Γιώργος Παπαδόπουλος: Ο βραβευμένος σομελιέ μιλάει για την επιτυχημένη πορεία του στον χώρο της εστίασης σε Ελλάδα και εξωτερικό

Σαν το παλιό, καλό κρασί

Must Read

Τον Γιώργο Παπαδόπουλο τον γνώρισα σε μια βραδιά γευσιγνωσίας στο εξαιρετικό εστιατόριο Marrone, στη Θεσσαλονίκη. Από την αρχή εντυπωσιάστηκα από τις γνώσεις του, αφού είμαι λάτρις του κρασιού η ίδια και έπειτα, αφού έμαθα και την πορεία του, εντυπωσιάστηκα ακόμα πιο πολύ.

  • Απο τη Σούζη Στεφανίδη

Πρόκειται για τον πιο νέο βραβευμένο σομελιέ στην Ελλάδα, με δύο διακρίσεις και με εμπειρία που θα ζήλευαν πολλοί. Μόλις στα 21 του χρόνια ανέλαβε ως σομελιέ σε ένα από τα πιο luxury hotels στη Χαλκιδική, το «Danai», που θεωρείται το «καλύτερο κελάρι» στην Ελλάδα, με βραβεία από το F&L και έπειτα για κάποια χρόνια σομελιέ στο Coya Dubai και συνεχίζει ακόμα σήμερα στο Coya Mykonos. Σίγουρα, αξίζει να τον γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα.

Τι είναι ακριβώς ο σομελιέ σε ένα εστιατόριο;

Ο σομελιέ είναι ο λεγόμενος οινοχόος στα ελληνικά. Η δουλειά του είναι να προτείνει κρασί στον πελάτη βάσει των προτιμήσεών του αρχικά και παράλληλα να το συνδυάσει αρμονικά με τη σωστή επιλογή γεύσεων. Επίσης, είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει την κατάλληλη λίστα κρασιών σε ένα εστιατόριο, το λεγόμενο consulting, το οποίο παράλληλα προσφέρω ως υπηρεσία σε επιλεγμένα εστιατόρια, όπως είναι το Marrone Θεσσαλονίκη και το Marrone Μήλος.

Υπάρχουν σχολές εδώ στην Ελλάδα που κάποιος μπορεί να φοιτήσει, ώστε να γίνει σομελιέ;

Εγώ τελείωσα τη σχολή της Genius In Gastronomy, όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα εκεί και βρίσκεται στην Αθήνα. Αυτή η σχολή σού δίνει ένα καλό ξεκίνημα, αλλά πρέπει και εσύ μετά με πολλή δουλειά να αποκτήσεις όσες περισσότερες γνώσεις μπορείς.

Είσαι μόλις 28 χρόνων και έχεις ήδη διανύσει μια τόσο εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία. Πού οφείλεται πιστεύεις;

Οφείλεται στην επιμονή που έχω, σίγουρα. Επίσης, πρέπει να είσαι μεθοδικός, να έχεις στόχους και να μην παρεκκλίνεις από αυτούς και ένα πλάνο, που κάθε μέρα σιγά σιγά θα το εκτελείς. Γιατί η σκάλα είναι μακριά, αλλά πρέπει να πάρεις ένα ένα τα σκαλιά. Την ώρα που πιεζόμαστε και θέλουμε να τα παρατήσουμε είναι η ώρα που μεγαλώνουμε.

Πρόκειται, οπότε, για ένα επάγγελμα που κυρίως απευθύνεται σε ένα πελατολόγιο με πιο ακριβά γούστα. Στην αγορά της Θεσσαλονίκης μπορεί να απορροφηθεί ένας σομελιέ σήμερα;

Η αγορά της Θεσσαλονίκης σήμερα δεν προσφέρεται για μεγάλη απορρόφηση της ειδικότητας. Δεν υπάρχουν αρκετά εστιατόρια τέτοιου τύπου. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που θα τους χαρακτήριζα τολμηρούς, οι οποίοι προχωράνε σε κινήσεις επιχειρηματικά ώστε να χρειάζονται την ειδικότητα.

Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές στη Μακεδονία ισχύει ότι παράγουμε αρκετά καλά κρασιά;

Μια πολύ σημαντική περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι η Νάουσα, η οποία έχει την ποικιλία ξινόμαυρο, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει πολύ, έχει εκμοντερνιστεί όσο αφορά τις οινοποιήσεις. Εχει πιο πολύ έμφαση στα πρωτογενή του αρώματα, έχει γίνει πιο φινετσάτο στιλ. Θεωρώ πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έκαναν πολύ καλή δουλειά και έχουν αναδείξει πολύ την περιοχή αυτή, όπως επίσης και η Δράμα έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα, με την ποικιλία Ασύρτικο – Sauvignon Blanc, μια ποικιλία φρουτώδη και πολύ ντελικάτη, που αγαπάει πολύ ο κόσμος της Θεσσαλονίκης.

Αντρες και γυναίκες σε όλα είμαστε διαφορετικοί. Στα κρασιά ποιες είναι οι προτιμήσεις των γυναικών και ποιες των αντρών;

Οι γυναίκες προτιμούν την «ντίβα» των ερυθρών κρασιών, η οποία είναι το Pinot Noir και είναι πολύ λεπτή, φινετσάτη και παράγει χυμώδεις κρασιά. Οι άντρες πάλι συνήθως προτιμούν πιο γεμάτα κρασιά, πιο «βουτυράτα», τύπου Chardonnay.

Μύκονος, Ντουμπάι Θεσσαλονίκη είναι τα μέρη που τα τελευταία χρόνια μοιράζεις τον χρόνο σου. Πού θα επέλεγες να ζήσεις, αν σου δινόταν η ευκαιρία;

Θα επέλεγα τη δουλειά του Ντουμπάι, αλλά τη ζωή της Ελλάδας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να μη συνεχίσω επαγγελματικά στο Ντουμπάι.

Η περσινή χρονιά της Μυκόνου ήταν από τις χειρότερες. Φέτος η Μύκονος ξαναβρήκε τα πατήματά της;

Θεωρώ πως βρίσκεται σε καλό σημείο. Η Μύκονος περνάει μία δύσκολη περίοδο, ωστόσο είναι ένα μεγάλο νησί και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς στον κόσμο και άνθρωποι που μπορούν να έρθουν, έρχονται και τη στηρίζουν, οπότε είναι θέμα χρόνου να ανέβει ξανά, όπως παλιά.

Το Coya Mykonos, στο οποίο είσαι σομελιέ εδώ και χρόνια, είναι ένας χώρος με ένα πολύ ιδιαίτερο concept. Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Coya και πόσο θα πρέπει να πληρώσει ένα ζευγάρι για να ζήσει την εμπειρία αυτή;

Πρόκειται για ένα latin american εστιατόριο, το οποίο είναι lifestyle. Στην ουσία είναι «share in concept», αυτό σημαίνει πως όλο το φαγητό βρίσκεται στη μέση του μαγαζιού και γενικά ο κόσμος διασκεδάζει πάρα πολύ με τη μουσική και με τις γεύσεις των ιδιαίτερων κοκτέιλ. Οσον αφορά το φαγητό, όλες οι γεύσεις παρασκευάζονται με υλικά από το Περού και αυτό από μόνο του είναι πολύ ιδιαίτερο. Ενα μέσο κόστος για ένα ζευγάρι είναι τα 180 ευρώ, απλά θα πρέπει να κάνεις έγκαιρα κράτηση.

Τα κρασιά όσο παλιώνουν γίνονται καλύτερα, όπως λένε.. Συμβαίνει το ίδιο και με τους ανθρώπους πιστεύεις;

Εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε ανθρώπου και το πώς έχει μάθει να ζει καθημερινά, γιατί θεωρώ πως ο άνθρωπος για να ωριμάσει καλά, πρέπει να έχει μία ποιοτική ζωή καθημερινά και να προσέχει τον εαυτό του.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προβοκατόρικη δημοσκόπηση αναστατώνει το Μαξίμου

Τα ονόματα είναι «καυτά»
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η μουρμούρα στη βάση και το συνέδριο

Διαρκείς περιοδείες πραγματοποιούν ο γενικός γραμματέας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και κλιμάκια του κόμματος. Οι περισσότερες οργανώσεις της περιφέρειας παραμένουν...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Aδιανόητο: Πέταξαν στα σκουπίδια τις ελληνικές σημαίες οι «χειροκροτητές του Βελλίδειου»!

Υποστηρικτές της ΝΔ που συγκεντρώθηκαν στο Βελλίδειο για να χειροκροτήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέδειξαν στην πράξη τι σημαίνει «κομματικός πατριωτισμός...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συγκρίνει το ΕΣΥ με το προβληματικό NHS και ζητάει χειροκρότημα από τα ΜΜΕ 

Στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ, το newsbreak.gr έδωσε χώρο στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να παρουσιάσει με τον δικό του...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για κοινωνική αντιπαροχή και ισόβια τριτεκνική ιδιότητα

Kατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Κοινωνική αντιπαροχή, κοινωνική μίσθωση, τριτεκνική ιδιότητα και άλλες...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δόθηκε έμφαση σε φοροελαφρύνσεις αντί για επιδοματικά μέτρα και...
ΕΛΛΑΔΑ

Ξυλοδαρμός 13χρονου: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 18χρονο που συνελήφθη

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στον 18χρονο ο οποίος έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας για τον άγριο ξυλοδαρμό του 13χρονου...
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έκανε «πρεμιέρα» η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά

Την «εμφάνιση» στην Θεσσαλονίκη έκανε η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά της χώρας η οποία θα βρίσκεται στην οδό Κώττα Ρούλια,...
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Δυο φωτιές σε Λάρισα και Φθιώτιδα – Έχουν σηκωθεί εναέρια μέσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για δυό φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 10/9 στην περιοχή Κομποτάδες Φθιώτιδας και...

Διαβάζονται τώρα