Τζουλιάνα Μπούση: Το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα με οπτική αναπηρία που γίνεται η μούσα επαγγελματικού φωτογραφικού project

Η συνεργασία της με τον Δημήτρη Στρέπκο και η «Πολιτεία που είναι υποτιθέμενα φιλική απέναντι στα ΑμεΑ αλλά στην ουσία δεν είναι»

Must Read

Ενα μοντέλο με οπτική αναπηρία σπάει τα στερεότυπα, πρωταγωνιστώντας σε φωτογραφική καμπάνια μόδας για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο λόγος για την Τζουλιάνα Μπούση, η οποία ντύθηκε με εντυπωσιακές δημιουργίες του «Mr. Celebrity Skin» Δημήτρη Στρέπκου και πόζαρε στον φακό του φωτογράφου Γιάννη Βλασερού, με το αποτέλεσμα να είναι avant garde.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

«Η ενασχόληση με το μόντελινγκ δεν ήταν ένα όνειρο που είχα πάντα. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να μπορούν όλοι όσοι το επιθυμούν να συμμετέχουν στους τομείς της τέχνης και της μόδας» εξηγεί στην «Espresso» για την εμπειρία της και όχι μόνο. «Δεν βλέπεις εύκολα μοντέλα ή καλλιτέχνες με αναπηρία, γιατί δεν τα επιλέγουν αυτά τα άτομα σε δουλειές.

Η Τζουλιάνα «αιχμαλωτίζεται» στον φωτογραφικό φακό του Γιάννη Βλασερού έχοντας δίπλα της τον σκύλο οδηγό της

Μία ημέρα έψαξα στην Google να δω αν υπάρχουν ανάπηρα μοντέλα στην Ελλάδα που να δουλεύουν και είδα πως δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο στο διαδίκτυο. Οταν μου προτάθηκε, λοιπόν, η εν λόγω συνεργασία, δεν σκέφτηκα ότι θα υλοποιούσα εγώ ένα όνειρό μου πάνω στο μόντελινγκ, αλλά πως θα έκανα κάτι που ενδεχομένως να ανοίξει δρόμους σε όποιον το ονειρεύεται. Ηταν η συμπερίληψη ο στόχος μου!» διευκρινίζει. Η όμορφη Τζουλιάνα, η οποία διαγνώστηκε με οπτική αναπηρία όταν ήταν επτά μηνών και βλέπει μόνο φως και σκιές, έτυχε να γνωρίσει τον φωτογράφο Γιάννη Βλασερό όταν συμμετείχε αφιλοκερδώς σε κάποιο βιντεοκλίπ.

«Στη συνέχεια εκείνος με ρώτησε αν θα μπορούσε να κάνει κάτι για μένα προκειμένου να μου το ανταποδώσει. Του είπα πως αυτό που χρειάζομαι είναι μια σταθερή δουλειά με ένσημα, αλλά μου απάντησε πως δεν έχει τέτοια βύσματα, αντιπροτείνονάς μου τη συγκεκριμένη φωτογράφιση. Δέχτηκα, με την προϋπόθεση να μου έκανε πρώτα ο ίδιος ορισμένα μαθήματα για πόζες, αφού με ό,τι και αν καταπιαστώ θέλω να υπάρχει επαγγελματισμός και ποιότητα. Ετσι κι έγινε. Παράλληλα με έφερε σε επαφή με τον σχεδιαστή Δημήτρη Στρέπκο για να δοκιμάσω ρούχα του. Ηθελα να διαπιστώσουμε από κοινού αν, εκτός από τον κοινωνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, του έκανα και ποιοτικά ως μοντέλο που θα φορούσε τις δημιουργίες του σε μια καμπάνια» αναφέρει.

Στιγμιότυπο από τη φωτογράφιση

«Μου ταίριαξαν»

Η εμπειρία της συνεργασίας της με τον δημιουργό του fashion brand «Celebrity Skin» υπήρξε εξαιρετική, όπως λέει η ίδια. «Είχε τύχει να συναντηθούμε ξανά στον παρελθόν, σε μια επίδειξη μόδας κοινωνικού χαρακτήρα και με θυμήθηκε. Τα πήγαμε πολύ καλά στη φωτογράφιση. Πρώτα απ’ όλα μου άρεσαν πολύ τα ρούχα του. Προσωπικά, αν κάτι δεν μου αρέσει ή δεν νιώσω άνετα μέσα σε αυτό, δεν το φοράω, ούτε το επιλέγω. Οπότε δεν φτάνει απλώς να με επιλέξει ο άλλος. Θέλω να νιώθω κι εγώ καλά. Ετσι ένιωσα με τα ρούχα που μου έδωσε ο Δημήτρης, μου άρεσαν, διαπίστωσα ότι μου ταίριαξαν και μόλις αντιλήφθηκα πως η διαπίστωσή μου ήταν ίδια με του φωτογράφου και του σχεδιαστή, ότι ενέκριναν δηλαδή το αποτέλεσμα, ένιωσα ακόμη καλύτερα. Κάναμε μια φωτογράφιση με τρία outfits του Στρέπκου και μετά άλλη μία με συγκεκριμένο concept που εμπνεύστηκε ο designer. Ο Δημήτρης είχε φιλική και ανθρώπινη προσέγγιση απέναντί μου, το οποίο είναι κάτι που εγώ το λαμβάνω πολύ υπόψη μου».

Η Τζουλιάνα με άψογο επαγγελματισμό κατά τη διάρκεια του shooting

Οι σπουδές φιλολογίας

Η Τζουλιάνα έχει σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία και απασχολείται επαγγελματικά ως copywriter σε διάφορα sites. Γράφει κείμενα και δελτία Τύπου. «Γενικά ό,τι κι αν κάνω, θέλω να γίνεται με ποιότητα. Από τη στιγμή που θα αναλάβω κάτι, η επιθυμία μου είναι να το φέρνω εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό επαγγελματικό τρόπο. Το αν θα ασχοληθώ περισσότερο με το μόντελινγκ στο μέλλον δεν το ξέρω. Δεν μπορείς να το προγραμματίσεις αυτό, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που είμαστε πολύ πίσω κι έχουμε ένα σωρό ανοιχτά ζητήματα αναφορικά με τη διαφορετικότητα και την αναπηρία. Υπάρχει μεγάλος κοινωνικός αποκλεισμός, ενώ δεν υπάρχει γενικότερα προσβασιμότητα. Τι πασαρέλα να κάνεις όταν βγαίνοντας από το σπίτι σου πρέπει να ξεπεράσεις εκατό εμπόδια σε δρόμους και πεζοδρόμια;» σημειώνει, κάνοντας λόγο για μια Πολιτεία «υποτιθέμενα φιλική» απέναντι στα ΑμεΑ.

«Η ελληνική Πολιτεία… το παίζει πως είναι φιλική, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται αξιόλογη προσπάθεια από κάποιους ανθρώπους, εταιρίες, ομάδες και συλλόγους. Μιλάμε, φυσικά, για κάτι μεμονωμένο και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, κι εγώ και μια εταιρία που συνεργάζομαι προσπαθούμε πολύ για έναν πιο φιλικό και συμπεριληπτικό κόσμο» τονίζει η Τζουλιάνα Μπούση, η οποία είναι και ιδιαίτερα ενεργή στα social media. Οσο για τις αντιδράσεις που συγκέντρωσε μέσω διαδικτύου για τη φωτογραφική καμπάνια που πρωταγωνίστησε;

«Στα social media υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χαρεί πολύ και μου δίνουν συγχαρητήρια, άλλα υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να… κράξουν, να ζηλέψουν, να βγάλουν τον κακό τους εαυτό, τέλος πάντων. Νομίζω πως αυτό έχει να κάνει με την ανθρωπότητα γενικότερα, όχι μόνο με την καμπάνια που έκανα εγώ, οπότε είμαι εντάξει με αυτό. Επειδή, ωστόσο, είμαι ευαίσθητη, προσπαθώ να μην επηρεάζομαι πολύ από κάποιο κακοπροαίρετο ή ρατσιστικό σχόλιο. Δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά το παλεύω» καταλήγει.

«Συνεργαστήκαμε άψογα! Μας συγκίνησε όλους!»

Ο Δημήτρης Στρέπκος συνάντησε για πρώτη φορά την Τζουλιάνα Μπούση πριν από έναν χρόνο. «Την πρόσεξα σε ένα φιλοζωικό fashion show που είχε γίνει στο Ζάππειο. Είχε περπατήσει εκεί με τον σκύλο οδηγό της. Όμορφη κοπέλα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με καλλίγραμμο σώμα και υπέροχα μαλλιά» δηλώνει ο σχεδιαστής στην «Espresso», μιλώντας για τη συνεργασία τους. «Πρόσφατα μου την πρότεινε ο φωτογράφος Γιάννης Βλασερός γι’ αυτή την καμπάνια. Φυσικά, μου άρεσε σαν ιδέα μια συνεργασία μαζί της, γιατί με αφορά πολύ το θέμα της συμπερίληψης στη μόδα και στην τέχνη. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μένει κανένας εκτός. Η συνεργασία μας κύλησε υπέροχα.

Ήταν σαν να μην είχε πρόβλημα όρασης στη φωτογράφιση. Φόρεσε ρούχα μου, συνεργαστήκαμε άψογα, δεν αντιμετώπισε κανένα θέμα, ήταν επαγγελματίας, άνετη και cool. Με συγκίνησε το γεγονός ότι είναι τόσο ανεξάρτητη, άλλαξε μόνη της τα ρούχα της, έδεσε τα παπούτσια της χωρίς βοήθεια, έβαλε τα γάντια μόνη της. Ηταν αυτάρκης. Της άρεσε πολύ η διαδικασία της φωτογράφισης, και σε μένα το ίδιο. Ηταν από τις πιο ωραίες συνεργασίες που έχω κάνει ποτέ» συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This