Ράμπο και πρόστιμα-φωτιά για να περάσουν οι μειώσεις στους καταναλωτές! Τι θα πληρώνουμε από 1η Ιουνίου

Must Read

«Αγώνας δρόμου» στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τις αλλαγές που θα γίνουν μετά τις ανακοινώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και των αρμόδιων Υπουργών για μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές και πολιτισμό.

Και αυτό διότι από 1η Ιουνίου, θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές στους παραπάνω κλάδους.

Αυτό όμως που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας είναι η «παρακολούθηση» ώστε να περάσουν οι μειώσεις στους καταναλωτές και να μην γίνουν… πεδίο δόξης λαμπρόν για αισχροκέρδεια.

«Ράμπο» μεταμορφώνονται σε πελάτες

Έτσι μαζί με τη διαμόρφωση των νέων τιμών τα συναρμόδια Υπουργεία ετοιμάζουν ομάδες «ράμπο» οι οποίοι θα ελέγχουν εξονυχιστικά επιχειρήσεις ειδικά σε παραθεριστικούς προορισμούς. 

Με βάση το περσινό πετυχημένο μοντέλο των «μεταμφιεσμένων» ελεγκτών οι ομάδες θα «εγκατασταθούν» στους δημοφιλής (και όχι μόνο) παραθεριστικούς προορισμούς αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα με μια διαφορά: Τα πρόστιμα θα είναι πολλαπλάσια από αυτά του 2019.

Τόσο τα οικονομικά όσο και διοικητικά πρόστιμα («λουκέτο» για ορισμένες μέρες κλπ) θα είναι εξοντωτικά σύμφωνα με την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να αποτραπεί η λογική του «κερδίζω περισσότερα, από αυτά που θα πρέπει να πληρώσω για πρόστιμα… άρα κλέβω».

Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις τελικές τιμές για τους Έλληνες και τους ξένους καταναλωτές είναι ένα σημαντικό κίνητρο ώστε να τονωθεί η κατανάλωση και να επανεκκινήσουν οι ευαίσθητοι κλάδοι της εστίασης, του πολιτισμού των μεταφορών και του τουρισμού που τόσο το έχουν ανάγκη.

Ενδεικτικά να πούμε:

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το κόστος του εισιτηρίου του μετρό από 1,4 ευρώ που είναι, θα πρέπει από την 1η Ιουνίου να πάει στα 1,3 ευρώ ή και λιγότερο. Ανάλογα, περίπου κατά 10% θα μειωθεί και το κόστος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Εστίαση

Σε καφέ, τσάι, σοκολάτα και αναψυκτικά θα πρέπει να πληρώνουμε λιγότερο κατά τουλάχιστον 9% σε σχέση με σήμερα: το 1,3 πρέπει να γίνει 1,2 ευρώ, και τα 2,5 ευρώ να γίνουν 2,3 ευρώ.

Ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια εισιτήρια

Και εδώ το κόστος θα πρέπει να μειωθεί κατά 9% από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Οκτωβρίου όπως και προσφορές για πολυμελής οικογένειες ή οικογένειες με βρέφη, ενώ αναπροσαρμογές τιμών έχουν περιθώριο να κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες ανάλογα με την πληρότητα αλλά και τον προορισμό.

  • Για παράδειγμα, για μια απλή μετάβαση οδικώς όπου το εισιτήριο κοστίζει 20,70 ευρώ με το μειωμένο ΦΠΑ θα πρέπει να κοστίσει 18,86 ευρώ.
  • Για μετακίνηση με πλοίο κλειστού τύπου, που κοστίζει 42,50 ευρώ η τιμή θα πρέπει να φτάσει στα 38,73 ευρώ.
  • Για το ακτοπλοϊκό ταξίδι με θέση αεροπορικού τύπου, και κόστος 54 ευρώ η τιμή θα διαμορφωθεί στα 49,20 ευρώ.
  • Τέλος για μία αεροπορική πτήση 123 ευρώ το κόστος θα διαμορφωθεί στα 112 ευρώ.

Αναλυτικά τα προϊόντα στα οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ:

  • 1. Σερβιριζόμενα ροφήματα
  • 2. Αναψυκτικά
  • 3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες
  • 4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια
  • 5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)
  • 6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών
  • 7. Αεροπορικά εισιτήρια
  • 8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
  • 9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)
  • 10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%).

    φωτό: zarpanews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This