Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε στο Νταβός το «master plan» για την ανοικοδόμηση της Γάζας. «Ελεύθερη αγορά», ουρανοξύστες και μία πόλη που θα θυμίζει Ντουμπάι το σχέδιο των ΗΠΑ. Επίσης, προανήγγειλε αφοπλισμό της Χαμάς σε συνεργασία με τους τρομοκράτες, κάποιο από τους οποίους θα μπουν στη νέα παλαιστινιακή αστυνομία, ενώ σε άλλους θα προσφερθεί αμνηστία ή διεθνής πέρασμα.
Δεν υπάρχει «Plan B»
Ο Τζάρεντ Κούσνερ υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να μεταφέρει στη Γάζα «αρχές ελεύθερης αγοράς», παρουσιάζοντάς το ως προέκταση της «ίδιας νοοτροπίας» και της «ίδιας προσέγγισης» που εφαρμόζει στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συνέχεια, ξεδίπλωσε το «master plan» του για τη Γάζα, το οποίο περιλαμβάνει λιμάνι και αεροδρόμιο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β». Σύμφωνα με όσα είπε, η διαδικασία θα ξεκινήσει από τη Ράφα και θα εξελιχθεί βήμα-βήμα προς τα βόρεια, σε φάσεις, έως ότου φτάσει στην Πόλη της Γάζας.
Πλήρης διαφάνεια για τον αφοπλισμό
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Τζάρεντ Κούσνερ, το σχέδιο, το οποίο θα περιέχει πλήρης διαφάνεια, προβλέπει ότι τα μέλη της Χαμάς θα «ανταμειφθούν με αμνηστία και επανένταξη ή ασφαλή διέλευση», ενώ ορισμένοι τρομοκράτες θα μπορούν να «ενταχθούν» στη νέα παλαιστινιακή αστυνομική δύναμη, υπό την προϋπόθεση «αυστηρού ελέγχου». Όπως ανέφερε, «μόλις ολοκληρωθεί και επαληθευτεί η αποστρατιωτικοποίηση, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) θα αποσυρθούν στην περίμετρο ασφαλείας γύρω από τη Γάζα».
Ο Κούσνερ σημείωσε ακόμη ότι «οι επόμενες 100 ημέρες θα επικεντρωθούν στη βοήθεια και την ανοικοδόμηση», προσθέτοντας πως «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον συνέδριο για επενδύσεις στη Γάζα». Παράλληλα, κάλεσε όσους σχολιάζουν να «ηρεμήσουν για 30 ημέρες» ως προς την κριτική προς χώρες όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και το Κατάρ», τονίζοντας ότι στόχος είναι «η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού λαού», ώστε όλοι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, ευχαρίστησε αρχικά τους διαμεσολαβητές από το Κατάρ, την Τουρκία και την Αίγυπτο, πριν απευθύνει ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον νυν εκπρόσωπο στις ΗΠΑ για τη Γάζα, Μάικλ Άιζενμπεργκ.
Διαβάστε επίσης:
- Βατικανό: Ο πάπας Λέων προσκλήθηκε στο τραπέζι του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ
- Επιστολή Κούρδων προς το Κογκρέσο: «Προδοθήκαμε – Ο Μπάρακ εργάζεται για τα συμφέροντα του Ερντογάν»
- Συμβούλιο Ειρήνης: «Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε» – Ο… νέος ΟΗΕ του Τραμπ στο Νταβός

