Έκθεση Πισσαρίδη: «Μνημόνιο» με επιστημονικό προσωπείο και αντιλαϊκά μέτρα!

Θυελλώδεις οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Must Read

Ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, για να καλύψει τις δικές της προσδοκίες.

Χωρίς καμία διαβούλευση έρχεται ένα σχέδιο με μέτρα που, αν δεν γνωρίζαμε ότι θα είναι προτάσεις στην Κομισιόν για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είχε να ζηλέψει σε τίποτα τα Μνημόνια του παρελθόντος.

Δεν εξηγείται, αλλιώς η εμμονή με τις συντάξεις, τις οποίες βάζει στο στόχαστρο, όπως γινόταν και την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και με τους μικρομεσαίους, τους οποίους ζητά να ελαφρύνει σε φόρους, ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη, ζητά αντιλαϊκά μέτρα στα εργασιακά, που μπορεί να χαρακτηριστούν «δώρο» στις πολυεθνικές: μείωση του κόστους των υπερωριών, ώστε να καταργηθεί στην πράξη το 8ωρο χωρίς έξτρα κόστος, και αύξηση του ορίου των απολύσεων. Όλα αυτά, δηλαδή, που ήταν στο στόχαστρο από το πρώτο Μνημόνιο του 2010.

Διαβάστε επίσης: Τελική Έκθεση Πισσαρίδη: Στα χέρια του πρωθυπουργού τα 20 «βήματα» για την ανάπτυξη(;) της οικονομίας

Η καραντίνα φαίνεται πως άνοιξε τον δρόμο για να έρθουν μέτρα τύπου… Μνημονίων, τα οποία, όμως, δεν παρουσιάζονται ως προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά εισηγήσεις μιας ομάδας ειδικών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματιών που βοηθούν με τις σκέψεις τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Φαίνεται, δηλαδή, πως πίσω από την έκθεση Πισσαρίδη κρύβονται το πραγματικό προσωπείο και το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο ξεδιπλωνόταν και προεκλογικά (κατάργηση 8ώρου, 7ήμερη εργασία, κ.λπ.), αν και τότε μιλούσαν για παραπληροφόρηση και fake news όσων τα αναδείκνυαν. Μέτρα που ζητούν με εμμονή στελέχη που έχουν διατελέσει σε υψηλές θέσεις, όπως η Μιράντα Ξαφά, η οποία, αν και δεν είναι μέλος της  επιτροπής, επιμένει διαχρονικά να ζητά τη μείωση των συντάξεων.

Τελευταίο κάστρο της ελληνικής οικονομίας

Όπως εξελίσσεται, άλλωστε, η κατάσταση με την πανδημία, διαλύεται και το τελευταίο «κάστρο» της ελληνικής οικονομίας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιανεμπόριο, που έχει βάλει ξανά λουκέτο μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών. Οι μεγάλες αλυσίδες, αντιθέτως, έχουν προβάδισμα, αφού διαθέτουν τη ρευστότητα για να κάνουν ηλεκτρονικά καταστήματα, να πληρώσουν εμπορεύματα και υποχρεώσεις, σε αντίθεση με τους μικρούς επιχειρηματίες.

Σε αυτή τη συγκυρία, η επιτροπή Πισσαρίδη ζητά να μην υπάρχουν τόσες μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν… μισθωτοί, δηλαδή υπάλληλοι των πολυεθνικών. Οι μικρές επιχειρήσεις φυτοζωούν και προσπαθούν να επιζήσουν με έκτακτες επιχορηγήσεις, τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής. Όμως αυτό αποτελεί μια μικρή ανάσα ζωής, μια και πρόκειται για ένα χαμηλότοκο δάνειο από το κράτος, που σε ένα μεγάλο ποσοστό του θα πρέπει να επιστραφεί.

Με αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρωθούν ενοίκια (ακόμα και το 60% με μηδέν τζίρο δεν μπορεί να πληρωθεί αλλιώς), υποχρεώσεις, λογαριασμοί και να ζήσουν οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα αυτή την περίοδο (ελεύθεροι επαγγελματίες).

Συζήτηση του Προϋπολογισμού

Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η πρεμιέρα της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2021, που προβλέπει βαθιά ύφεση 10,5%, αν και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο!

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως η χώρα θα βγει από την κρίση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με «ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης», ωστόσο «οι επόμενοι έξι μήνες είναι δύσκολοι», όπως είπε. Παραδέχτηκε, πάντως, την ύπαρξη αβεβαιότητας και ρευστότητας στον Προϋπολογισμό, επιτιθέμενος, ταυτόχρονα, στην αντιπολίτευση για την κριτική περί μηδενικών δαπανών, λέγοντας πως «κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει ένας καλός πατερούλης που ανακάλυψε δισ. και δίνει ευρώ».

Την ίδια ώρα, «καμπανάκι» έκρουσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος μίλησε για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως η σημαντικότερη αβεβαιότητα είναι τα έσοδα, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Σφοδρότατη επίθεση

Όσο για την αντιπολίτευση, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Η Έφη Αχτσιόγλου καταγγέλλει πως «δαπανάτε λίγα, πολύ αργά και σε λάθος κατεύθυνση, ενώ είχατε πρωτόγνωρη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ζητώντας, μάλιστα, από τον Χρήστο Σταϊκούρα να αναλάβει τις ευθύνες του για τη βαθιά ύφεση.

«Έωλο στις προβλέψεις του» και «βαθιά ταξικό στις επιλογές του» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό το ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ «βαθύτατα αντιλαϊκό και ταξικό» τον αποκάλεσε το ΚΚΕ. Η δε Ελληνική Λύση δήλωσε πως καταψηφίζει, επισημαίνοντας πως η εικόνα της οικονομίας είναι απελπιστική, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των Μνημονίων που εφαρμόζεται ακόμη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This