Ζητήματα συνταγματικής συμβατότητας θέτει η Ιταλία αναφορικά με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ για τη Γάζα, όπως ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε συνέντευξή της στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι, ύστερα από μελέτη του καταστατικού του Συμβουλίου, προέκυψαν στοιχεία που δεν συνάδουν πλήρως με το ιταλικό Σύνταγμα, γεγονός που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της συμμετοχής.
«Σε ό,τι αφορά εμάς, υπάρχει ένα πρόβλημα συνταγματικής συμβατότητας. Από την ανάγνωση του καταστατικού προέκυψαν κάποια ασύμβατα στοιχεία με το Σύνταγμά μας. Αυτό δεν μας επιτρέπει, σίγουρα, να υπογράψουμε αύριο. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», υπογράμμισε η Μελόνι, προσθέτοντας ότι απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία, χωρίς ωστόσο να κλείνει την πόρτα στη συμμετοχή.
Παρά τις επιφυλάξεις, η πρωθυπουργός της Ιταλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα της παραμένει ανοικτή στο εγχείρημα, τονίζοντας τον δυνητικά σημαντικό ρόλο της Ρώμης στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
«Η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο μοναδικής σημασίας στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή και στην οικοδόμηση της προοπτικής των δύο κρατών. Δεν θεωρώ, επίσης, έξυπνη επιλογή για την Ιταλία και την Ευρώπη να αυτοαποκλειστούν από έναν οργανισμό που παρουσιάζει ενδιαφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση της Μελόνι έρχεται σε μια περίοδο έντονων διεθνών διαβουλεύσεων για την ειρήνη στην περιοχή, με την Ιταλία να επιλέγει στάση προσεκτικής αναμονής, χωρίς όμως να αποσύρει το ενδιαφέρον της από τις εξελίξεις.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Η Μελόνι γυρίζει την πλάτη στον Τραμπ: «Παίρνει λάθος αποφάσεις»
- Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Χαμάς
- «Όχι» στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ για τη Γάζα από πολλές χώρες της ΕΕ
- Υποχώρηση Τραμπ: Αποσύρει την επιβολή δασμών για τη Γροιλανδία

