Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υπάρχει «ξεκάθαρο ενδιαφέρον» για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τη Mercosur το συντομότερο δυνατό.
«Το ζήτημα της προσωρινής εφαρμογής τέθηκε από αρκετούς ηγέτες», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν τα «οφέλη» της εμπορικής συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό».
Πιέζει για προσωρινή εφαρμογή της Mercosur ο Κόστα
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα έκανε δήλωση σαφούς υποστήριξης της προσωρινής εφαρμογής της Mercosur.
«Καλώ την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου για να εφαρμόσει την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας Mercosur».

Επιβεβαίωσε έτσι, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση: όχι μόνο να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπογράψει τη συμφωνία Mercosur, αλλά και να προχωρήσει με την προσωρινή εφαρμογή της.
Η συμφωνία παραπέμφθηκε αυτή την εβδομάδα σε δικαστικό έλεγχο με οριακή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που ενδεχομένως θα την καθυστερήσει κατά μήνες ή και χρόνια.
«Θα είμαστε έτοιμοι όταν θα είναι έτοιμοι»
Όπως επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής, παρά την επείγουσα κατάσταση, δεν υπάρχει βιασύνη:
«Δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση», εξήγησε, επειδή δεν είναι ακόμη απαραίτητο: «Μια απόφαση θα χρειαστεί μόνο όταν μία ή περισσότερες χώρες της Mercosur ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τους».
Κατά την εκτίμηση των Βρυξελλών, αυτό δεν θα συμβεί για τουλάχιστον έναν ή δύο μήνες. Όταν συμβεί, ωστόσο, η Πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα κάνει το καθήκον της.
«Θα είμαστε έτοιμοι όταν θα είναι έτοιμοι», τόνισε με νόημα.
Europe stood firm and united in full solidarity with Greenland & the Kingdom of Denmark.
Work on Arctic security continues.
We’ll step up investments in Greenland and Arctic-ready equipment.
And deepen security cooperation with partners in the region↓ https://t.co/CuLX8lG1al
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 22, 2026
Δείτε επίσης:
- Μία τρύπα στο νερό οι «Πατριώτες» – Τέταρτη πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν που δεν περνάει
- Περνάει η γερμανική «γραμμή» – Ενεργή η συμφωνία ΕΕ-Mercosur από τον Μάρτιο
- Επιβεβαιώθηκε το Newsbreak – Η κυβέρνηση πίεσε σκληρά τους ευρωβουλευτές για τη Mercosur
- Ο Μερτς προσπαθεί να επιβάλει τη Mercosur παρά την παραπομπή της σε δικαστικό έλεγχο


Είχα μια τρομερή εμπειρία με μια ψεύτικη επενδυτική εταιρεία που με εξαπάτησε εντελώς. Η πρώτη μου μικρή επένδυση απέδωσε, κάτι που μου έχτισε την εμπιστοσύνη. Αργότερα, ένα μέλος του προσωπικού επικοινώνησε μαζί μου μέσω WhatsApp και με ενθάρρυνε να επανεπενδύσω. Αυτή τη φορά, έβαλα ένα τεράστιο ποσό από τις οικονομίες μιας ζωής μου. Όλα φαινόντουσαν καλά μέχρι που προσπάθησα να κάνω ανάληψη των κερδών μου—ξαφνικά, ο λογαριασμός μου απενεργοποιήθηκε. Επικοινώνησα με το ίδιο μέλος του προσωπικού, το οποίο με παρέπεμψε στο γραφείο υποστήριξής τους. Συνέχισαν να απαιτούν χρεώσεις, τις οποίες πλήρωσα, αλλά ακόμα δεν μπορούσα να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου. Συνειδητοποιώντας ότι ήταν απάτη, ζήτησα βοήθεια και με παρέπεμψαν στην Trustwavehackerstech, μια επαγγελματική ομάδα ανάκτησης. Εντόπισαν και ανέκτησαν με επιτυχία την χαμένη μου επένδυση. Είμαι βαθιά ευγνώμων και συνιστώ τις υπηρεσίες τους σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.
Email: Trustwavehackerstech2 @ gmail com
και ας χρωστάμε με άδειες τσέπες
Μένουμε Ευρώπη και ας μην έχουμε να φάμε
Μένουμε Ευρώπη και αν τρώμε θα είναι δηλητήριο ή κατσαρίδες
Μένουμε Ευρώπη και ας μην έχουμε κάποια βοήθεια
Μένουμε Ευρώπη και ας χάσουμε Μακεδονία, Κυπρο, Αιγαίο και Θράκη
Μένουμε Ευρώπη και ας μην έχουμε στρατό
Μένουμε Ευρώπη και ας μην μείνει τίποτα δημόσιο όρθιο και κρατικό
Μένουμε Ευρώπη και ας γεμίσουμε καζαμπουμπου
Μένουμε Ευρώπη και ας φυγει όλη η νεολαία στο εξωτερικό
Μένουμε Ευρώπη… αρκεί να μας λένε ευρωπαίους