Παρά την ενίσχυση, έρχεται ψαλίδι 20% στους μισθούς πολλών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, από τον Ιούνιο

Must Read

Μειωμένες τουλάχιστον κατά 20% αμοιβές από τον Ιούνιο θα λαμβάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι ενισχύσεις που προβλέπονται στα νέα κυβερνητικά μέτρα  θα καλύψουν μόνο ένα μέρος των επικείμενων απωλειών (έως και 60%). Επί της ουσίας, το «πακέτο» που ανακοινώθηκε  μοιάζει να αποτελεί «προπομπό» μιας νέας, τραγικής πραγματικότητας που θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των «θερμών» μηνών και θα παγιωθεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μέσα από την πρώτη ανάλυση του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης που εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου (εάν χρειαστεί θα δοθεί παράταση). Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς και όσες λειτουργούν για πρώτη φορά.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει τους υφιστάμενους πλήρως απασχολουμένους. Οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν τον χρόνο εργασίας ακόμη και για το σύνολο των πλήρως απασχολουμένων τους έως και 50%, αλλά θα απαγορεύεται να τους απολύσουν. Το κράτος θα αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα που θα χάνουν εξαιτίας του μειωμένου χρόνου απασχόλησης.

Ειδικά στις περιπτώσεις που οι καθαρές αμοιβές θα υπολείπονται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου (ο εργοδότης θα αποδίδει μόνο τις εισφορές επί του ονομαστικού μισθού). Σημειώνεται ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι απώλειες θα καλύπτονται κατά 60% ή έως 60%, ανάλογα με το ύψος των αρχικών ονομαστικών μισθών. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν η κάλυψη θα αφορά οποιουδήποτε ύψους αμοιβές (για παράδειγμα, έναν μισθό 2.500 ευρώ) ή εάν θα υπάρχει πλαφόν.

Μετά τη λήψη της ενίσχυσης, οι εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί μια μείωση 20% επί των κανονικών αμοιβών τους.

Παράδειγμα 1ο: Μισθωτός που λαμβάνει 850 ευρώ μεικτά (707 ευρώ καθαρά). Εάν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 355,5 ευρώ. Από την ισόποση απώλεια το κράτος θα καλύψει 212,1 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 565,6 ευρώ, άρα το 80% του κανονικού του μισθού.

Παράδειγμα 2ο: Μισθωτός με 1.000 ευρώ μεικτά (806 ευρώ καθαρά). Από τον εργοδότη θα λάβει 403 ευρώ και το κράτος θα καλύψει 246,8 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 644,8 ευρώ καθαρά.

Παράδειγμα 3ο: Μισθωτός με 1.500 ευρώ μεικτά (1.118 ευρώ καθαρά). Εάν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 559 ευρώ και το κράτος θα καλύψει επιπλέον 335,4 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 894,4 ευρώ καθαρά (το 80% του πλήρους καθαρού μισθού).

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για τη στήριξη της απασχόλησης θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

1) Τον Ιούνιο θα δοθεί παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και για όσες δραστηριοποιούνται σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται αποζημίωση 534 ευρώ (ή αναλογία των ημερών αναστολής).

2) Τον Ιούλιο θα παραταθεί η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά για επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού που πλήττονται.

3) Εποχικά απασχολούμενοι: Θα χορηγηθεί το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον Σεπτέμβριο στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες και μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This