα λεφτά στον Ζελένσκι

Στον λάκκο των λεόντων ρίχνεται νωρίς – νωρίς ο Κυριάκος Πιερακάκης στο Eurogroup το οποίο σε σύντομο χρόνο θα πρέπει...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κουτσούμπας χόρεψε τσάμικο και άκουσε παραδοσιακά κάλαντα από την Κόνιτσα

Μια ζεστή γιορτινή στιγμή απόλαυσαν σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, μέλη της Αδελφότητας Αθηνών Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας και ο ΓΓ της Κεντρικής...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα στο Α’ Νεκροταφείο η κηδεία της Σύλβας Ακρίτα

Την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου θα γίνει η κηδεία της Σύλβας Ακρίτα η οποία έφυγε από την ζωή την Τρίτη...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Συμφωνείτε με την ίδρυση κόμματος από την Μαρία Καρυστιανού;

Η πρόσφατη παρέμβαση της Μαρίας Καρυστιανού με την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε την ίδρυση «πολιτικής κίνησης», προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ενώ οι...
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο τα ξημερώματα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα, σήμερα Χριστούγεννα, στη Θεσσαλονίκη, έξω από τράπεζα στον Εύοσμο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και αναστάτωση στους...
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χριστούγεννα με ομπρέλα – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Βροχερά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ενώ δεν θα λείπουν τα...
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Υπάλληλοι κλείδωσαν νεαρό μέσα σε σούπερ μάρκετ ενώ έκλεβε προϊόντα

Συναγερμός σήμανε στην Πάτρα το απόγευμα της Τετάρτης 24 Δεκεμβρίου, όταν ένας νεαρός εισέβαλε σε σούπερ μάρκετ στην Πλατεία Όλγας...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαβάστε επίσης