Πακέτο στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών και την ενίσχυση των πληγέντων από την κακοκαιρία ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλία, μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Κριστίν, η οποία προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο γνωστοποίησε επίσης την παράταση της κατάστασης συναγερμού σε πολλές περιοχές της χώρας έως τις 8 Φεβρουαρίου, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο κύμα ισχυρών βροχοπτώσεων. Το καθεστώς αυτό, που τέθηκε αρχικά σε ισχύ την Πέμπτη, επιτρέπει στις αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας και να συντονίζουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας.
Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα
Σε δηλώσεις του μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ορισμένες περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σοβαρές συνθήκες, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε εκκενώσεις.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πορτογαλική μετεωρολογική υπηρεσία IPMA έθεσε το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας σε κατάσταση συναγερμού έως και τη Δευτέρα, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων που κατά τόπους φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο κίνδυνος πλημμυρών παραμένει υψηλός.
Ανησυχία εξέφρασε και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Μάριο Σιλβέστρε, επισημαίνοντας ότι το έδαφος έχει κορεστεί πλήρως και δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει επιπλέον ποσότητες νερού. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία απέστειλε προειδοποιητικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Τεράστιες καταστροφές – 2 νεκροί
Η καταιγίδα Κριστίν έπληξε την Πορτογαλία τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές και κατοικίες. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας E-redes, περίπου 167.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα σήμερα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο που είχαν μείνει στο σκοτάδι αμέσως μετά την καταιγίδα.
Τέλος, χθες Σάββατο, δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους στο κεντρικό τμήμα της χώρας σε ξεχωριστά περιστατικά, την ώρα που επιχειρούσαν να επισκευάσουν στέγες οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους.
Διαβάστε επίσης:
- Κακοκαιρία: Πτήση για Ρόδο επέστρεψε στην Αθήνα λόγω έντονων αναταράξεων
- Σφοδρή χιονόπτωση στη βόρεια Ελλάδα – Λευκό τοπίο σε πόλεις και σοβαρά προβλήματα στους δρόμους
- Καταιγίδα Kristin: 4 οι νεκροί στην Πορτογαλία

