Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν ότι χειραγωγείται η ενημέρωση και αποσιωπούνται σημαντικές ειδήσεις 

Τι αναφέρθηκε στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο

Must Read

Να υπερασπιστούν την δουλειά τους στις προσπάθειες χειραγώγησης της ενημέρωσης και των σημαντικών θεμάτων που «κόβονται» και αποσιωπούνται, είναι ο κύριος στόχος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Στην ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης καταγγέλλουν έμμεσα ότι υφίστανται προσπάθεια χειραγώγησης στην ενημέρωση και λογοκρισία.

Η ανακοίνωσή τους:

«Συνέλευση δημοσιογράφων της ΕΡΤ, η πρώτη εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στον κήπο του Ραδιομεγάρου (με τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή ήταν πολύ καλή, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες. Στο επίκεντρο της συνέλευσης των δημοσιογράφων βρέθηκαν θέματα όπως η χειραγώγηση της ενημέρωσης και τα κομμένα θέματα, η απαξίωση των εργαζομένων και ο συγκεντρωτισμός.

Η ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που υπογράφει ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης Νίκος Κορόβληλας, αναφέρει ότι συζητήθηκαν τα εξής: 

  • Η ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Συζητήθηκε ότι είναι απαραίτητο, ειδικά τώρα που αίρονται οι περιορισμοί αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού παραμένει, να οργανωθεί η εργασία με γνώμονα τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε ομάδες που δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Για την καλύτερη διασπορά, να αξιοποιηθούν τα κτήρια της ΕΡΤ στην Αθήνα.
  • Η απαξίωση και ο παραγκωνισμός συναδέλφων, αλλά και η αύξηση του συγκεντρωτισμού στη διαχείριση της ενημέρωσης.
  • Η προσπάθεια χειραγώγησης της Ενημέρωσης. Η αποσιώπηση σημαντικών ειδήσεων από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. H ανάγκη να αντισταθούμε στις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο. Το πρόσφατο παράδειγμα των κομμένων θεμάτων που η διοίκηση του τομέα Ενημέρωσης αναγκάστηκε τελικά να προβάλλει μετά τις αντιδράσεις και την προκήρυξη συνέλευσης, αποδεικνύει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δουλεία μας.
  • Οι επιπτώσεις της ενιαίας δεξαμενής ρεπόρτερ όπως προβλέφθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρίας, στο Οργανόγραμμα που πέρασε μέσα στην πανδημία. Η εφαρμογή ξεκίνησε από τον αθλητικό τομέα με πρόσχημα την λειτουργία αθλητικής ενημερωτικής ιστοσελίδας και μόνο γνωστό σχεδιασμό να εργάζονται οι δημοσιογράφοι από το σπίτι τους.
  • Η κοινή ανακοίνωση των δημοσιογραφικών Ενώσεων της περιφέρειας για τις εξελίξεις στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ. Καταγράφεται ότι αφού τους αφαίρεσαν κάθε αυτονομία, τώρα προσλαμβάνουν προϊσταμένους από την «αγορά», με μόνο προαπαιτούμενο τις κατάλληλες «συστάσεις», αντί να ενισχύσουν  την βιωσιμότητά τους  που απειλείται, με κάλυψη των υπαρκτών και επειγόντων ελλείψεων σε προσωπικό.
    Κοινή πεποίθηση όσων παραβρέθηκαν στη συνέλευση είναι πως πρέπει να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε την συλλογικότητα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη θέματα εργασιακά και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους αλλά και να περιφρουρήσουμε το δημοσιογραφικό έργο.
  • Επαναδιατυπώθηκε η πάγια θέση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για την ανάγκη νομοθέτησης της θεσμικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
  • Συζητήθηκε ότι σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις δεν θα μπορούν να κηρύξουν πλέον απεργία, αν πρώτα δεν ζητήσουν διαμεσολάβηση για δημόσιο διάλογο από τον ΟΜΕΔ και δεν λήξει ο δημόσιος διάλογος. Για το θέμα των ενσήμων της διετίας ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι ότι η διαδικασία προχωρά, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Λουριδάς.
  • Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν βεβαιώσεις για την επιστροφή των χρημάτων των αποζημιώσεων που πήραν οι συνάδελφοι στο κλείσιμο της ΕΡΤ και απέδωσαν κατά την διαδικασία του συμψηφισμού, όπως μας ενημέρωσε ο Υποδιευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργάνωσης, Αποδοχών και Παροχών, Πάνος Κεφάλας.
  • Συζητήθηκε το θέμα της ασφάλισης των συμβασιούχων συναδέλφων, όπως επίσης και τα δικαιώματά τους που δεν περιλαμβάνουν υπερωρίες και αμοιβή κατά την εργασία τους τις αργίες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψυχρολουσία από την απόφαση του Moody’s! 

Ο οίκος αξιολόγησης δεν έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα και με ανάλυσή του δεν άλλαξε τις προοπτικές ούτε τη βαθμολογία

More Articles Like This